Министар Жигманов честитао чешкој националној заједници 28. март, Дан образовања Чеха

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов честитао је институцијама и припадницима чешке националне мањине у Републици Србији 28. март, Дан образовања Чеха.
На овај дан, давне 1592. године рођен је познати чешки педагог, лингвиста, природњак, филoзоф и политичар Јан Амос Коменски, један од најутицајнијих педагога у Европи и реформатор школства. Његове педагошке, дидактичке и методичке идеје биле су у то време познате и прихваћене у готово читавој Европи. Он је још у 17. веку утврдио како треба да изгледа настава у школи. Неки од тих принципа важе и данас. Увео је наставу организовану по школским годинама, данима, часовима, разредима и предметима, тзв. разредно-предметно-часовни систем, који се у школству одржао више од 350 година.
О правима чешке националне заједници у Републици Србији у области културе, образовања, информисања, те службене употребе језика и писма брине Национални савет чешке националне мањине, самоуправно тело са седиштем у Белој Цркви.
Према последњем попису становништва из 2022. године, у Србији живи 1317 Чеха. Чешка заједница живи у местима на подручју Општине Бела Црква (Бела Црква, Чешко Село, Крушчица и др.) и околним општинама (место Гај у Oпштини Ковин, место Велико Средиште и Вршац у Oпштини Вршац), а знатан број живи и у Београду и нешто мање у Новом Саду, док је остатак разасут по Војводини.
Чеси у Србији су већином католици, а мањим делом евангелисти. Чешки језик је у Републици Србији у службеној употреби само у општини Бела Црква (уз српски, румунски и мађарски језик).
Прошле године је, у присуству чешког председника Милоша Земана, свечано отворен обновљени „Чешки дом“ у Београду, саграђен давне 1928. године. У овом здању тада су били Чешка основна школа, библиотека са читаоницом, друштвене просторије, станови за учитеље, а одржавали су се и велелепни балови и друге забаве па је ово место било омиљено стециште многих Београђана. Након Другог светског рата здање је национализовано, а одлуком председника Србије Аександра Вучића враћено је заједници Чеха у Београду те средствима Републике Србије и обновљено.
Власти у Републици Србији, Аутономној покрајини Војводини, те јединицама локалне самоуправе у којима живе припадници чешке националне заједнице, и даље ће посвећено радиАти на обезбеђивању свих потребних предуслова – од примене закона, преко материјално-финансијских средстава до мањинских сензитивних политика – како би Чеси у Републици Србији успешно наставили да развијају своје националне институције и перспективу припадника своје заједнице.

Препоручујемо...