Организације цивилног друштва представиле алтернативне извештаје о стању политичких и грађанских права у Републици Србији

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов председавао је данас седницом Савета за праћење примене препорука Уједињених нација за људска права на којој су организације цивилног друштва представљале алтернативне извештаје о примени Међународног пакта о политичким и грађанским правима у Републици Србији.

Тематска седница сазвана је уочи одласка државне делегације у Женеву где ће пред Комитетом за људска права УН 14. и 15. марта ове године представити Четврти периодични извештај Републике Србије о примени Међународног пакта о грађанским и политичким правима.

Отварајући седницу министар Жигманов се захвалио подносиоцима извештаја и присутним члановима Савета, као и свим сарадницима и партнерима, на одзиву за дијалог у области грађанских и политичких права, уз позив на конструктиван разговор по угледу на претходне добре праксе приликом извештавања о примени међународних уговора о људским правима.

Министар је, такође, позвао на заједнички рад на изради индикатора за спровођење препорука у циљу унапређења стања људских права и положаја грађана, као и на изради најбољих решења за унапређење спровођења препорука Комитета за људска права у области превенције и заштите грађанских и политичких права, спровођење превентивних мера и ефикасније поступање у случају кршења људских права.

На трочасовној седници, организације цивилног друштва представиле су своје кључне налазе у више области, које су се у њиховим извештајима издвојиле као доминантне и о којима се током седнице дискутовало. У дискусији у којој су, поред осталих, учествовали државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић и државна секретарка Министарства правде Бојана Шћепановић, разговарало се о слободи окупљања, удруживања изражавања и мишљења, положају и праву детета, забрани дискриминације, забрани злочина из мржње, радне експлоатације и тортуре, те приступу правима и о заштити права.

Седници је присуствовао и заштитник грађана Зоран Пашалић, а извештаје су представиле Платформа организација за сарадњу са УН механизмима за људска права, Коалиција младих, Праксис, Центар за истраживање и развој друштва – ИДЕАС и Иницијатива за економска и социјална права – A11.

Препоручујемо...