Министар Томислав Жигманов разговарао са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић

 

 Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов разговарао је данас у Палати Србија са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић о темама које су у заједничком фокусу деловања, као што су антидискриминација, родна равноправност, унапређење положаја Рома и Ромкиња, питања права LGBTIQ+ популације и друштвеног положаја националних мањина.

Министар Жигманов и повереница Јанковић су констатовали да се кроз партнерску сарадњу може оснажити спровођење јавних политика и других мера у појединим подручјима остваривања начела равнопправности, уважавајући при том аутономију сваке институције, нарочито незавизност институције Повереника. Партнерство и међусобна сарадња треба да се окупља око унапређењa родне равноправности, борбе против стереотипа и афирмације толеранције, залагања да се заустави родно засновано насиље те да се општи ниво људских и мањинских права унапреди.

Исто тако, на састанку је било речи и о редовној институционалној комунникацији и сарадњи ових државних органа, кроз размену извештаја, радних докумената и заједничког наступања у процесима подизања капацитета јавне управе и уoпште сензибилисања свести шире јавности о важности доследне примене људских и мањинских права, остваривања концепта равноправности, борбе против насиља над женама и заштите рањивих категорија становништва.

Током састанка, којем је присуствовала и Татјана Пријић, в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности у Сектору за унапређење равноправности, сарадњу и пројекте, било је речи о иницијативама и могућим заједничким настојањима да се поједини уочени изазови на позитивни начин разреше на користи и добро грађана и грађанки, уз коришћење постојећих расположивих инструмената и института, као што је друштвени дијалог, у циљу свестранијег сагледавања појединих питања и предлагања квалитетнијих решења.

На састанку са повереницом Јанковић учествовали су и саветници у Министарству из Сектора за антридискриминациону политику и унапређење родне равноправности, Сектора за људска права и Сектора за права националних мањина Министарства.

Препоручујемо...