Форум људских права – Србија у 2021. години

10. децембар 2021.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Гордана Чомић поручила је данас, на отварању „Форума људских права – Србија у 2021. години“, да о људским правима не треба говорити само 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права, већ сваког дана.

Чомић је, у изјави новинарима пре почетка Форума, истакла да ће представници државе, цивилног сектора, међународних институција и стручњаци дискутовати о приступу људским правима, сиромаштву и циљевима одрживог развоја и друштвеном дијалогу у нашој земљи.

Она је најавила и почетак израде стратегије о људским правима, напоменувши да су сви учесници Форума заправо активисти и активисткиње за људска права, који су данас на задатку, како је рекла, да оцене колико о људским правима сањамо, а каква нам је јава.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић навела је да је то тело примило највише притужби грађана поводом дискриминације на основу старосне доби.

Јанковић је истакла да је због тога ове године фокус на дискриминацији деце и старих, и поручила да су, поред старосних, посебно осетљиве групе жене, особе са инвалидитетом, националне мањине, посебно ромска, и ЛГБТ популација.
Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач поручила је да, иако закони у Србији препознају појам индивидуалних и колективних права, то није гарант да ће се спроводити.

Видимо да одређене мањинске групе у пракси осећају да њихова законом загарантована права нису у потпуности поштована и да се још суочавају са дискриминацијом, патријархалним ставовима и одређеним негативним понашањем, рекла је Ковач.
Она је оценила да је неопходно да све институције сарађују, да се мањинске заједнице прво упознају са својим правима и да она заживе у пракси.

Координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић истакла је такође разлику између декларативних права о којима се прича и свакодневног живота грађана.
Питање је да ли постоји свест људи да заиста имају та права која су наведена у Уставу и стратегијама и да им се гарантују законима, рекла је она.

Стална координаторка Уједињених нација Франсоаз Жакоб, заменица шефа Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Сара Груен и шеф Мисије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер похвалили су домаће институције због сарадње на пољу људских права и успостављању доброг нормативног оквира.

Они су посебно истакли проблеме на којима треба радити у будућности, као што су безбедност у јавном простору, слобода медија и безбедност новинара, слобода изражавања и окупљања, сузбијање говора мржње и глорификације ратних злочина. 

Препоручујемо...