Друштвени дијалог „Циљеви одрживог развоја – Србија 2030“

10. мај 2021.

Mинистарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић указала је данас на то да дијалог о циљевима одрживог развоја Србије до 2030. године треба јасно да покаже какву Србију желимо, додавши да је данашњи тематски скуп начин да се покаже да је Министарство „алат“ свим реформским процесима.

Чомић је на тематском дијалогу „Циљеви одрживог развоја – Србија 2030“, одржаном у Палати Србија, поручила да дијалог служи томе да заједно пронађемо јасан одговор који ће чути сви људи – како желимо да Србија изгледа 2030, колике да буду плате, колико насиља мање, колико чистог ваздуха, доброг земљишта, владавине праве, независног правосуђа, колико да буде свега онога што ће живот који желимо да живимо учини квалитетним.

Она је подсетила на то да су циљеви одрживог развоја део процеса интеграција, као и да се више од 85 одсто свега што је потребно променити мења на локалном нивоу.

Циљ је да испланирамо европски, реалан, добар живот Србије, рекла је Чомић и додала да су зацртани циљеви одрживог развоја важни јер, „ко не планира, тај планира неуспех“.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је кровна политика евроинтегрисања Србије јасан оквир за спровођење циљева одрживог развоја, на коме су важни, потребни и пожељни различити партнери.

Очекујем да ћемо и уз нову методологију преговора и уз све нове области и финансијске инструменте моћи да идемо ка нулама. Први пут су нам циљеви достизање нула – од нула загађења воде, ваздуха и тла, до нула отпада, сиромаштава и глади, постизања стопроцентног вредновања природног богатства, рекла је Јоксимовић.

Она је подсетила и на то да је светски самит у Паризу у децембру 2020. показао колико смо решени и смели, и да смо се на време ухватили у матицу промена дефинисану кроз свеобухватни зелени договор у оквиру ЕУ и њен посебан део који смо потписали декларацијом у Софији – Зелена агенда за Западни Балкан.

Циљеви одрживог развоја су постали део тог процеса кроз нову методологију преговарања. Реч је о „кластеру четири“, у коме се налазе поглавља о зеленој агенди, одрживом развоју, дигитализацији и енергетици, истакла је министарка.
Према њеним речима, три поглавља из тог кластера предата су Европској комисији, а спреман је драфт за четврто, о енергетици.

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб оценила је да у нашој земљи постоји више прилика да се крене путем зеленог плана те, како је нагласила, у том циљу треба гурати заједнички и развијати нове вештине.
Према њеним речима, раст бруто домаћег производа није довољан показатељ и мера успеха, јер пословно окружење мора бити уобличено критеријумима одрживог развоја.

Саветница премијерке Славица Дукић Дејановић је подсетила на Миленијумске циљеве о трансформисању нашег света, додавши да је циљ да донесемо стратегију одрживог развоја и јачамо рад на локалу.

Препоручујемо...