Друштвени дијалог „Мултикултуралност и интеркултуралност у Републици Србији – добре праксе и изазови“

17 новембар 2023.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама организовало је у Новом Саду, у згради РТВ Војводине, друштвени дијалог на тему „Мултикултуралност и интеркултуралност у Републици Србији – добре праксе и изазови“.

Дијалог је отворио министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије истакавши да је за наше вишенационално и плуралистичко друштво посебно је значајно право на избор и изражавање сопствене културне припадности, јер тиме показујемо не само постојање мноштва култура и народа на једној територији, већ много више од тога.

Ови феномени, рекао је министар Жигманов, подстичу на размишљање о културном идентитету, али и разликама језичке, етничке, религиозне и друге природе, о борби против предрасуда и нетолеранције, о путу ка мирном суживоту међу народима, појединцима или групама различитог порекла, о једнаким могућностима и приступа образовању или исповедању различитих вероисповести.

Министар Жигманов је истакао да се данашњи скуп одвија у склопу обележавања светски значајног јубилеја, 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима и Међународног дана толеранције, који се обележава сваког 16. новембра.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, рекао је он, у сарадњи са државним органима и институцијама, организацијама цивилног друштва, као и међународним партнерима до 10. децембра спроводи програм „75 дана за 75 година Универзалне декларације“ са намером да се укаже на значај универзалних вредности и културе људских права, нарочито млађим генерацијама.

Због тога подсећам да су културна права саставни део људских права која су универзална, недељива и међусобно зависна, те на члан 27. Универзалне декларације у коме се истиче да „свако има право да слободно учествује у културном животу заједнице, да ужива у уметности и научном напретку и у добробити која отуда проистиче“, рекао је министар Жигманов.

Уводна излагања имали су Алма Ризвановић, посебна саветница потпредседнице Владе и минисарке културе, Дејан Парчетић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација, Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Виктор Пал, начелник Сектора Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Сања Јашаревић Кужић, заменица генералног директора Радио-телевизије Војводине, Далибор Накић, председник Координације националних савета националних мањина и Надиа Ћук, в. д. шефа Канцеларије Савета Европе у Београду.

На панелима „Култура као основ мултукултуралности“ и „Улога медија – од мултукултуралности до интеркултуралности“ сагледани су разни аспекти теме мултукултуралности у друштву Србије.

Према правилима и смерницама за одржавање друштвеног дијалога, по завршетку дијалог усвојена је сагласност о поступању.

На крају, учесници су могли да погледају изложбу и примерке богате издавачке делатности установа за културу националних мањина.

Препоручујемо...