Друштвени дијалог „Ресоцијализација и реинтеграција бивших осуђених лица – пут до корисног члана друштва“

 

На Светски дан нулте толеранције на дискриминацију, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Градском управом Крагујевца, организовало је у Великој сали Скупштине Града Крагујевцам друштвени дијалог под насловом „Ресоцијализација и реинтеграција бивших осуђених лица – пут до корисног члана друштва“.

Отварајући друштвени дијалог, мнистар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов рекао је да је „данашњи скуп прилика да кроз анализе друштвеног положаја бивших осуђеника, укључимо све аспекте како би у потпуности сагледали све могућности унапређења положаја ове рањиве групе.“

„Прихватањем Агенде 2030 за одрживи развој, Република Србија се обавезала на примену једног од њених основних принципа ‘Да нико не буде изостављен’ и тиме показала недвосмислену посвећеност унапређењу стања људских права, окончању дискриминације и искључености, као и смањењу неједнакости и додатне рањивости осетљивих група. У планирању, изради и имплементацији закона и докумената јавне политике посебна пажња биће усмерена управо на групе које су до сада често биле невидљиве, међу којима се налазе и осуђена лица“, рекао је министар Жигманов

Он је истакао да је Крагујевац пример добре праксе који би могао да пружи механизам деловања другим локалним самоуправама, када је реч о ресоцијализацији осуђених лица.

Након поздравне речи градоначелника Николе Дашића, и обраћања мнстра Жигманова, уводна обраћања мали су и др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту Града Крагујевца, Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа и народна посланица Народне скупштине Републике Србије, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Тарбук Јанковић, председница Управног одбора Мреже организација за постпеналну подршку Србије.

На скупу су говорили и проф. др Снежана Соковић, професорка Правног факултета Универзитета у Крагујевцу , Јелена Срнић Нерац из Управа за извршење кривичних санкција, Милан Антонијевић, дипломирани правник, из НАЛЕД-а, Душан Мирић, председник Удружења „После кише“ које окупља бивше осуђенике, чланица Удружења Снежана Огњановић, стручни сарадник Удржења Невена Цанковић, докторанд права, као и др Наташа Тањевић, заменица заштитника грађана Републике Србије. Скупу су присуствовали државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог др Иван Бошњак, и помоћници министра Александар Радосављевић и Ивана Јоксимовић.

По завршетку дијалога, министар Жигманов обшао је Градску управу за друштвене делатности, Удружење Задругарство које је регистровано као социјално предузетништво за рециклажу папира, у оквиру којег раде особе са аутизмом, као и Заводу за смештај одраслих лица „Мале пчелице“.

Дијалог је организован у склопу обележавања 75 година Универзалне декларације о људским правима и Светског дана нулте толеранције дискриминације, у циљу сагледавања положаја маргинализованих група, међу којима бивша осуђена лица спадају у посебно рањиву групу.

Сагласност о поступањима, 1. март 2023. године

Препоручујемо...