Друштвени дијалог „Правосуђе, државна управа и локална самоуправа и заштита људских права и равноправност полова – исходи референдума“, Крагујевац

12. јануар 2022.

Тематски друштвени дијалог „Правосуђе, државна управа и локална самоуправа и заштита људских права и равноправност полова – исходи референдума“ у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог одржан је данас у амфитеатру Правног факултета уз широко учешће јавности. Дијалог је модерирала министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, док су уводна обраћања имали Ивица Момчиловић заменик градоначелника Крагујевца, проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Драган Вујисић, декан Правног факултета, Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа и Александар Блануша, председник Апелационог суда у Крагујевцу.

Теме јавне дебате биле су како се мења заштита људских права у случају успеха референдума или у случају непотврђивања уставних реформи, али и каква су искуства грађана са правосуђем, те да ли постоји процена да се та искуства могу променити исходом референдума.

Јавност има право да зна, а грађани и грађанке Србије имају право да одлуче хоће ли изаћи и како ће гласати на референдуму. Наша обавеза је да их информишемо о томе шта су исходи референдума, шта се дешава ако променимо, избацимо политику из правосуђа, а шта ће бити ако остане тако како јесте, изјавила је Чомић.

Како је навела, посао министарства је да слуша људе и различита мишљења, што је повод за организовање друштвених дијалога који имају за циљ унапређење људских и мањинских права.

Владавина права је дуготрајан процес, а независно функционално правосуђе први је неопходан корак да би било више осећања правде у Србији. Тако се гради поверење према правосуђу и зато је суштина промена у правосуђу да избаците политику, што ће водити бољој заштити људских права у Србији, поручила је Чомић.

У завршном друштвеном дијалогу о исходима референдума у Крагујевцу учествовали су представници правосуђа, универзитета, градске управе, Шумадијског округа, Шумадијске епархије, националних савета националних мањина, као и народни посланици. Дијалог о референдуму је трећи по реду, претходни дијалози у организацији Министарства за људска и мањиснка права и друштвени дијалог одржани су у Београду и Новом Саду.

Заједнички закључци

Препоручујемо...