МЕНИ
 
Насловна » Министарство » Државни секретари

Државни секретари

Проф. др Рејхан Р. Куртовић

Проф. др Рејхан Р. Куртовић рођен 12.10.1986. године у Сјеници, у правничкој породици (отац судија, дугогoдишњи председник суда, мајка адвокат).

У родном граду завршио је основну и средњу школу гимназију. Дипломирао је 2009. године на Правном факултету.  2012. године одбранио је магистарску тезу под називом ,,Улога националних савета у остваривању права припадника националних мањина“.

Докторску дисертацију одбранио је 2014. године, на тему ,,Мањинска права и слободе у новом  међународном поретку и легислативи Србије”.

Универзитетску каријеру започео је 2010. године на Правном факултету Универзитета у Новом Пазару где је биран за асистента на јавно-правној групи предмета.
2014. године биран је у звање доцент на Правном факултету Универзитета у Новом Пазару.
2015. године биран је у звање доцента на Универзитету у Травнику где предаје правну групу предмета.
Од 2016. године предавач је на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци, где предаје на  Правном факултету.
2019. године био је предавач по позиву на Правосудној академији у Београду.
2019. године био је изабран за руководиоца Департмана за правне науке Универзитета у Новом Пазару.
2020. године биран је у звање ванредног професора на Универзитету у Новом Пазару.
2020. године био је изабран за председника Скупштине општине Сјеница.
2021. године изабран је члана Савета Универзитета у Новом Пазару.
2022. године изабран је за потпредседника Странке правде и помирења.

Аутор је више од 30 научних и стручних радова и учесник преко 50 научних конференција.
Члан је научних одбора домаћих и страних стручних и научних часописа.
Рецензент је неколико монографија и књига. Ожењен је и отац је четворо деце.

 

Др Иван В. Бошњак

Рођен 4.новембра 1974. године у Зрењанину.

У Меленцима одрастао и завршио основну школу „ Др Бошко Вребалов“ . Након Зрењанинске гимназије 1993. године уписао Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду. Током студија био  активан у организацијама студената ФВМ, Студентског града и Универзитета. Звање дипломираног ветеринара стекао 2000. године. После обавезног стажирања и полагања државног стручног испита 2001. године, засновао стални радни однос у Јавној ветеринарској станици „ Зрењанин“.

Војни рок одслужио 2002. године у Школи резервних официра ветеринарске службе са чином резервног потпоручника.

Почетком 2004. године са братом оснива и води приватну ветеринарску станицу. Звање магистра ветеринарских наука стекао 2010. године. У истом периоду наставио је са усавршавањем и пословањем у области менаџмента квалитета, безбедности хране и заштите животне средине. Од 2015. године је и предавач у Високој пољопривредној школи струковних студија у Шапцу, а од 2018. године и у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји. Објављује научне и стручне радове у часописима и на симпозијумима у земљи и иностранству. Докторску дисертацију одбранио 2016. Године на Факултету ветеринарске медицине, Универзитета у Београду.

Кроз друштвено политички ангажман у оквиру Српске напредне странке каријеру отпочео 2012. године избором за посланика Скупштине АП Војводине и члана одбора за пољопривреду, а затим је исте године изабран за градоначелника Зрењанина.

На функцију државног секретара у Министарству државне управе и локалне самоуправе именован је у две Владе председника Александра Вучића, 2014. и 2016. године , у кабинетима потпредседнице Владе др Кори Удовички, те министарке Ане Брнабић. Од 2017.  у првој Влади Ане Брнабић, и по трећи пут исту функцију врши у кабинету министра Бранка Ружића.

Током мандата у оквиру МДУЛС председавао је Саветом за стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправе, и био копредседавајући српске стране Међувладиних мешовитих комисија за унапређење положаја мањина са Хрватском, Мађарском и Румунијом. Завршио је Дипломатску академију при Министарству спољних послова и Високе студије безбедности и одбране као полазник 5. класе при Школи националне одбране, уз више курсева и обука у земљи и иностранству.

Др Бошњак је акредитовани предавач при Националној академији за јавну управу. Током 2021.  и 2022. године био ангажован од стране Савета Европе као консултант у области људских и мањинских права, од стране СКГО у области безбедности у локалној заједници и РРА „Бачка“ за израду стратешких документа у пет локалних самоуправа.

Од 2021. године поседује дозволу за пилота ултра лаке авијације.

Говори енглески и руски језик.

Ожењен Јеленом, и отац Милени, Ирини и Селени.

 

Нинослав Јовановић

Рођен у Инђији, 4. априла 1982.  године.

Основну и средњу школу завршио у Инђији, дипломирао менаџмент на Универзитету Унион у Београду.

2023. државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије.
2020-2022. државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије (у мандату министарке Гордане Чомић).
2009-2013, 2014-2016. и 2020-2021. запослен у кабинету председника општине Инђија задужен за област социјалне политике и инклузије Рома.
2013-2014. стручни сарадник у Секретаријату за образовање, управу, прописе и националне мањине-националне заједнице Владе АП Војводина на реализацији програма стипендирања ромских средњошколаца на територији АПВ, у партнерству са „Војвођанским ромским центром за демократију“.
2012-2016. председник Управног одбора Центра за социјални рад „Дунав“ Инђија.
2011-2017. председник Управног одбора Канцеларије за инклузију Рома Владе АП Војводине.
2014-2018. заменик председника Националног савета ромске националне мањине и председник Центра Националног савета за АП Војводину.
2021-2022. председник Стручне групе Координационог тела Владе Републике Србије за праћење и имплеметацију Стратегије за социјално укључивање Рома.

Дуже од 15 година борац за људска и мањинска права, са акцентом на инклузију Рома.
Учесник или предавач на више од 100 различитих обука домаћих и међународних организација, на тему људских права, права мањина, националне безбедности, родне равноправности, инклузије Рома, журналистике, борбе против трговине људима, економских миграција итд.

Учесник више регионалних министарских састанка (Сарајево 2021, Црна Гора 2022).
Као заменик министра, члан делегације Владе Републике Србије и учесник заједничке седнице Влада Србија-Мађарска у Будимпешти 2021. Члан делегације Владе Србије на Експо Сајму у Дубајиу (Expo Sajam Dubai) 2021. године  и учесник у билатералним преговорима са Шеиком Нахјан Бин Мубарак Ал Нахјан (Sheikh Nahyan Bin Mubarak Al-Nahyan), министром толеранције Уједињених Арапских Емирата и једним од владара.

Више стотина медијских наступа, интервјуа и дебата, за домаће и стране медије.
Дугогодишњи активан рад у невладином сектору на остваривању људских и мањинских права и унапређењу положаја Рома, а потом кроз институције система на различитим позицијама.

У дугогодишњој каријери радио и у приватном сектору на месту директора продаје у Аустријској компанији „Luis Bruchmann doo“.

Ожењен, отац једног детета.