Томислав Жигманов поново изабран за министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије

Гласовима већине посланика у Дому Народне скупштине, Томислав Жигманов изабран је, по други пут, за министра за људска и мањинска права у Влади Републике Србије. Његов нови мандат потврђен је данас, заједно са мандатом премијера Милоша Вучевића и осталим министрима нове Владе Републике Србије.

Министар Томислав Жигманов је претходно, у дану предлагања имена министара, захвалио Милошу Вучевићу и председнику Републике Србије Александру Вучићу на указаном поверењу да и у новом мандату Владе Србије води Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

У објави на друштвеној мрежи X он је навео да је то потврда да је у првом мандату предано, посвећено, одговорно и компетентно водио Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, спроводећи државну и политику Владе Републике Србије на начин да су у подручјима од непосредно надлежности Министарства остварени позитивни резултати и постигнути бројни прокламовани циљеви.

Држећи се досадашњих постулата и начела у раду, нови мандат мене као министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог биће и надаље посвећен унапређењу људских права, развоју положаја националних мањина те стварање амбијента у којем вредности дијалога и толеранције морају бити неприкосновене, навео је министар Жигманов.

Томислав Жигманов председник је Демократског савеза Хрвата у Војводини, чији је посланик био у Народној скупштини Републике Србије од 2016. до 2020. Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог био је у претходној Влади премијерке Ане Брнабић од 2022. до 2024. године.

По образовању је филозоф. Дипломирао је филозофију на Универзитету у Новом Саду. Друштвено је активан од 1990. године кроз рад у уредништву суботичког двонедељника „Жиг“ чији је и главни уредник био. Носилац је изградње неколико најважнијих хрватских институција у Суботици: први главни и одговорни уредник програма на хрватском језику Радио Суботице од 1998. до 2000. године, један је од иницијатора, покретача, као и први председник Управног одбора НИУ Хрватска ријеч од 2002. до 2004. године, као и први директор Завода за културу војвођанских Хрвата од 2008. године.

Предаје историју филозофије на Теолошко-катехетском институту Суботичке бискупије, а гостујући је предавач на високошколским установама у Србији и Хрватској. Редовно прати мањинску и интеретничку проблематику, у оквиру чега пише и о проблематици положаја хрватске мањине у Војводини. Томислав Жигманов рођен је 1967. године у Таванкуту, поред Суботице, у којој иначе живи и ради.

 

Препоручујемо...