Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов присуствовао је прослави Дужијанце у Таванкуту

Јуче је у Таванкуту одржана Дужијанца, традиционална жетвена свечаност којом се прославља завршетак жетве у организацији Хрватског културно-просветног друштва „Матија Губец“. Уз велики број младих у народним ношњама, међу којима су били и учесници 13. Семинара буњевачког стваралаштва и 39. сазива Колоније наиве у техници сламе, света миса, коју је служио др. Маринко Стантић, служена је у препуној цркви Пресветог срца Исусовог у Таванкуту. Предводитељи свечаности су били бандаш Дарио Војнић Хајдук и бандашица Николина Колар. Слављу је присуствовао и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

И ове године, у оквиру манифестације „Таванкутско културно лито“, Хрватско културно-просветно друштво „Матија Губец“ и Галерија Прве колоније наиве у техници сламе организовали су у протеклих седам дана богат програм у оквиру којег се презентује културна баштина Хрвата Таванкута и околине, насеља на територији града Суботице. Реч је о традиционалним манифестацијама – ове године се одржала по 39. пут Колонија сламарки, која окупља жене, наивне ликовне уметнице које за средство ликовног израза користе сламу, те 13. по реду Семинар буњевачког стваралаштва, у оквиру којег се културне праксе везане уз традицију преносе на млађе нараштаје и водитеља фолклорних друштава из других средина. Ове године тема семинара је билa „Сватови“, а учествовало је више од 40 полазника из земље и иностранства, који су учили да свирају, певају и играју.

„Култура је за сваки народ важан ресурс за очување и развој националног идентитета. У том смислу, у културном животу сваког народа је важно да се културно наслеђе преноси на млађе генерације како би се оно сачувало и да се, са друге стране, чине напори да се културно и уметничко стваралаштво карактаристично за сваки народ на што квалитетнији начин презентује. Ово смо ових дана видели у Таванкуту на примеру хрватске заједнице, а Влада Републике Србије, нарочито Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, чврсто ће и надаље стајати у својем деловању да политике афирмације и подршке култури националних заједница буду у фокусу нашег рада“, рекао је министар Жигманов.

Препоручујемо...