8. март – Међународни дан жена

Међународног дана жена – 8. март, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог обележава у оквиру кампање „Унапреди родну равноправност“, чиме јасно ставља до знања да је борба за људска права жена и даље актуелна и у нашем друштву.

Подсетимо се да је Међународни дана жена установљен на Другој међународној конференцији жена, 8. марта 1910. године, у знак сећања на велике протесте радница у Чикагу 1909. и годину дана раније одржан њујоршки марш 15.000 жена. У Србији је тај датум први пут обележен пре 110. година, док су Уједињене нације службено почеле да га обележавају1975. године, у години која је тада проглашена Међународном годином жене, када су уведени институти попут трудничког боловања, ограничења рада жена у трећој (ноћној) смени, исте плате за исти рад, демократског права гласа и други.

У циљу подршке правима жена у Србији, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је у 2021. години израдило Закон о родној равноправности, који је Народна скупштина Републике Србије донела у априлу исте године, а 2022. године ресорно министарство је израдило и два подзаконска акта: Правилник о вођењу евиденције и извештавању о остваривању родне равноправности и Правилник о изради и спровођењу Плана управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности, док је у 2023. години израђен још један Правилник о методологији за обрачун неплаћеног кућног рада. Такође, на предлог ресорног Министарства, Влада је у 2021. години усвојила и Стратегију родне равноправности за период од 2021. до 2030. године, а потом и пратећи акциони план за њено спровођење.

У сарадњи са Немачком развојном сарадњом, а у оквиру пројекта „Подршка социјалном укључивању у Србији“ коју спроводи ГИЗ, ресорно министарство је крајем прошле године покренуло кампању „Унапреди родну равноправност“ како би се подигла свест у друштву о значају родне равноправности, и како би се подстакли сви субјекти који су по Закону о родној равноправности обавезни да ресорном министарству достављају извештаје о примени закона, то и благовремено учине.

Органи јавне власти, послодавци са више од 50 запослених и радно ангажованих лица, политичке странке, синдикати и тела за родну равноправност дужни су да достављају извештаје о остваривању родне равноправности Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог као органу надлежном за праћење остваривања родне равноправности у друштву. Кампања „Унапреди родну равноправност“ шаље поруку да је једини начин да се заиста подигне ниво родне равноправности, редовно праћење и сагледавање колико сви наведени актери активно доприносе томе, а то је могуће остварити кроз редовно годишње извештавање и родну анализу података.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог наставиће да ради на подизању свести о родној равноправности у друштву и редовно ће извештавати јавност о активностима из своје надлежности кад је реч о заштити права жена.

Препоручујемо...