Друштвени дијалог друштвени дијалог „Планом од 7 тачака, тема интеграција у државне институције“

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Координационим телом Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа организавало је данас  у Бујановцу други по реду друштвени дијалог у вези са Планом од 7 тачака на тему интеграција у државне институције. 

У уводном делу дијалога обратили су се министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, в.д.помоћника министра за грађевинарство, саобраћаја и инфраструктуре Александар Адамовић, помоћник министарке правде, Владимир Винш, председник Националног савета албанске националне мањине Рагми Мустафа и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Јан Брату. Представници Албанаца на југу Србије, поред Мустафе, били су Ардита Синани из Прешева, преседник Скупштине Бујановац Енвер Рамадани и Нагип Арифи, председник општине Бујановац.

Дијалог који смо водили данас је резултирао нашим заједничким договором о Плану од 7 тачака и о времену у коме ћемо имати примењено у институцијама Србије запослене припаднике албанске националне мањине јер им је тамо место, не само што закон тако каже, већ и зато што је то једино природно, рекла је Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

У року од десет дана биће формирана посебна радна група која ће се бавити примедбама и сугестијама Националног савета Албанаца по питању запошљавања Албанаца. Радна група ће видети шта може, како може и кад може, а за три месеца  састаћемо се поново да видимо колико смо владавине права применили, колико смо људи запослили и да ли има резултата дијалог који водимо, нагласила је Чомић.

Сврха постојања сваке институције јесу грађани, њихов бољи и квалитетнији живот и ефикасније остваривање свих права, па стога сматрам да је данашњи дијалог прилика да чујемо потребе  заједнице,   дефинишемо проблеме и нађемо најбољи начин да се ти проблеми превазиђу. Са задовољством могу да кажем да су институције социјалне заштите на подручју Бујановца, Прешева и Медвеђе дале пуни допринос интеграцији припадника албанске националне мањине, што показује да држава Србија посвећује пуну пажњу интеграцији свих њених грађана, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Учесници дијалога усвојили су на крају скупа обавезујућа поступања и договорили формирање посебне радне групе у чијем раду ће учествовати сви представници у дијалогу, у циљу повећања заступљености Албанаца у државним институцијама. Она ће такође израдити и план краткорочних, средњорочних и дугорочних циљева за остваривање и других права припадника албанске националне мањине.

Обавезујућа поступања

Препоручујемо...