Одговорност за заштиту од дискриминације LGBTI особа је на читавом друштву

Тања Срећковић, саветница у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, изјавила је јуче у Новом Саду, на обележавању Међународног дана борбе против хомофобије, лезбофобије, бифобије и трансфобије IDAHOT DAY, да је одговорност за заштиту од нетолеранције и дискриминације LGBTI особа не само на владама већ на читавом друштву.

На скупу одржаном у оквиру Новосадске недеље поноса разговарано je о актуелним трендовима и начинима за унапређење сарадње и заштите људских права LGBTI особа.

Саветница Срећкови, која је уједно и национални официр за везу са Европском комисијом против расизма и нетолеранције (ECRI), представила je Општу препоруку бр. 17 овог тела Савета Европе.

Препорука је усмерена на акцију за решавање нетолеранције и дискриминације против LGBTI особа и за помоћ у развоју друштва које ове особе укључује. Препоруке садржане у овом документу узимају у обзир налазе који произилазе из ECRI-јевог рада на праћењу држава чланица Савета Европе и имају за циљ да помогну државама чланицама у превенцији и борби против нетолеранције и дискриминације LGBTI особа, у блиској сарадњи са LGBTI заједницама. Срећковић је, на овом месту, нагласила да без обзира што су намењене владама, препоруке укључују одговорност читавог друштва.

Представница Министарства за људска права и друштвени дијалог честитала је IDAHOT DAY и подсетила на вредности једнакости и достојанства, позивајући све на њихово поштовање, као и толеранцију и разумевање према LGBTI особама.

Сарадња институција са LGBTI активистима, организацијама цивилног друштва, независним телима, међународним институцијама које раде на заштити и унапређењу људских права и равноправности, као и медијима, неизоставни је део у настојању да се промена постигне. Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог наставиће да негује сарадњу у циљу унапређења и заштите људских права и борбе против дискриминације свих грађана, укљуцујуци LGBTI особе, поручила је на затварању догађаја Тања Срећковић.

Догађај је организован у сарадњи Канцеларије Савета Европе у Београду са удружењем L*Communio и групом “Изађи” у оквиру Horizontal Facility.

 

Препоручујемо...