Министар Жигманов и државна секретарка Анико Јерас посетили основне школе у Зрењанину

Након обиласка основних школа у Крушчици поред Беле Цркве и Суботици, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов и државна секретарка Министарства просвете Анико Јерас посетили су данас две основне школе у Зрењанину у којима ђаци похађају наставу на матерњим мањинским језицима.

Жигманов и Јерас најпре су обишли ђаке у Основној школи „Серво Михаљˮ у насељу Мужља у Зрењанину и пожелели им успешан почетак нове школске године, а нешто касније, обишли су и ученике у Основној школи „Братство јединствоˮ у месту Бело Блато, поред Зрењанина, где су упутили честитке малишанима и позвали их да чувају и негују матерњи језик своје националне мањине.

У изјави медијима, министар Жигманов је нагласио да је задовољан свиме што је током ове недеље видео обилазећи школе у којима се деца образују на мањинским језицима. Он је поновио да је Влади Републике Србије стало до образовања сваког припадника мањинске заједнице на свом језику, као и да државне и просветне власти осигуравају све претпоставке да се то образовање остварује на најбољи могући начин и да кроз сарадњу са националним саветима националних мањина, који имају надлежности у овом подручју, учини све да квалитет образовања на мањинским језицима буде једнак квалитету образовања на српском језику.

Државна секретарка у Министарству просвете Анико Јерас је пожелела успешан почетак нове школске године малишанима у ове две основне школе истичући да се само на мађарском језику ове године школује више од 14.500 ђака.

Основна школа „Серво Михаљ“ има дугу традицију. Основана је 1893. године и у то време је имала четири одељења. Данас ова основна школа ради у две зграде, са укупно 853 ученика, распоређених у 48 одељења. Од тога у 24 одељења настава се одвија на српском, а у 24 одељења на мађарском наставном језику.

 И Основна школа „Братство јединство“ у Белом Блату  има дугу традицију. По неким записима саграђена је 1884. године. Садашњи назив добила је 1962. године. Данас се у овој мултиетничкој школи настава обавља на српском, словачком, мађарском и бугарском језику, за укупно 107 ђака.

Препоручујемо...