Министар Жигманов разговарао са стажистима који раде у државним институцијама

 Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов разговарао је данас у Палати Србија са групом младих стажиста о њиховим првим искуствима у раду у државним институцијама, поручивши им да су искуства које стичу драгоцена не само за њихове будуће професионалне каријере, већ и за живот уопште.

Надам се да сте до сада видели да институције јавне управе у којима радите нису тако далеке нити недостижне, рекао је министар Жигманов, нити да се у њима обавља посао који не можете да савладате или научите, напротив. Учите шта су то процедуре, начини поступања, вођење одређених политика унутар институција, комуникација, коресподенција, консултативни и други аспекти рада.

Министар је посебно нагласио важност комуникације, сарадње, дељења знања и размене информација и искустава између различитих државних органа, као и унутар самих институција.  Позвао је стажисте да буду отворени, да питају, да несебично деле знања, али и да их отворено траже кад су им потребна, јер свака институција има своје циљеве рада који могу да се постигну само заједничким деловањем.  

Стажисти су ангажовани кроз Програм стручне праксе за младе стручњаке из јужне и југозападне Србије који Мисија ОЕБС-а у Србији, у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, спроводи већ  пету годину за редом.

Програм подржава боље разумевање рада државних институција, инклузију и веће учешће младих жена и мушкараца из мањинских, и мање развијених, заједница из јужне и југозападне Србије у јавној управи Републике Србије.

Текући циклус спроводи се уз подршку Владе Норвешке, Републике Турске и Савезне Републике Немачке. Након спроведеног конкурсног поступка, изабрано је десет стажиста који  годину дана обављају праксу у девет државних органа: Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарству државне управе и локалне самоуправе, Министарству за европске интеграције, Народној скупштини, Канцеларији Повереника за заштиту равноправности, Канцеларији за јавне набавке, Агенцији за борбу против корупције, Координационом телу Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и Националној академији за јавну управу.

 

 

Препоручујемо...