Међународни дан људских права „Да нико не буде изостављен – у сусрет обележавању 75 година Универзалне декларације о људских правима“

10. децембар 2022.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи  са Тимом Уједињених нација у Србији и Мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији (ОЕБС) и под покровитељством председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић  организовало је 10. децембра 2022. године у Дому Народне скупштине Републике Србије прославу Међународног дана људских права под слоганом „Да нико не буде изостављен – у сусрет обележавању 75 година Универзалне декларације о људских правима“.

Том приликом министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поручио је да је Влада Србије посвећена култури дијалога и поштовању људских права која у Србији имају пуну заштиту и нагласио да се лествица стандарда у том циљу непрестано подиже.

Људска права су “крхка“ творевина и она се морају  даноноћно унапређивати заједничким снагама, јер “никада није готово и увек може више на срећу свих“, рекао је Жигманов и подсетио да данашњи дан позива на једнакост и хуманост, и на подсећање на чињенцу да се сва људска бића рађају слободно, једнака у достојанству и праву.

Према речима министра, култура људских права и сам дијалог са различитим друштвеним групама се мора унапређивати, а друштвени дијалог ће бити форум за налажење решења за најрањивије друштвене групе, младе.

Председница Владе Републике Србије  Ана Брнабић изјавила је данас да борба за људска права никада не престаје и да се пример њиховог кршења може видети на Косову и Метохији, где су Србима ускраћена основна права.

Она је нагласила да обележавање Међународног дана људских права не би било потпуно без освртања на ситуацију на Космету, при чему је упозорила на чињеницу да смо у 21. веку, на територији КиМ, у срцу Европе, суочени са кршењем елементарних људских права.

Премијерка је указала на то да су нашем народу на Косову и Метохији, посебно током 2022. године, ускраћена и угрожена основна људска права – право гласа, учешћа на изборима, право на то да вас заступају демократски изабрани представници и право на достојанствен, безбедан и сигуран живот.

Она је напоменула да је Србија прва држава чланица УН која је развила Инструмент за примену поменутог принципа у свим законским и стратешким документима, подсетивши да се у децембру навршава осам година рада Владиног Савета за праћење примене препорука УН за људска права.

Председник Народне скупштине Републике Србије Слободан Орлић је подсетио да се темељни и правни акти Србије као модерне државе заснивају на начелима заштите људских права.

Људска права увек имамо пред собом и она су водич на путу константног унапређења друштва – заједнице у којој ће сваком појединцу бити гарантовано поштовање његових основиних права, без обзира на вероисповест, расу, пол, разлике и различитости. То је циљ којем тежимо, то нам обезбеђује достојансрвен и пристојан живот, рекао је Орлић и додао да смо створили друштво у којем свако има једнаке шансе.

У домену људских права, додао је, успостављен је уставни, законодавни, институционални оквир, усклађен са међународним стандардима, Устав који гарантује грађанска, економска, социјлана културна и политчка права сваком као и закони.

Према његовим рецима, парламент и читава држава су се обавезали да штите и заступају људска права сваког појединца да се разликама поносимо и да их славимо.

Стална представница УН у Србији Франсоаз Жакоб изразила је задовољство што је у Србији израђена алатка за спровођење принципа „Да нико не буде изостављен“ и изразила наду да ће ти принципи бити спроведени.

Додала је да ће се ти алати користити и за стратешко планирање зелене транзиције и подршке особама са инвалидитетом.

Подсећајући да је Универзална декларација о људским правима, донета на данашњи дан 1948. године у Паризу, преведена на 500 језика и имплементирана у више од 70 правних аката, Жакоб је истакла да је то књижица која мора да нађе у свакој учинионици.

Подсетила је и на четири кључне вредности које промовишу УН на челу са генералним секретаром УН, а то су инклузија, интегритет, скромност и хуманост.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату рекао је да је неопоходно да сви тежимо да се према другима опоходнимо онако како бисмо желели да се опходе према нама, и то сваки дан, а не само на Дан људских права.

Подсетио да је ОЕБС, заједно са партнерима широм света, а један од њих је и Влада Србије, посвећен миру и стабилност као предуслову за развијање људских права и мултикултуралности.

У циљу подршке плурализму и демократији, Мисија подржава слободу медија и јачање цивилног друштва у циљу промоције дијалога, рекао је Брату и подсетио на анагажовање Мисије на јачању младих, на сарадњу са Министарством правде и раду на Стратегији у оквиру Подршке жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији.

Током радног дела скупа, у преподневним сатима, одржана су три друштвена дијалога на којима су представници државних органа и институција, организација цивилног друштва, стручне и међународне заједнице анализирали положај најрањивијих чланова друштва. Посебно је било речи о положају особа у ситуацији бескућништва, лечених од болести зависности, особа које су издржале казну лишења слободе, старијих и младих особа и међугенерацијској солидарности, као и развоју концепта заштите менталног здравља.

(Веб страница Владе Републике Србије и ТАНЈУГ)

У духу привржености циљевима одрживог развоја (Агенда 2030 УН), социјалне кохезије, солидарности и достојанству сваког човека, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је тог дана желело да скрене пажњу на друштвене групе које су најмање видљиве у друштву, а све са циљем „Да нико не буде изостављен“. У том духу у холу Дома Народне скупштине постављена је изложба фотографија удружења: Снага пријатељства-Аmity, Излазак, Адвентистички развојни и хуманитарни рад – АДРА Србија и Покрет за ментално здравље.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је кроз успостављање сарадње са предузећем за особе са сметњама у развоју „Наша кућа“ из Београда желело да пружи подршку социјалном предузетништву и заштити животне средине, тако што је део материјала, који је коришћен у циљу припреме обележавања догађаја, ово социјално предузеће штампало на ручно рађеном, рециклираном  папиру.

У свечаном делу обележавања Међународног дана људских права наступио је хор Дечијег килтурног центра Београд. Обележавање овог значајног датума подржали су донацијама пакетића за децу: CARITAS SRBIJE, LIDL Srbija KD, Delhaize Serbia.  Креативни центар из Београда донирао је деци књиге и календаре за 2023. годину, а саксијску биљку у циљу очувања животне средине цвећара Flora Viola из Београда донирала је  Дечијем културном центру Београд.

Препоручујемо...