Министар Жигманов гост на ифтару у Сјеници

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов био је синоћ гост на ифтару на Градском тргу у Сјеници. Реч је о свечаном, обредном првом оброку који се благује током месеца поста – рамазана. Узима у први сумрак, непосредно након заласка сунца, и њиме се завршава дан поста.

Обраћајући се окупљенима, министар Жигманов је изјавио да је Република Србија држава верске разноликости у којој се слобода вероисповести остварује на узоран начин.

„Сретан сам што могу вечерас бити овде са вама браћо и сестре муслимани, видети вас у овако великом броју, поносне на своју верску и народну традицију, оданост вашем заједништву и међусобно изграђеној солидарности. То су вредности које затичемо и у другим народима у Србији, коју сваки народ обогаћује својим посебностима, а снажи отвореношћу и сарадњом“, рекао је министар Жигманов.

На великом ифтару у Сјеници говорио је и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог проф. др Рејхан Куртовић који је послао поруке мира и помирења, а присутан је био и државни секретар Министарства др Иван Бошњак као и саветник Демо Бериша.

Скуп је отворио домаћин, председник општине Сјеница Муниб Мујагић, а окупљенима се обратио и председник Странке правде и помирења Усаме Зукорлић.

Министарство за људска и мањиснка права и друштвени дијалог подсећа да су многи припадници националних мањина у Републици Србији у исто време и припадници верских заједница, мање бројне у односу на Српску православну цркву, која окупља највећи број верника. У том смислу, националне мањине су најчешће у статусу двоструке мањине – и у националном и у верском смислу. Осим Бошњака, у Србији муслиманске вероисповести су и Албанци, Горанци, Турци, Ашкалије, Египћани и део ромске заједнице.

 

Препоручујемо...