ЕУ програми „Грађани, једнакост, права и вредности“ и Креативна Европа представљени у Зрењанину и Алексинцу

Представљање ЕУ програма „Грађани, једнакост, права и вредности“ (ЦЕРВ) и Креативна Европа настављено је у Зрењанину (28.2.) и Алексинцу (29.2.), уз присуство више од 50 заинтересованих представника организација цивилног друштва и јавних институција у сваком од градова.

Инфо-дан намењен представљању ових прохрама у Зрењанину је 28.2. отворио државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог др Иван Бошњак. Он је нагласио значај учествовања Републике Србије у Програму Европске уније ЦЕРВ, као прве државе која није чланица ЕУ, те посебно истакао велике могућности које овај Програм нуди за повлачење средстава од стране јединица локалне самоуправе и организација цивилног друштва, као и институција у области културе, образовања и науке.

Представљање ових програма у Зрењанину организовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Деск Креативна Европа Србије у сарадњи са Народним музејом Града Зрењанина.

Дан касније, у сарадњи са Центром за културу и уметност општине Алексинац, Деском Креативне Европе и ЕУ кутком из Ниша организовано је представљање оба програма у Алексинцу.

Сања Атанасковић Опачић, руководотељка Групе за спровођење и праћење спровођења пројеката финансираних из ЕУ, представила је нови програм Европске уније и све тренутно отворене позиве за достављање предлога пројеката у области дечије партиципације, борбе против родно заснованог насиља и насиља над децом, промоције родне равноправности као и грађанске партиципације и мреже градова.

Програм „Грађани, једнакост, права и вредности“ за циљ има заштиту и промовисање права и вредности Европске уније садржаних у Уговорима, Повељи о основним правима и у међународним конвенцијама о људским правима, нарочито кроз подршку организацијама цивилног друштва и другим актерима који су активни на локалном, регионалном, националном и транснационалном нивоу, те подстицање грађанског и демократског учешћа, ради очувања и даљег развоја отворених, демократских, равноправних и укључивих друштава утемељених на правима и владавини права. Програм посебно подстиче учешће регионалних и локалних организација цивилног друштва.

Препоручујемо...