Друштвени дијалог „Филантропија као давања за опште добро – унапређење подстицајног оквира“

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов отворио је данас у Палати Србија друштвени дијалог „Филантропија као давања за опште добро – унапређење подстицајног оквира“ наглашавајући да филантропију не чине само дела појединца него и јавне политике и законодавни оквир за давање у Србији чиме се доприноси развоју општег добра целог друштва.

У уводном обраћању, министар Жигманов је истакао да је овај друштвени дијалог прилика да се подсетимо на феномен алтруизма и његове појавне облике као што су филантропија, хуманост и солидарност, како би их вратили у темељне вредности нашег друштва и истакли њихов значај за живот грађана и развој читаве заједнице.

Он је рекао да су нам пример за то многобројни доброчинитељи и задужбинари у историји Србије, чијом су заслугом изграђене цркве, школе и универзитети, школовани научници и уметници, без којих наша земља не би имала архитектонско, културно и научно наслеђе које данас има.

Министар Жигманов је подсетио да је у Србији 2018. године, одлуком председнице Владе, основан Савет за филантропију када је и истакнута неопходност континуиране сарадње различитих актера, уз подршку државних органа, и стварање амбијента у коме је давање за опште добро посебна друштвена вредност.

Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума, истакао је да је у години након оснивања Савета за филантропију 2018. Србија на глобалној листи давања са 125 скочила на 27 место, али да је епидемија коронавируса нажалост стопирала његов рад, додајући да би било добро да се рад овог Савета обнови.

Он је истакао да се у последње време говори о предлогу да се укине ПДВ на донацију хране која је пред истеком рока. Постојање ПДВ на такву храну спречава компаније да донирају више хране, јер им је јефтиније да је униште него поклоне, рекао је Матић, истичући важност стварања такозваног компензационог фонда, али и подстицања малих и средња предузећа као и индивидуалних донатора на давања, наводећи примере добре праксе као што је донирање Палате науке.

У уводном делу говорила је Наида Зечевић Бин, директорка Канцеларије за демократски и економски развој Америчке агенције за међународни развој УСАИД, нистакавши да ће УСАИД наставити да пружа подршку када је реч о развоју филантропије у Србији.

У друштвеном дијалогу учествовали су бројни представници организација цивилног друштва и институција власти, а разговарало се у два панела. Први се односио на групно финансирање на бази донација, а у другом се разговарало о Компензационом фонду за повраћај ПДВ-а на донације организацијама цивилног друштва. На крају дијалога усвојена је Сагласност о поступањима. (ПДФ испод вести).

Друштвени дијалог организовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са организацијама Партнерс глобал, Европским центром за непрофитно право, Српским филантропским форумом и Траг фондацијом, уз подршку Америчке агенција за међународни развој (УСАИД) и Швајцарске агенција за развој и сарадњу (СДЦ).

Сагласност о поступањима, 5. март 2024. године

Препоручујемо...