Кампања „Унапреди родну равноправност“ настављена у Крагујевцу

У Крагујевцу је данас настављена кампања „Унапреди родну равноправност“ коју је покренуло Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са пројектом Немачке развојне сарадње „Подршка социјалном укључивању у Србији“ који спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ GmbH.

Уводно обраћање имао је државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог проф. др Рејхан Куртовић који је истакао је да је „постизање родне равноправности једно од темељних начела људских права и представља принцип једнаких могућности за мушкарце и жене у остваривању људских права у свим сферама друштвеног и приватног живота”.

Он је нагласио да Извештај о остваривању родне равноправности, који израђује Министарство, прати структуру и садржај Закона о родној равноправности и садржи најважније податке о остваривању политике једнаких могућности, спровођењу општих и посебних мера у органима јавне власти и код послодаваца, а нарочито у посебним областима од значаја за родну равноправност, остваривању родне равноправности код политичких странака, синдикалних организација и удружења, али и раду изабраних тела за родну равноправност и о одређивању лица задужених за родну равноправност.

Према његовим речима, ресорно Министарство ће у наредном периоду поред препорука, захтева и молби морати да спроводи и неке друге мере, јер је циљ изградња демократског и равноправног друштва, једнаких шанси и једнаких могућности.

Према Закону о родној равноправности, сви органи јавне власти, привредни субјекти са више од 50 запослених, политичке странке, синдикати и тела за родну равноправност дужни су да достављају Годишњи извештај о остваривању родне равноправности Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог као органу надлежном за праћење остваривања родне равноправности у друштву.

На догађају су говорили др Гордана Дамњановић, чланица Комисије за социјалну политику, здравство и образовање Привременог органа Града Крагујевца која је истакла да је Град Крагујевац лидер у области родне равноправности међу локалним самоуправама у Србији и добитник бројних признања у области родне равноправности. Роберт Бу, вођа компоненте Пројекта, најавио да ће Пројекат у будућности подржати ресорно Министарство у креирању дигиталног решења за извештавање по овом Закону.  

Следећа инфо-сесија у оквиру ове кампање биће одржана у Нишу, 4. марта 2024.

 

Фотографије: Миодраг Митја Богдановић ГИЗ

 

Препоручујемо...