MENI
 
Naslovna » Pres » Vesti

Ministar Žigmanov razgovarao sa ambasadorkom SR Nemačke Nj.e. Anke Konrad

2. jun 2023.
Ministar Žigmanov razgovarao sa ambasadorkom SR Nemačke Nj.e. Anke Konrad</

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas u Palati „Srbija“ sa ambasadorkom SR Nemačke Nj.e. Anke Konrad o nedavno završenom predstavljanju Izveštaja Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi, kao i o srpsko-hrvatskim odnosima.

Ministar Žigmanov je naglasio da je Izveštaj Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi u okviru Univerzalnog periodičnog pregleda dobro prošao, da je, zahvaljujući od ranije postavljenom modelu, bio dobro pripremljen i usaglašen ne samo sa institucijama države, već i sa nevladinim sektorom, što je na kraju dovelo do toga da bude pozitivno ocenjen.

Srbija je dobila 268 novih preporuka od zemalja članica UN na kojima će morati da se radi u narednom petogodišnjem periodu. Ministar je rekao da je Delegacija RS, koju je kao prvi među jednakima predvodio sredinom maja, još u Ženevi prihvatila 200 novih preporuka, dok će se u pogledu preostalih 68 preporuka Republika Srbija izjasniti do početka septembra.

Kada je reč o srpsko-hrvatskim odnosima, ministar je istakao da smatra da je važno održati kontinuitet sastanaka na visokom nivou. Govoreći o radu nacionalnih veća Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, ministar je pomenuo da su u planu kulturno-sportski događaji koji daju svoj doprinos u stvaranju pretpostavki da se kroz susrete i komunikaciju odnosi dve zemlje relaksiraju.

Ambasadorka Konrad čestitala je Srbiji na uspešno završenom UPR procesu i pohvalila rad predstavnika Srbije u vezi sa izveštavanjem, naglašavajući da je posebno dobro što se rad nastavlja i nakon podnošenja Izveštaja. U pogledu druge teme, ambasadorka je u ime SR Nemačke pružila podršku uspostavljanju što boljih odnosa dve države.

Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici

Pomoćnici ministra na završnom času Zaštite ljudskih prava master studija Pravnog fakulteta u Kragujevcu

1. jun 2023.
Pomoćnici ministra na završnom času Zaštite ljudskih prava master studija Pravnog fakulteta u Beogradu

Pomoćnici ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ivana Joksimović i Aleksandar Radosavljević su prisustvovali završnom času Zaštite ljudskih prava na master studijama Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Ivana Joksimović je studentima predstavila rad Ministarstva, bliže ih upoznala sa radom Sektora za ljudska prava i nadležnostima u pogledu praćenja i izveštavanja o primeni ratifikovanih UN konvencija, kao i aktivnostima koje Ministarstvo preduzima u pogledu zaštite ljudskih prava. Takođe je predstavila i rad Saveta za praćenje primene preporuka UN za ljudska prava.

Aleksandar Radosavljević je studentima predstavio mehanizam društvenog dijaloga, teme koje su, u kontekstu zaštite i unapređenja ljudskih prava, obrađivane kroz društveni dijalog i značaj društvenog dijaloga u kontekstu iznalaženja najboljih rešenja za otvorena pitanja. Takođe je studentima predstavio otvorenost Ministarstva za dijalog i saradnju o svim pitanjima, pa tako i pitanjima koja se tiču mladih i pozvao studente da se svojim inicijativama obrate Ministarstvu.

Studentima su ovom prilikom, budući da su završili obaveze na predmetu Zaštite ljudskih prava na master studijama, u prisustvu njihovih profesora, dodeljene značke sa Univerzalnim simbolom ljudskih prava, čime je Ministarstvo želelo da iskaže posebno priznanje studentima i da doprinese široj upotrebi i prepoznavanju ovog univerzalnog simbola, kao stalnog podsetnika da su ljudska prava neotuđiva i da pripadaju svima bez razlike.

Univerzalni simbol ljudskih prava je idejno rešenje umetnika Predraga Stakića pod nazivom „Slobodan kao čovek“ koji je pobedio na međunarodnom konkursu za logo ljudskih prava 2011. godine.

Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici

Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici

1. jun 2023.
Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović učestvovao je 31.05.2023. godine u ceremoniji svečanog uručenja ključeva od stanova u zgradi za socijalno stanovanje za porodice Roma u Loznici.

Čestitajući im useljenje, državni sekretar Jovanović rekao je da mu je posebno drago što su korisnici uz stanove dobili i razne obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za druga, deficitarna zanimanja ili mogućnost samozapošljavanja dobijenom opremom za rad.

„Sve to govori o korpusu mera koje su sprovedene kako bi ljudi mogli ne samo da u ovim stanovima žive, već i da privređuju i da sami plaćaju svoje račune“, rekao je Jovanović.

Stanovi u Loznici su izgrađeni u okviru Programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“. Partneri na programu su UNOPS, Delegacija Evropske unije, Nacionalni savet romske nacionalne manjine i jedinice lokalne samouprave. U Program je uloženo 27 miliona evra, od čega je donacija EU više od pola miliona evra, a Grad Loznica sufinansirao je projekat sa oko 170.000 evra. Romske porodice uselile su se u kompletno nameštene i opremljene stanove.

Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici Državni sekretar Ninoslav Jovanović na uručenju ključeva stanova za Rome u Loznici

Javni pozivi jedinicama lokalne samouprave koja je objavila SKGO

1. jun 2023.
Javni pozivi jedinicama lokalne samouprave koja je objavila SKGO

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obaveštava da je Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) objavila dva javna poziva jedinicama lokalne samouprave. Prvi se tiče podrške socijalnoj zaštiti a drugi se odnosi na inkluziju Roma. Rok za prijavu je 23. 06.2023. Informativni sastanci su organizovani u više gradova i traju od 1. do 8. juna 2023.

Reč je o Javnom pozivu za dodelu paketa podrške jedinicama lokalne samouprave za unapređenje socijalne zaštite i Javnom pozivu za pružanje sveobuhvatne podrške za uspostavljanje / unapređivanje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja.

Podrška se realizuje u okviru programa „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA 2020. Ukupna vrednost programa iznosi 6,5 miliona evra, telo za ugovaranje je Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, nadležno ministarstvo za realizaciju programa je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) zadužena za njegovu implementaciju.

Pravo na prijavu na Javni poziv imaju jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji i svi gradovi, opštine i gradske opštine u Republici Srbiji, izuzev gradova, opština i gradskih opština koje su dobile podršku za uspostavljanje mobilnih timova kroz projekte IPA 2012, 2014 i 2016.

U cilju informisanja lokalnih samouprava o vrstama podrške, proceduri i uslovima konkurisanja, kriterijumima odabira, kao i dokumentaciji za prijavljivanje, biće organizovano pet informativnih sastanaka u periodu od 1. do 8. juna 2023. godine, i to:

 • Četvrtak, 1. jun 2023. godine u 11:00 časova, u Beogradu (Velika sala GO Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 167).
 • Petak, 2. jun 2023. godine u 11:00 časova, u Novom Sadu (Istorijski arhiv, Ulica Filipa Višnjića 2a).
 • Utorak, 6. jun 2023. godine u 11:00 časova, u Kraljevu (Hotel Turist, Trg Srpskih ratnika 1).
 • Sreda, 7. jun 2023. godine u 11:00 časova, u Kragujevcu (Hotel Ženeva lux, Ulica Slobode bb).
 • Četvrtak, 8. jun 2023. godine u 11:00 časova, u Nišu (Hotel Ambasador, Trg kralja Milana 4).

Sveobuhvatne detalje oba konkursa možete naći na sledećim linkovima:

1) Javni poziv za dodelu paketa podrške jedinicama lokalne samouprave za unapređenje socijalne zaštite: http://www.skgo.org/konkursi/detaljno/348/javni-poziv-za-dodelu-paketa-podrske-jedinicama-lokalne-samouprave-za-unapredjenje-socijalne-zastite

2) Javni poziv za pružanje sveobuhvatne podrške za uspostavljanje / unapređivanje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja: http://www.skgo.org/konkursi/detaljno/349/javni-poziv-za-pruzanje-sveobuhvatne-podrske-za-uspostavljanje-unapredjivanje-lokalnih-mehanizama-za-inkluziju-roma-i-romkinja

Ministar Tomislav Žigmanov na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stanju ljudskih prava mladih

26. maj 2023.
Ministar Tomislav Žigmanov na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stanju ljudskih prava mladih

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov učestvovao je danas na skupu u Begradu koji je organizovan u svrhu predstavljanja godišnjeg Izveštaja o ljudskim ravima mladih u Republici Srbiji.

„Mladi se u svakom društvu često pominju kao osetljiva društvena grupa. Svakako da ih možemo na taj način posmatrati, ali, s druge strane, moramo imati u vidu da su oni i budućnost svakog društva i garancija da će humanističke vrednosti i ciljevi, kao i na demokratiji utemeljene politike koje danas utvrđujemo, biti i ispunjene u vremenima koja dolaze. Zbog toga moramo voditi račna i činiti sve što je u našoj moći da stvorimo uslove da se njihove ličnosti i potencijali slobodno razvijaju u punini humane slike sveta“, rekao je u uvodnom obraćanju ministar Žigmanov.

„Moramo misliti o njihovom zdravlju, obrazovanju, ekonomskim pravima, ali i o kulturnom razvitku i uvažavanju razlika. Pri tom moramo mlade uključivati ne samo u procese kreiranja politika i mera koje se njih neposredno tiču, već u sva pitanja i u sve oblasti, jer ciljeve koje danas postavljamo oni će sutra ispunjavati i na njihovom temelju stvarati nove ciljeve i vizije“, rekao je ministar.

Predstavljanje je održano u UN zgradi, a organizovali su ga Beogradski centar za ljudska prava i Tim UN za ljudska prava. Na skupu su govorili Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji i Dušan Pokuševski, programski direktor Beogradskog centra za ljudska prava, dok je u drugom delu događaja, na panel diskusiji, govorila i pomoćnica ministra Ivana Joksimović.

Ministar Tomislav Žigmanov na skupu SKGO Mreže za romska pitanja Ministar Tomislav Žigmanov na skupu SKGO Mreže za romska pitanja

Ministar Tomislav Žigmanov na skupu SKGO Mreže za romska pitanja

25. maj 2023.
Ministar Tomislav Žigmanov na skupu SKGO Mreže za romska pitanja

Ministar Tomislav Žigmanov govorio je danas 25.5.2023. na sastanku SKGO Mreže za romska pitanja gde je predstavljen novi projekat „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“.

Reč je o trogodišnjem projektu koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2020, a najviše govora bilo je o lokalnim mehanizmima za inkluziju Roma i primerima dobre prakse.

„Realizacijom ovog projekta biće stvoreni uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou sve u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine i pratećim Akcionim planom“, rekao je ministar Žigmanov.

Na skupu u hotelu "Zira" učestvovali su i Nikola Tarbuk generalni sekretar SKGO, Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Mirjana Maksimović iz Delegacije EU u Srbiji.

Ministar Tomislav Žigmanov na skupu SKGO Mreže za romska pitanja Ministar Tomislav Žigmanov na skupu SKGO Mreže za romska pitanja

Министар Томислав Жигманов разговарао са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем

25. мај 2023.
Министар Томислав Жигманов разговарао са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов разговарао је данас у Палати „Србија“ са Њ.е. Бујаром Османијем, министром спољних послова Северне Македоније и актуелним председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу.

Министар Томислав Жигманов рекао је на састанку да је Република Србија посвећена заштити људских и мањинских права, друштвеном дијалогу, владавини права и интеграцији националних мањина. „Радимо на претпоставкама да Република Србија буде мултиукултурална земља базирана на владавини права, једнакости и социјалној правди“, рекао је министар и истакао веома успешну сарадњу са Мисијом ОЕБС у Србији, што се показало на примеру недавно успешно завршених избора и конституисања Националног савета албанске националне мањине. Он је истакао да Министарство гради партнерске односе са свим националним саветима, да је државни секретар не знајући за долазак министра Османија недавно био у званичној посети Националном савету македонске националне мањине са којим такође постоји изузетна сарадња, што је потврдио и присутни председник Националног савета Борче Величковски.

„Редовна комуникација, отворено указивање на изазове и критика тамо где је потребна, је приступ који градимо према националним саветима, којима поручујемо да је Министарство њихова друга кућа, да смо ту да заједно са другим институцијама на позитиван начин разрешавамо постојећа питања“, рекао је министар Жигманов у разговору са министром спољних послова Северне Македоније.

Министар Османи је у разговору изразио задовољство добром сарадњом Министарства са Мисијом ОЕБС и пружио пуну подршку даљој сарадњи, посебно у процесима интеграције албанске националне мањине на југу Србије. „Северна Македонија успела је да успостави успешан модел мултиетничке сарадње који може да послужи као пример региону“, рекао је министар Османи истичући да се та успешност потврђује и у његовом случају где он обавља функцију министра спољних послова, а припадник је друге по бројности етничке заједнице у Северној Македонији. Он је истакао да, према искуству Северне Македоније, укључивање припадника националних мањина у државне институције доприноси стабилизацији друштва и чини мост сарадње и инегративно јача државу.

Министар Жигманов је истакао да је Република Србија свесна важности демократске партиципације националних мањина, која је добра како за грађане Републике Србије тако и за односе у региону истичући такође да је његово именовање, као припадника хрватске националне мањине, позитивно оцењено у Србији и у региону.

Присутни шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ. Е. амбасадор Јан Брату потврдио је веома добру сарадњу која постоји између Министарства и Мисије ОЕБС и изразио наду да ће она бити успешно настављена.

Сусрету двојице министара присуствовала је амбасадорка РС у Северној Македонији Невена Јовановић, амбасадор Сталне Мисије РС при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу Жарко Обрадовић и Данијела Ненадић, в. д. директорке Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, као и бројна делегације Северне Македоније.

 Министар Томислав Жигманов разговарао са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем Министар Томислав Жигманов разговарао са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем Министар Томислав Жигманов разговарао са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем Министар Томислав Жигманов разговарао са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем

Ministar Žigmanov posetio sedište Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine

24. maj 2023.
Ministar Žigmanov posetio sedište Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine

U okviru posete Novom Pazaru, ministar Tomislav Žigmanov posetio je 24. 5. 2023. godine Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine i razgovarao sa predsednicom dr Misalom Pramenković i njenim saradnicima.

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja i iskustva, kao i načini na koji mogu da se prevazilaze izazovi i da se unapredi rad nacionalnih saveta u cilju što potpunijeg ostvarivanja ustavom garantovanih prava nacionalnih manjina.

Pored predsednice dr Pramenković, delegaciju Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine činili su predsednik Izvršnog odbora dr Fuad Baćićanin, potpredsednici dr Jasmina Baltić Curić, dr Mustafa Fetić i dr Edin Numanović i šef Kabineta Semir Madžgalj.

Ministar Žigmanov posetio sedište Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine

Sastanak ministra Žigmanova sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem

24. maj 2023.
Sastanak ministra Žigmanova sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem

Novi Pazar, 24.5.2023. - Uoči društvenog dijaloga o rodno senzitivnom jeziku u Novom Pazaru, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, sa pomoćnicima Aleksandrpm Radosavljevićem i Ninom Mitić, susreo se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima, predsednicom Skupštine Grada dr Anelom Šemsović, zamenikom gradonačelnika Vladimirom Marinkovićem, pomoćnikom gradonačelnika Tarikom Rupićem i članom gradskog Veća Mirsadom Jusufovićem.

Nakon zahvalnosti na gostoprimstvu, ministar Žigmanov je rekao da Ministarstvo ima praksu posete lokalnim zajednicam kao vid podrške i način da se neposredno čuje šta su izazovi kada je reč o temama kojima se bavi Ministarstv.

Gradonačelnik Biševac istakao je da je Novi Pazar multietnička sredina koja može da posluži kao primer dobrih odnosa i međuetničke saradnje koja se čuva kroz vekove u porodicama i prenosi na buduće generacije.

Sastanak ministra Žigmanova sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem

U Novom Pazaru održan drugi po redu društveni dijalog na temu rodno senzitivnog jezika

24. maj 2023.
U Novom Pazaru održan drugi po redu društveni dijalog na temu rodno senzitivnog jezika

U susret skoroj primeni odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika, a u cilju da se pre početka primene otklone postojeće dileme, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je, u saradnji i uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Delegacijom Evropske unije u Srbiji, organizovalo danas 24. 5. 2023. u Novom Pazaru drugi po redu društveni dijalog sa temom „Kako do rodno senzitivnog jezika“.

Dijalog je otvorio Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, podsećanjem da smo „svedoci da se tema o rodno senzitivnom jeziku u proteklih par meseci, od društvenog dijaloga u Beogradu održanog 27. marta ove godine, prilično aktuelizovala u javnosti, izazvala niz oprečnih stavova i mišljenja.“

„Ministarstvo nastavlja svoje aktivnosti, pažljivo slušajući sve relevantne aktere i beležeći sve argumenta. Danas smo u Novom Pazaru da čujemo reč i ovdašnje akademske zajednice, nosioca lokalnih vlasti, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, civilnog društva kao i svih pozvanih i zainteresovanih učesnika. Na prošlom dijalogu u Beogradu otvorili smo nova pitanja, koja su izazvala različite reakcije, čuli smo suprostavljena stanovišta i načine za upotrebu rodno senzitivnog jezika. Izazov je veliki, svesni smo unutar Ministarstva koliko je to osetljivo pitanje i kuda nas može odvesti njegova politizacija. Stoga nastavljamo raspravu da bi čuli šta kaže struka, a šta predstavnici onih kojih se to neposredno tiče“, rekao je ministar Žigmanov.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost započeće proces pripreme za izradu plana aktivnosti u cilju primene rodno osetljivog jezika. U proces pripreme za izradu plana aktivnosti uključiće se i ministarstva prosvete, kulture, informisanja i telekomunikacija, kao i nadležni odbori Skupštine Srbije, najavio je ministar.

Na društvenom dijalogu u Novom Pazaru, koji je trajao više od tri sata, čuli su se, kao što je i očekivano, različiti i suprotstavljeni stavovi.

Na dijalogu su bili prisutni gradonačelnik Nihat Biševac, kojem se ministar posebno zahvalio na gostoprimstvu i sa kojim se sreo u zgradi Gradske uprave neposredno pre dijaloga, predstavnici Saveta za srpski jezik, Instituta za srpski jezik SANU, Filološkog i Filozofskog fakulteta, Univerziteta iz Novog Pazara i Kosovske Mitrovice, Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine, civilnog društva, medija i dr. Dijalog je počeo minutom ćutanja za žrtve nedavnih ubistava u Beogradu, okolini Mladenovca i Priboju.

 U Novom Pazaru održan drugi po redu društveni dijalog na temu rodno senzitivnog jezika U Novom Pazaru održan drugi po redu društveni dijalog na temu rodno senzitivnog jezika U Novom Pazaru održan drugi po redu društveni dijalog na temu rodno senzitivnog jezika U Novom Pazaru održan drugi po redu društveni dijalog na temu rodno senzitivnog jezika U Novom Pazaru održan drugi po redu društveni dijalog na temu rodno senzitivnog jezika

Otvoren Javni poziv Ministarstva organizacijama civilnog društva za podnošenje kandidature za članstvo u Savetu za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva

24. maj 2023.

Nakon završenog višemesečnog konsultativnog procesa sa organizacijama civilnog društva na temu osnivanja savetodavnog tela za razvoj i saradnju sa civilnim društvom, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upućuje Javni poziv organizacijama civilnog društva za kandidaturu za članstvo u Savetu za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Strategijom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period 2022-2030. godine, kao i pratećim Akcionim planom je predviđeno osnivanje savetodavnog tela za razvoj i saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije kao jednog od važnih institucionalnih mehanizama saradnje javnog i civilnog sektora. Savet je jedan od mogućih modela strukturiranog dijaloga Vlade i organizacija civilnog društva i predstavlja važan mehanizam jačanja principa participacije, otvorenosti javne uprave i inkluzivnosti procesa kreiranja javnih politika.

Planirano je da Savet bude prostor za dijalog o ključnim pitanjima koja se odnose na rad i delovanje civilnog društva (udruženja, fondacije i zadužbine). Imajući u vidu ulogu ovog savetodavnog tela koje će se baviti pitanjima o opštim uslovima za delovanje i razvoj civilnog društva predloženo je da naziv ovog savetodavnog tela bude Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Savet je savetodavno telo Vlade Republike Srbije za unapređenje saradnje i dijaloga između organa javne uprave i organizacija civilnog društva u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji, a obrazovaće se kao mešovito savetodavno telo čiji su članovi predstavnici organa državne uprave i predstavnici organizacija civilnog društva.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je organizovalo konsulatacije sa organizacijama civilnog društva na temu osnivanja Saveta. Konsultativni proces se sastojao od sastanaka sa organizacijama civilnog društva, javnih prezentacija modela Saveta organizacijama civilnog društva (Novi Sad, Beograd, Niš), završne prezentacije (Beograd) i mogućnosti da se online daju pisane sugestije i preporuke od strane organizacija civilnog društva. Rezultat konsultativnih sastanaka je definisanje predloga rešenja o mandatu, strukturi i načinu kandidature i izbora članova Saveta iz civilnog društva na osnovu kojih je izrađen Javni poziv.

Javni poziv organizacijama civilnog društva za podnošenje kandidature za članstvo u Savetu za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva objavljen je na internet stranici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dana 24. maja. i trajaće do 7. juna 2023. godine.

Konstituisan Nacionalni savet albanske nacionalne manjine i izabran novi predsednik

23. maj 2023.
Konstituisan Nacionalni savet albanske nacionalne manjine i izabran novi predsednik

U Bujanovcu je 23.5.2023. godine konstituisan Nacionalni savet albanske nacionalne manjine. Za predsednika je izabran Nevzad Ljutfiju. Konstitutivnoj sednici prisustvao je državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović koji je novoizabranim članovima i organima upravljanja Nacionalnog saveta uputio čestitke i pozvao ih na saradnju.

„Danas je održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine i izabran je novi predsednik. Ovim činom dobili smo dvadeset četvrti nacionalni savet u Republici Srbiji, što znači da sve nacionalne manjine koje žive u našoj državi imaju svoje najviše predstavničke organe upravljanja. Možemo konstatovati da su stvoreni dobri preduslovi za kvalitetno ostvarivanje kolektivnih manjinskih prava u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika i pisma“, rekao je državni sekretar Kurtović.

„Cilj Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je da nacionalni saveti nacionalnih manjina budu snažne predstavničke institucije nacionalnih manjina u Republici Srbiji koje će zajedničkom saradnjom sa republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima raditi predano na implementaciji zagarantovanih manjinskih prava i stalnom poboljšanju statusa nacionalnih manjina. U tom smislu pozivamo Nacionalni savet albanske nacionalne manjine i sve ostale nacionalne savete nacionalnih manjina da rade u punom kapacitetu i da zajedničkim snaga unapređujemo međusobne odnose zasnovane na poštovanju različitosti, toleranciji u suživotu“, rekao je državni sekretar Kurtović u Bujanovcu.

Na sajtu Ministarstva otvorena stranica sa informacijama o kontakt tačkama za saradnju sa civilnim društvom

22. maj 2023.
Na sajtu Ministarstva otvorena stranica sa informacijama o kontakt tačkama za saradnju sa civilnim društvom

Na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog otvorena je posebna veb stranica https://www.minljmpdd.gov.rs/resurs-centar-ocd.php sa svim potrebnim informacijama o Kontakt tačkama za saradnju sa civilnim društvom. Kontakt tačke za saradnju sa organizacijama civilnog društva su spona između sistema javne uprave i organizacija civilnog društva i kao takve predstavljaju potencijalno izuzetno delotvoran mehanizam koji može da unapredi inkluzivnost i transparentnost rada organa uprave, saradnju i razmenu informacija između dva različita sektora kao i između samih organa uprave na različitim nivoima vlasti.

Novo formirana veb stranica je mesto na kome se mogu naći dokumenta koja daju podršku imenovanim Kontakt tačkama i svim zainteresovanim organizacijama civilnog društva u vezi međusobne saradnje https://www.minljmpdd.gov.rs/dokumenta-ocd.php.

Na stranici se nalazi i baza kontakt tačaka za saradnju sa organizacijama civilnog društva u vidu excel dokumenta u kome su organi uprave razvrstani po nivou vlasti kojem pripadaju (organi državne uprave/organi pokrajinske uprave/jedinice lokalne samouprave). U tabelama se nalaze imena, imejl adrese i kontakt telefoni osoba koje u organima javne uprave, na sva tri nivoa, predstavljaju kontakt tačke komunikacije sa organizacijama civilnog društva.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović u poseti Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine

22. maj 2023.
 Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović u poseti Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr Rejhan Kurtović bio je 18.05.2023. u zvaničnoj poseti Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine. Državnog sekretara primili su Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i Ozren Simjanovski, direktor Novinsko izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“ Pančevo.

Državni sekretar zahvalio se predsedniku Nacionalnog saveta na srdačnom prijemu i detaljnom upoznavanju sa radom i delovanjem ovog Saveta.

„Nacionalni svet makedonske nacionalne manjine jedan je od najstarijih nacionalnih saveta u našoj državi koji iza sebe ima kontinuitetan i kvalitetan rad kao i konkretne rezultate. Bez obzira na disperziranost makedonske nacionalne manjine po različitim gradovima u Republici Srbiji, Makedonci pokazuju visok stepen organizovanosti i odlučnosti u očuvanju svog nacionalnog identiteta. Tome u prilog govori mnoštvo primera sa kojima me je upoznao predsednik Saveta. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog daje punu podršku u radu i delovanju Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i stavlja na raspolaganje sve svoje kapacitete u cilju još boljeg i delotvornijeg funkcionisanja ovog Saveta“, rekao je tokom posete državni sekretar Kurtović.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović u poseti Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine

„Drago mi je da u gospodinu Veličkovskom imamo dobrog i kompetentnog sagovornika koji se već u nekoliko mandata nalazi na čelu Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i koji posvećeno vodi ovaj Savet. S obzirom da Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine vrši koordinaciju nacionalnih saveta nacionalnih manjina, razgovarali smo o temama vezanim za koordinaciju, kao i o budućoj predaji koordinacije Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine. Takođe, ovim prilikom želim da pohvalim način na koji je do sada ovaj Savet vršio koordinaciju nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Mi ćemo, kao Ministarstvo, nastaviti da održavamo partnerski odnos sa svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u cilju implementacije manjinskih prava i što boljeg statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Naša vrata su otvorena za sve legitimne pripadnika nacionalnih manjina koje žive i rade u Republici Srbiji“, zaključio je prof. dr Rejhan Kurtović.

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski istakao je da je taj Sacet zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog, i izrazio nadu da će sadašnji kabinet Ministarstva na čelu sa pripadnicima manjinskih naroda imati razumevanja za unapređivanje međusobne saradnje, kao i da će u tom pravcu zajednički raditi na poboljšanju prava svih nacionalnih zajednica koje žive i rade na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na njihovu brojnost.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović u poseti Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine

„Veliko mi je zadovoljstvo što nas je posetio državni sekretar Kurtović. Vidim da ćemo u njemu ali i u ministru Žigmanovu i ostalim funkcionerima Ministarstva, imati snažnu podršku u našem daljem radu. Posebno mi imponuje poziv državnog sekretara da zajednički rešavamo krucijalna pitanja i eventualne probleme sa kojima se nacionalne zajednice suočavaju. Pre svega mogućnost da zajednički unapredimo rad, status i dalju profesionalizaciju nacionalnih saveta, ali i da zajedničkim snagama radimo na definisanju bitnih ciljeva Akcionog plana za poglavlje 23, poglavlja koje direktno utiče na ostvarivanje manjinskih prava, kvalitetniji život i rad pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji“, istakao je Veličkovski.

Direktor Novinsko izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“ Pančevo Ozren Simjanovski upoznao je državnog sekretara sa radom ove ustanove i ocenio kako je „ovo samo početak čini se uspešne saradnje novog kabineta nadležnog ministarstva i Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine“.

Ministar Zoran Gajić primio delegaciju fudbalske reprezentacije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

18. maj 2023.

U Palati „Srbija“ danas je ministar sporta Zoran Gajić, sa saradnicima, primio delegaciju fudbalske reprezentacije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koja je svojevremeno bila i evropski prvak u ovom amaterskom sportu među nacionalnim manjinama.

 Ministar Zoran Gajić primio delegaciju fudbalske reprezentacije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Delegaciju su činili Petar Kuntić, koordinator nogometne reprezentacije, Ivan Budinčević, tehniko i Mijo Erceg, pomoćni trener i koordinator za Srem. Susretu su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i posebni savetnik ministra Marin Piuković.

Gosti su upoznali ministra Gajića sa istorijatom fudbalskih timova nacionalnih manjina, načinom takmičenja i izazovima u radu. Podvukli su da gde god gostuju predstavljaju Srbiju, dodajući da imaju izvanrednu, prijateljsku saradnju sa fudbalskom reprezentacijom srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, sa kojom se redovno sastaju, a naredni susret planiran je u junu mesecu u Hrvatskoj.

Ministar Gajić je pružio punu podršku radu fudbalskih reprezentacija nacionalnih manjina, poručio im da rade dobru i plemenitu stvar koja prevazilazi okvire sporta jer predstavlja društveno pozitivan primer saradnje.

 Ministar Zoran Gajić primio delegaciju fudbalske reprezentacije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji Ministar Zoran Gajić primio delegaciju fudbalske reprezentacije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Multisektorski sastanak podovom Dana sećanja na žene žrtve nasilja

18. maj 2023.

U Palati „Srbijaˮ održan je multisektorski sastanak povodom obeležavanja 18. maja ˗ Dana sećanja na žene žrtve nasilja, na temu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, sa ciljem razmatranja mogućnosti zajedničkih i koordinisanih aktivnosti u borbi protiv ovog, ali i svih drugih oblika nasilja.

Navedeni sastanak je održan u organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, a u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Agencijom za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija. Sastanku su prisustvovali potpredsednica Vlade Maja Gojković, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, kao i brojni predstavnici drugih ministarstava, međunarodnih organizacija i institucija.

 Multisektorski sastanak podovom Dana sećanja na žene žrtve nasilja

Obraćajući se prisutnima u uvodnom delu, ministar Tomislav Žigmanov je naglasio da je, u okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog izradilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, čijim usvajanjem su, počev od 2021. godine, u domaće zakonodavstvo unete brojne pozitivne novine. Pored toga, ministar Žigmanov se osvrnuo i na strateški okvir, pre svega na Strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine, sa pratećim akcionim planom, usvojenu 2021. godine.

„Ministarstvo u godišnjim izveštajima o ostvarivanju rodne ravnopravnosti objavljuje raspoložive podatke o broju femicida u Republici Srbiji, ali su se ti podaci ponekad razlikovali u zavisnosti od toga da li je izvor bio Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde ili pojedine nevladine organizacije. U vezi sa navedenim problemom, želimo danas da na ovom sastanku pokrenemo inicijativu za kvalifikovano prikupljanje podataka i javno objavljivanje podataka o femicidu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, jer jedino predstavnici tog ministarstva, i to inspektori za krvne delikte, vrše uviđaj prilikom svakog ubistva u Republici Srbiji i u mogućnosti su da evidentiraju pol žrtve, kao i pol učinioca krivičnog dela ubistva - bez obzira da li je ono učinjeno u porodici ili na javnom mestuˮ, predložio je ministar Žigmanov i naveo još nekoliko predloga i inicijativa kojima Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog želi da da svoj pun doprinos borbi protiv nasilja u Republici Srbiji.

Među predlozima je i inicijativa da se aktuelnim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojima se trenutno bavi Ministarstvo pravde, femicid kao nasilno lišenje života žena od strane muškaraca, bude inkriminisan kao posebno krivično delo.

 Multisektorski sastanak podovom Dana sećanja na žene žrtve nasilja

Pomoćnica ministra Nina Mitić učestvovala u javnoj debati o rodno senzitivnom jeziku

18. maj 2023.

U organizaciji Fondacije Centar za demokratiju, uz podršku Međunarodnog centra Ulof Palme, 18. maja 2023. godine u prostoru „Miljenko Dereta” u Beogradu, održana je javna debata pod nazivom „Da li si radnica ili si direktor”, na temu uticaja rodno senzitivnog jezika na socioekonomski položaj žena, u kojoj je učestvovala pomoćnica ministra Nina Mitić.

Govoreći na debati, pomoćnica Mitić je predstavila zakonodavni okvir Republike Srbije kao preduslov za ostvarivanje politike rodne ravnopravnosti.

 Pomoćnica ministra Nina Mitić učestvovala u javnoj debati o rodno senzitivnom jeziku

Podsetila je da su 2021. godine usvojeni i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Kako je istakla, jedna od novina koju je doneo Zakon o rodnoj ravnopravnosti se odnosi upravo na uvođenje rodno osetljivog jezika, koji je u ovom zakonu definisan kao jezik kojim se promoviše ravnopravnost žena i muškaraca i sredstvo kojim se utiče na svest onih koji se tim jezikom služe u pravcu ostvarivanja ravnopravnosti, uključujući promene mišljenja, stavova i ponašanja u okviru jezika kojim se služe u ličnom i profesionalnom životu.

Prema ovom zakonu, upotreba rodno osetljivog jezika je predviđena za organe javne vlasti i poslodavce u oblasti obrazovanja, vaspitanja, nauke i tehnološkog razvoja, što se posebno odnosi na korišćenje rodno osetljivog jezika, odnosno jezika koji je u skladu sa gramatičkim rodom, u udžbenicima i nastavnom materijalu, kao i u svedočanstvima, diplomama, klasifikacijama, zvanjima, zanimanjima i licencama, kao i u drugim oblicima obrazovno-vaspitnog rada.

Pored toga, ovim zakonom je predviđeno da sredstva javnog informisanja prilikom izveštavanja koriste rodno osetljiv jezik i da razvijanjem svesti o značaju rodne ravnopravnosti doprinose suzbijanju rodnih stereotipa, društvenih i kulturnih obrazaca, običaja i prakse zasnovane na rodnim stereotipima, diskriminacije na osnovu pola, odnosno roda i drugih ličnih svojstava, kao i rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici i nasilja prema ženama. Za kraj, pomoćnica ministra Mitić je podsetila da su u toku društveni dijalozi na temu rodno osetljivog jezika, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U debati održanoj u okviru projekta „Socioekonomska prava i održivi razvoj” učestvovale su još i profesorka emerita Univerziteta u Novom Sadu Svenka Savić, predstavnica Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Maja Mićić, predstavnica Instituta za srpski jezik SANU Marina Nikolić Savić, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Jelena Filipović, predstavnica Instituta za književnost i umetnost Jelena Lalatović, novinarka lista Danas Marjana Stevanović, predstavnica Udruženja građanki FemPlatz Kosana Beker, dok je moderatorka javne debate bila direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković.

Sazvana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine

18. maj 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, doneo je Odluku o sazivanju konstitutivne sednice Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine. Konstitutivna sednica Nacionalnog albanske nacionalne manjine biće održana 23. maja 2023. godine, u Bujanovcu, u sedištu Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, sa početkom u 11 časova.

U Kruševcu održan sastanak sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva

17. maj 2023.

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Beogradske otvorene škole (BOŠ) danas je u zgradi Skupštine Grada Kruševca održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava koji predstavljaju kontakt tačke za saradnju sa organizacijama civilnog društva,

Bio je to, nakon Novog Sada krajem decembra 2022, drugi po redu sastanak te vrste. Sastanku u Kruševcu prisustvoali su ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

 U Kruševcu održan sastanak sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva

Nakon uvodnih reči dobrodošlice gradonačelnice Palurović, koja je istakla da Grad Kruševac ima bogatu i raznovrsu saradnju sa brojnim organizacijama civilnog društva, te da će ovaj događaj tome još više doprineti, skup je otvorio ministar Žiganov. On je, kao i u Novom Sadu, pružio punu podršku stvaranju i širenju ovog mehanizuma u organizacionoj strukturi javne vlasti koja ima za cilj da unapredi dijalog i saradnju organa uprave sa organizacijama civilnog društva i time jača demokratiju u Srbiji.

„Saradnja sa organizacijama civilnog društva postala je jedan od političkih kriterijuma za članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, koja kroz godišnje izveštaje Evropske komisije procenjuje koliko je zaista u Srbiji unapređen pravni, finasijski i institucionalni okvir za saradnju sa civilnim društvom i da li je sloboda udruživanja ugrožena ili ne. Upravo u tome jeste velika uloga države jer država je ta koja treba da obezbedi neometane uslove za rad samog civilnog sektora i da vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja u društvu sa predstavnicima i civilnog sektora. Stoga su brojne aktivnosti našeg Ministarstva u prethodnom periodu bile usmerene na unapređenje ove oblasti“, rekao je ministar Žigmanov u uvodnom obraćanju.

On je podvukao značaj formiranja Saveta za saradnju sa civilnim društvom čije se osnivanje planira do kraja leta.

„Ovim Savetom težimo da dalje jačamo institucionalne mehanizme saradnje i da uspostavimo najdirektniju vezu donosioca odluka i predstavnika organizacija civilnog društva na najvažnije teme u oblasti podsticajnog okruženja“, rekao je ministar.

Sastanak je vodio pomoćnik ministra iz Sektora za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović u saradnji sa Vladimirom Pavlovićem, predstavnikom Beogradske otvorene škole, koji je na saopštio da je upravo počela sa radom informativna stranica na sajtu Ministarstva koja sadrži sve potrebne informacije za rad kontakt tačaka. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Boris Milićević.

U drugom delu sastanka vodila se kontruktivna diskusija učesnika iz brojnih lokalnih samouprava koji su iznosili izazove sa kojima se najčešće susreću u radu i komunikaciji u ovoj oblasti. Ministar Žigmanov je na kraju poručio učesnicima da nisu sami, da su njihova iskustva dragocena, te da će Ministarstvo nastaviti da radi na razvijanju institucionalnog okvira i stvaranju demokratskog ambijentu saradničkih i partnerskih odnosa javne uprave i civilnog društva.

 U Kruševcu održan sastanak sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva U Kruševcu održan sastanak sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva

Pomoćnica ministra Nina Mitić na skupu povodom Dana otpora Roma

16. maj 2023.
 Pomoćnica ministra Nina Mitić na skupu povodom Dana otpora Roma

Pomoćnica ministra Nina Mitić govorila je danas na skupu u Beogradu organizovanom povodom 16. maja, Dana otpora Roma.

Skup pod nazivom „Romi, lica promene“ organizovali su Fondacija za obrazovanje Roma, Evropski romski institut za umetnost i kulturu i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

„Sećanje na hrabru pobunu koja se dogodila 16. maja 1944. godine i komemorativne prakse generalno pomažu da se osigura pomirenje i da se ne ponavljaju zločini iz prošlosti“, rekla je Mitić.

Ona je istakla da se, na žalost, istorija ne poznaje dovoljno.

„Zaboravlja se na hrabrost onih Roma koji su imali smelosti da se suprotstave tadašnjem nacističkom režimu kako bi izbegli sigurnu smrt u logoru. To moramo da promenimo zajedno, obeležavajući ovako bitne datume kako bi i većinsko stanovništvo znalo istoriju Roma, a država još više dala na značaju ovim datumima“, rekla je ona.

„Nedostatak muzeja, prostora, školskih udžbenika koji govore o romskoj istoriji… jedan je od razloga zašto se baca u zaborav borba romskog naroda. Dan otpora Roma služi kao dokaz da niko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čoveka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočavao“, dodala je.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog radi i radiće na značaju smanjenja diskriminacije prema Romima i Romkinjama, na narativu o istoriji i kulturi Roma na našim prostorima i njihovom doprinosu kulturnom stvaralaštvu u Republici Srbiji, ukazujući na značaj i doprinos romske populacije našoj državi, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke“, zaključila je pomoćnica Mitić.

Događaju su prisustvovali Nj.e. Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Republici Srbiji, Čiprian Nekula, direktor Fondacije za obrazovanje Roma, Sofija Osmanović, šefica Odseka za unapređenje položaja Roma u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, pojedini poslanici Narodne skupštine RS, predstavnik poverenice za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici romskih udruženja građana i mnogi drugi.

Ministar Žigmanov: Organizacije civilnog društva su važan element u svakoj savremenoj demokratiji

15. maj 2023.

U organizaciji Beogradske otvorene škole u Novom Sadu je u ponedeljak 15. maja 2023. predstavljen je projekat „EU Resurs centar za civilno društvo“ čemu je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

 Ministar Žigmanov: Organizacije civilnog društva su važan element u svakoj savremenoj demokratiji   Ministar Žigmanov: Organizacije civilnog društva su važan element u svakoj savremenoj demokratiji

„Organizacije civilnog društva su važan element u svakoj savremenoj demokratiji, koji snažnije i brže artikulišu stavove građana. U tom smislu Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog visoko ceni postojanje organizacija civilnog društva i učiniće sve da se, u okvir u kome deluju, izgradnjom partnerskih odnosa sa telima vlasti, one što više razvijaju“, rekao je ministar Žigmanov govoreći na skupu pod nazivom „EU Resurs info dan“.

Na sastanku u Novom Sadu objavljeno je da počinje dodela prvih grantova u okviru projekta. Tokom četiri godine trajanja, projekat će osnažiti najmanje 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa i omogućiti im da doprinesu sprovođenju i praćenju reformi u procesu pridruživanja Srbije EU. Podrška civilnom društvu podrazumevaće ne samo program finansijske podrške, već i program jačanja internih kapaciteta kroz treninge i individualna mentorstva, rečeno je na supu.

Pomoćnica ministra Nina Mitić učestvovala na Okruglom stolu „Jedna je porodica“

15. maj 2023.

Pomoćnica ministra Nina Mitić učestovala je danas na Okruglom stolu pod nazivom „Jedna je porodica” koji su povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, organizovali Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Tema Okruglog stola bila je uloga i položaj porodice kao osnovnog stuba podrške starijim osobama i osobama sa invaliditetom, a cilj bolje sagledavanju izazova sa kojima se članovi ovih porodica suočavaju.

 Pomoćnica ministra Nina Mitić učestvovala na Okruglom stolu „Jedna je porodica“

Govoreći na temu „Imam prava”, pomoćnica Mitić podsetila je da je Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjena svaka diskriminacija na osnovu ličnog svojstva godina starosti i invaliditeta. Kako je objasnila, osobe sa invaliditetom, starije osobe i njihove porodice često nailaze i na sistemsku diskriminaciju, kako u pogledu ostvarivanja različitih prava, tako i u pogledu pristupačnosti objekata, informacija i korišćenja različitih usluga. U tom smislu, rekla je da je zdravstveno stanje ovih osoba samo manji deo njihovog hendikepa, dok onaj glavni deo predstavlja upravo teškoća u funkcionisanju unutar društva koje nije prilagođeno njima. U tom smislu, istakla je važnost pronalaženja prave mere kada je reč o stepenu zaštite starijih i osoba sa invaliditetom, budući da osobe o kojima drugi brinu ne moraju nužno da budu i izdržavana lica i ljudi u čije ime će drugi donositi odluke.

Kao osnovni preduslov za uključivanje starijih lica i osoba sa invaliditetom u društvo istakla je, pre svega, njihovo uključivanje u funkcionisanje porodičnog domaćinstva. Dodala je da je obaveza države da adekvatnim zakonima, strateškim i drugim merama, ali i adekvatnom primenom i sprovođenjem istih kroz izgrađene institucije na svim nivoima, obezbedi mogućnost da osobe koje imaju potrebu za dodatnom podrškom mogu da ostvare svoja prava čak i ako nemaju inicijalnu podršku porodice. Pored toga, naglasila je i važnost rada udruženja građana koja se bave podrškom osobama sa invaliditetom, odnosno starijim osobama.

Sa druge strane, podsetila je i da nega člana porodice spada u neplaćeni kućni rad. Kako je objasnila, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je u proceduri iznalaženja rešenja za pravno priznavanje i regulaciju neplaćenog kućnog rada, što je važno ne samo radi obezbeđivanja zdravstvenog i socijalnog osiguranja, već i radi podizanja svesti muškaraca i žena o tome da je rad u kući, domaćinstvu i briga o članovima porodice posao podjednako važan kao i svaki drugi.

Dodala je da društvo u Republici Srbiji percipira kućne poslove ne samo kao niže vrednovane, već ih istovremeno mahom povezuje sa rodnim ulogama rezervisanim za žene. Osim toga, nedovoljna usklađenost rada i roditeljstva i neuvažavanje potrebe da se kućni rad pravednije raspodeli, dovode do toga da na žene najčešće padne dvostruki teret.

Na kraju, pomoćnica ministra Mitić je zaključila da bi svaki pojedinac trebalo da bude svestan činjenice da je starenje prirodan proces, a da je invaliditet pojava koja pogađa deset odsto svetske populacije, te da stoga moramo da se borimo za društvo tolerancije, empatije i solidarnosti u kome ima mesta i uloge za svakoga.

Na Okruglom stolu učestvovali su i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predstavnica Populacionog fonda Ujedinjenih nacija Nevena Šović, predstavnik Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS Marko Milanović, predstavnica udruženja Evo ruka Ana Milanović i predstavnik Instituta za starenje Zoran Vesić.

Predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva

15. maj 2023.

Nakon završenog višemesečnog konsultativnog procesa, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je danas, 15. maja 2023. godine, u Palati „Srbija“ sastanak na kome je predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija koje deluju u Republici Srbiji predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva.

 Predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva

Savet za saradnju i razvoj civilnog društva novo je savetodavno telo Vlade Republike Srbije koje predstavlja jedan od institucionalnih mehanizama saradnje državne uprave i organizacija civilnog društva.

Sastanak je otvorio ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov predstavljanjem procesa konsultacija koji je prethodio i bio osnov za definisanje modela za osnivanje Saveta.

„Polazeći od činjenica da Savet treba da predstavlja važan mehanizam jačanja principa participacije, otvorenosti i inkluzivnosti procesa kreiranja javnih politika, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je odlučilo da organizacije civilnog društva budu uključene u proces formiranja Saveta od samog početka“, rekao je na početku ministar obrazlažući ceo proces.

„Tokom februara meseca ove godine Ministarstvo je sprovelo konsultativni proces u više gradova u Srbiji (Novom Sadu, Beogradu i Nišu) kako bi dalo mogućnost da organizacije civilnog društva iz svih krajeva Srbije budu u prilici da čuju Predlog i daju svoje sugestije i komentare kako bi se kreirala optimalna rešenja koja bi Savet učinila efikasnim mehanizmom za dijalog o ključnim pitanjima saradnje organizacija civilnog društva i javne uprave.“

„Istovremeno sproveden je onlajn konsultativni proces kako bi se obezbedilo da svi oni koji nisu mogli da prisustvuju konsultativnim sastancima imaju mogućnost dostave svojih pisanih predloga i sugestija. Onlajn konsultativni proces trajao je mesec dana i završio se u martu mesecu ove godine.“

„Ministarstvo je sagledalo sve predloge, sugestije i komentare koji su pristigli u procesu konsultacija, one koje su dostavljene usmeno na konsultativnim sastancima kao i one pisane koje je dostavilo ukupno 59 organizacija civilnog društva.“

„Početkom aprila održane su u Beogradu finalne konsultacije sa civilnim društvom na završni Predlog za osnivanje Saveta za saradnju sa civilnim društvom kako bi se kreirala optimalna rešenja koja bi Savet učinila efikasnim mehanizmom za dijalog o ključnim pitanjima saradnje organizacija civilnog društva i javne uprave. Procena je da je u konsultativni proces bilo uključeno više stotina organizacija civilnog društva“, zaključio je ministar i zahvalio Američkoj organizaciji za međunarodni razvoj i Švajcarskoj kancelariji za saradnju koje su kroz projekt „Za snažnije građansko društvo“ podržale ovaj konsultativni proces.

Nakon obraćanja ministra predstavljen je predlog mandata, strukture i načina izbora članova Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva.

Sastanku je prisustvovala savetnica u Kabinetu predsednice Vlade, Jovana Radonjić, a vodio ga je Žarko Stepanović, pomoćnik ministra Sektora za saradnju sa civilnim društvom. Prisutan je bio i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Boris Milićević.

Ispred međunarodne zajednice sastanku su, između ostali, prisustvovali Nj.e. Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske, Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji, Ričard Koli, predstavnik ambasade Švajcarske, predstavnici ambasada Velike Britanije, SAD, Kraljevine Norveške i Kraljevine Holandije, predstavnici Programa za razvoj UN (UNDP), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Podrške socijalnom uključivanju (GIZ), UNICEF-a, Populacionog fonda UN (UNFPA), Program UN za žene, Misije OEBS, Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Fonda za otvoreno društvo.

Osnivanje Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom predviđeno je Strategijom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period 2022. do 2030. godine, a takođe je planirano kao jedna od ključnih aktivnosti u dvogodišnjem Akcionom planu za njeno sprovođenje.

 Predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva Predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva  Predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva  Predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva  Predstavljen Predlog za osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva

Delegacija Republike Srbije na sastanku Komiteta eksperata Saveta Evrope za pitanja Roma i putnika u Strazburu

12. maj 2023.

Delegacija Republike Srbije prisustvovala je, nakon dužeg vremena, sastanku Komiteta eksperata Saveta Evrope za pitanja Roma i putnika, koji je održan 11. i 12. maja 2023. u Strazburu.

 Delegacija Republike Srbije na sastanku Komiteta eksperata Saveta Evrope za pitanja Roma i putnika u Strazburu

Na sastanku su zemlje članice Saveta Evrope razmenile iskustva na polju inkluzije Roma. Razgovaralo se o temama kao što su anticiganizam i antidiskriminacija, te o problemima u vezi sa ovom marginalizovanom društvenom grupom.

Komitet eksperata Saveta Evrope za pitanja Roma i putnika deluje u okviru Upravnog odbora Komiteta za antidiskriminaciju, različitost i inkluziju.

U ime Republike Srbije sastanku su prisustvovale Nina Mitić, pomoćnica ministra Sektora za antidiskriminacionu politiku i rodnu ravnopravnost i Sofija Osmanović, šefica Odseka za unapređenje položaja Roma.

 Delegacija Republike Srbije na sastanku Komiteta eksperata Saveta Evrope za pitanja Roma i putnika u Strazburu Delegacija Republike Srbije na sastanku Komiteta eksperata Saveta Evrope za pitanja Roma i putnika u Strazburu

Usvojen Izveštaj o Republici Srbiji u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi

12. maj 2023.

U Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi danas je usvojen Izveštaj o Republici Srbiji od strane Radne grupe za Univerzalni periodični pregled. Izveštaj je sačinilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa drugim ministarstvima, specijalizovanim kancelarijama, Narodnom skupštinom i nezavisnim institucijama, za izveštajni period od 2018. do 2023. godine. Radnu grupu, koja je usvajala naš državni izveštaj, činili su imenovani predstavnici Sjedinjenih američkih država, Kostarike i Gabona.

 Usvojen Izveštaj o Republici Srbiji u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi

Ocenjujući Izveštaj, članovi Radne grupe su pozdravili napore koje je Republika Srbija sprovodila u prethodnih pet godina unapređivanjem institucionalnog i normativnog okvira u oblasti zaštite i ostvarivanja ljudskih prava.

Takođe, predstavnici Radne grupe pozdravili su sastav državne delegacije predvođene Tomislavom Žigmanovom, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na osnovu stručnosti, multisektorske zastupljenosti i rodne izbalansiranosti, što je samo potvrda, kako je rečeno, odlučnosti Republike Srbije da na odgovoran i posvećen način učestvuje u nadzoru nad stanjem ljudskih prava u okviru ovog procesa.

U ime delegacije Republike Srbije završne napomene dao je ambasador u Stalnoj Misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Dejan Zlatanović, koji je istakao čvrstu volju Republike Srbije da nastavi saradnju sa svim mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava i predano radi na sprovođenju dobijenih preporuka u okviru ovog Univerzalnog periodičnog pregleda.

Republika Srbija je u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda dobila ukupno 268 preporuka od 94 države članice Ujedinjenih nacija. Državna delegacija je na licu mesta prihvatila 200 preporuka, dok će na preostalih 68 Vlada Republike Srbije dati izjašnjenje do jesenjeg zasedanja Saveta za ljudska prava UN-a, na kojem će biti usvojen finalni izveštaj o Republici Srbiji.

Državna delegacija prihvatila je one preporuke čije je sprovođenje već započelo ili su procesi planirani Programom rada Vlade RS. To su preporuke u oblasti antidiskriminacije, zaštite od porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, unapređenja prava i položaja dece i mladih, žena, osoba sa invaliditetom, nacionalnih manjina, medijskih sloboda, slobode okupljanja i izražavanja, kao i preporuke iz oblasti pravosuđa.

Reforma u oblasti pravosuđa, kao i unapređenje antidiskriminacionog okvira, uticala je da najveći broj preporuka bude afirmativan na način da podstiče dalje napore naše države da nastavi sa implementacijom započetih aktivnosti.

Za državnu delegaciju nije bilo iznenađenja u pogledu preporuka zahvaljujući pomacima koji su u proteklih pet godina učinjeni na području ljudskih prava, kao i uspešnoj saradnji i partnerskom odnosu sa organizacijama civilnog društva, sa kojima smo i u okviru priprema za Univerzalni periodični pregled razmatrali oblasti i pitanja u kojima postoji prostor za unapređenje stanja ljudskih prava.

Preporuke koje smo dobili su podsticaj za dalji dijalog i unapređenje multisektorske saradnje, kao i saradnje Vlade sa organizacijama civilnog društva, nezavisnim institucijama za ljudska prava i svim drugim subjektima u Srbiji, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, uključujući i međunarodne organizacije.

Utisak na delegaciju Republike Srbije u predstavljanju Univerzalnog periodičnog pregleda u Ženevi ostavile su poruke saučešća za tragične događaje u Beogradu i okolini Mladenovca upućene od gotovo svih država koje su učestvovale u radu ove sesije Saveta za ljudska prava UN-a.

 Usvojen Izveštaj o Republici Srbiji u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi Usvojen Izveštaj o Republici Srbiji u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi

Ministar Žigmanov: Republika Srbija je demonstrirala svoju posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava

11. maj 2023.

Republika Srbije je u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda dobila 268 preporuka od 94 države članice Ujedinjenih nacija, u vezi sa kojima je državna delegacija danas dala izjašnjene.

Najveći broj preporuka se odnosi na oblast zaštite i unapređenja položaja i prava dece, zaštitu od nasilja, posebno porodičnog i rodno zasnovanog i trgovine ljudima, medijske slobode, pitanja iz oblasti reforme pravosuđa, procesuiranja ratnih zločina. Deo preporuka, čije je sprovođenje već započelo ili su procesi planirani Planom rada Vlade, prihvaćen je na licu mesta, a o delu preporuka izjasniće se Vlada Republike Srbije u skladu sa rokovima Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

 Ministar Žigmanov: Republika Srbija je demonstrirala svoju posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava

„Načinom na koji se pripremala i učestvovala u 4. ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda Republika Srbija je demonstrirala svoju posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava,“ istakao je šef državne delegacije i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, što je ocenjeno i od strane većine država članica Ujedinjenih nacija.

„Najbolji pokazatelj za ovu tvrdnju jesu jačanje institucionalnih kapaciteta u pripremi ovog procesa, unapređenje samog postupka izveštavanja, uključenost svih domaćih relevantnih aktera u postupak pripreme četvrtog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda, kao i visok stepen saradnje koji je postignut između različitih aktera - 15 ministarstava i specijalizovanih kancelarija. Ministarstvo je posebno zadovoljno učešćem nevladinih organizacija i nezavisnih institucija za ljudska prava i njihovim doprinosom“, rekao je Žigmanov.

„Ovaj proces nastaviće da mobiliše sve vladine institucije u pogledu unapređenja stanja ljudskih prava na nacionalnom nivou, a predstavljaće i nesumnjivi podsticaj za dalji dijalog i unapređenje saradnje sa organizacijama civilnog društva, nezavisnim institucijama za ljudska prava, i svim drugim subjektima u Srbiji, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, uključujući tu i međunarodne organizacije“, dodao je on.

„Elektronska baza podataka koju nam je ustupio Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava i godišnje izveštavanje o sprovođenju preporuka dobijenih u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda doprineće uspešnijem praćenju primene preporuka i efikasnijem reagovanju u slučaju zastoja u njihovom sprovođenju. Sve aktivnosti će za posledicu imati unapređenje u području ljudskih prava i na taj način obezbeđivanje pretpostavke za dalji razvoj demokratije i bolji život građana Srbije,“ istakao ministar Žigmanov.

Ministar Žigmanov: Republika Srbija je demonstrirala svoju posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava  Ministar Žigmanov: Republika Srbija je demonstrirala svoju posvećenost zaštiti i unapređenju ljudskih prava

Ministar Tomislav Žigmanov uspešno predstavio Izveštaj Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi

10. maj 2023.
 Ministar Tomislav Žigmanov uspešno predstavio Izveštaj Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, danas je, pred Savetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi, uspešno predstavila Izveštaj Republike Srbije za 4. ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda.

U svojstvu šefa državne delegacije, ministar Žigmanov je obraćanje pred Savetom započeo rečima da Delegacija Republike Srbije istupa u vrlo teškom trenutku za našu zemlju i pozvao države članice Ujedinjenih nacija da se minutom ćutanja pridruže Državnoj delegaciji u odavanju pošte tragično izgubljenim životima, žrtvama događaja u našoj zemlji 3. i 4. maja ove godine, što su one i učinile.

Ministar Žigmanov je na početku izlaganja Savetu za ljudska prava UN skrenuo posebnu pažnju na činjenicu da su Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica suočeni sa brojnim problemima i izazovima na polju poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

„Srbija je do sada, od osam ugovornih tela Ujedinjenih nacija zatražila da UNMIK izvesti o primeni standarda iz važećih konvencija na teritoriji AP Kosovo i Metohija“, istakao je Žigmanov, koji je i ovom prilikom pozvao Savet za ljudska prava da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na ovom delu naše teritorije.

„Od trećeg ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda, kroz koji smo, kao država prošli 24. januara 2018. godine, Republika Srbija je postigla značajan napredak u realizaciji dobijenih preporuka i unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Posvećenost naše zemlje ovim ciljevima može se videti iz dobrovoljnog Srednjoročnog izveštaja koji je dostavljen prošle, kao i Izveštaja za četvrti ciklus UPR koji je dostavljen u februaru ove godine“, rekao je ministar, predstavljajući unapređenje zakonskog i strateškog okvira u oblastima zaštite ljudskih prava kao što su zabrana diskriminacije, zabrana torture, borba protiv zločina iz mržnje, borba protiv govora mržnje, sprečavanje nasilja u porodici, borba protiv trgovine ljudima.

Takođe, predstavljeni su i dalji napori Republike Srbije vezani za unapređenje vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i doslednost u poštovanju zagarantovanih sloboda izražavanja i slobode medija, te dalje ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

„Kao država, obezbeđujemo poštovanje ratifikovanih međunarodnih ugovora i dosledno i pravovremeno ispunjavamo svoju obavezu izveštavanja, a prema preporukama svih UN mehanizama se odnosimo kao značajnim i vrednim putokazima kako da održimo dostignute standarde i unapredimo stanje ljudskih prava, jer ljudska prava su polje na kome se može postići uvek više i bolje i taj posao se nikada ne završava“, rekao je ministar Žigmanov.

Za današnji dijalog sa Delegacijom Republike Srbije prijavila se 101 zemalja članica UN, koje su postavljale pitanja i davale preporuke tokom sednice posvećene razmatranju Izveštaja Republike Srbije kao članice UN-a.

Preporuke država članice UN su se, između ostalog, odnosile na teme kao što su, zaštita od nasilja u partnerskim odnosima i porodici, prava deteta, rodna ravnopravnost, zaštita posebnih osetljivih društvenih grupa kao što je LGBT, osoba sa invaliditetom, migranata, unapređenje položaja nacionalnih manjina sa naglaskom na romsku nacionalnu manjinu, sloboda izražavanja i medija i borba protiv svih oblika govora mržnje i drugo.

Prvi deo sednice trajao je puna tri sata, a na samom kraju ministar se zahvalio svim zemljama koje su izrazile saosećanje našoj zemlji i narodu, reči solidarnosti i podrške povodom nedavnih tragičnih događaja. Zahvalio se svim državama na preporukama, a posebno većini koja je istakla da je prepoznala uložena napore za postignut napredak.

Tokom sutrašnjeg dana delegacija Srbije izjasniće se o dobijenim preporukama. Delegaciju Republike Srbije čine predstavnici ministarstava zaduženih za oblast rada, porodične i socijalne zaštite, pravosuđa, unutrašnjih poslova, životne sredine, kulture i informisanja. U Delegaciji Republike Srbije su i predstavnici Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost, kao i državnih organa zaduženih za Kosovo i Metohiju, izbeglice, migracije i za nestala lica. Delegaciji Srbije pridružio se i ambasador pri stalnoj Misiji UN u Ženevi Dejan Zlatanović.

 Ministar Tomislav Žigmanov uspešno predstavio Izveštaj Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi  Ministar Tomislav Žigmanov uspešno predstavio Izveštaj Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi  Ministar Tomislav Žigmanov uspešno predstavio Izveštaj Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi  Ministar Tomislav Žigmanov uspešno predstavio Izveštaj Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi

Završeni izbori za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine

7. maj 2023.

Elektorska skupština izabrala je danas u Bujanovcu članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine. Izbori su održani u Sportskom centru „Mladost“, a na njima je izabrano svih 15 članova novog saziva Nacionalnog saveta. Najviše mesta (10) osvojila je lista čiji je nosilac bio Enkel Redžepi, dok je preostalih pet mesta osvojila lista čiji je nosilac bio Levant Ćazimi. Pobedničku listu podržače su četiri stranke - Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija, Pokret za demokratski progres i Demokratska partija Albanaca. Drugoplasiranu listu podržala je Alternativa za promene.

 Završeni izbori za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine

Izborima su prisustvovali ministar Tomislav Žigmanov, državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović i šef Misije OEBS u Srbiji Nj.e. ambasador Jan Bratu.

„Zadovoljni smo što je Elektorska skupština za izbor članova za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine protekla po zakonom predviđenim procedurama i na način koji zahtevaju standardi demokratije. Svi subjekti uključeni u proces - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička izborna komisija i političke stranke Albanaca koje su učestvovale na izborima - svojim su odgovornim postupanjem i delovanjem zavredili svaku pohvalu“, ocenio je ministar Žigmanov nakon završenih izbora, zahvalivši se i Misiji OEBS u Srbiji na stalnom praćenju ovog složenog i zahtevnog procesa.

Od 523 elekttora, današnjim izborima pristupilo je njih 512. Od tog broja pobednička lista dobila je 320 glasova, druoplasirana lista dobila je 187 glasova, dok je pet glasova bilo nevažećih.

 Završeni izbori za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine  Završeni izbori za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine  Završeni izbori za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine  Završeni izbori za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine

Sastanak ministra Tomislava Žigmanova sa predstavnicima Beogradske otvorene škole

4. maj 2023.

U prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održan je sastanak ministra Tomislava Žigmanova sa predstavnicima Beogradske otvorene škole. Na sastanku je predstavljen projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ čiji je cilj da se osnaži proces evropskih integracija u Srbiji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće nedržavnih aktera u procesima donošenja odluka. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije.

 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova sa predstavnicima Beogradske otvorene škole

Prezentacija projekta održana je kako bi se predstavile planirane projektne aktivnosti i sagledale mogućnosti saradnje na njihovoj realizaciji narednom periodu imajući u vidu aktivnosti Ministarstva, a posebno one usmerene na realizaciju aktivnosti predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period od 2022 do 2030. godine.

Sastanku je prisustvovao pomoćnik ministra Žarko Stepanović iz Sektora za saradnju sa civilnim društvom, sa saradnicima.

 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova sa predstavnicima Beogradske otvorene škole

Održana prva sednica Saveta za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030.

3. maj 2023.

U Palati „Srbija“ dana 3. maja 2023. godine održana je prva sednica Saveta za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine. Sednici su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija, nezavisnih tela, organizacija civilnog društva, ali i međunarodnih organizacija u svojstvu posmatrača.

 Održana prva sednica Saveta za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030.

Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. On je istakao kako je u prethodnim godinama delovanje institucija u sferi prevencije i zaštite od diskriminacije podiglo nivo opšte društvene svesti o ovoj štetnoj i raširenoj pojavi, i kako ti rezultati još više obavezuju nadležne institucije, organizacije ali i pojedince da se ovom pitanju posveti više pažnje. Naglasio je da je za efikasnu prevenciju i borbu protiv diskriminacije neophodna međuresorna saradnja svih subjekata koji su strategijom zaduženi za implementaciju mera i dostizanje ciljeva. Na prvoj sednici Savet je, po utvrđenom dnevnom redu, doneo Poslovnik o radu, ustanovio način izveštavanja prema Strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine i pratećih akcionih planova i utvrdio dalju dinamiku svoga rada.

Na svojoj prvoj sednici Savet je, po utvrđenom dnevnom redu, doneo Poslovnik o svom radu, ustanovio način izveštavanja prema Strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine i pratećih akcionih planova i utvrdio dalju dinamiku svog rada.

 Održana prva sednica Saveta za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030.  Održana prva sednica Saveta za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović govorio na predstavljanju knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“

27. april 2023.

Prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, govorio je 27.4.2023. godine na predstavljanju publikacije „Jedni smo drugima na dobro dati“, koju su objavili Fondacija Konrad Adenauer Srbija i Forum za religiju, medije i kulturu sećanja. Reč je o zborniku „devet razgovora o sebi i svima nama“ autorke Jelene Jorgačević Kisić .

 Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović govorio na predstavljanju knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“

„Republika Srbija je multinacionalna država u kojoj živi 24 nacionalne manjine, koje su disperzirane po celoj državnoj teritoriji. Na različitost gledamo kao na veliki potencijal naše države, most spajanja, povezivanja i ujedinjenja. Suživot, saradnja i dobrosusedski odnosi su ključni faktor blagostanja i napretka našeg društva. U tom smislu, moramo se upoznavati jedni sa drugima, komunicirati, voditi dijalog, razmenjivati svoja znanja, predstavljati svoje specifičnosti i posebnosti i naročito poštovati jedni druge. U suprotnom, nekomunikacija i neupoznavanje dovode do stvaranje predrasuda, tabua i stereotipa, iz kojih se stvaraju strahovi ili mržnje koje, pre ili kasnije, prouzrokuju različite probleme ili dovode do eskalacije sukoba“, rekao je državni sekretar Kurtović.

„Poučeni lošim iskustvima iz prošlosti, usmereni ka boljoj i prosperitetnoj budućnosti, sebi više ne smemo dozvoliti da naše različitosti budu kamen spoticanja i izvor sukoba. Jer kako i sam naslov ovog zbornika kaže Jedni smo drugima na dobro dati, to i zaista jeste tako. Ovo je snažna poruka u kojoj se nalazi esencija percepcije naših budućih odnosa i suživota. Garancija takvih odnosa jeste i ovaj večerašnji skup koji je okupio na jednom mestu najviše verske velikodostojnike crkava i verskih zajednica. Oni, kao najveći autoriteti u svojim verskim zajednicama, i svi drugi društveni faktori, moraju dati svoj doprinos u izgradnji novih društvenih odnosa zasnovanih na dijalogu, pomirenju, suživotu i toleranciji, uz stalno podsećanje da smo jedni drugima za dobro dati“, zaključio je državni sekretar.

On je na kraju obraćanja podvukao da „Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog daje punu podršku ovakvim i sličnim inicijativama i stavlja se na raspolaganje svim akterima koji teže izgradnji savremenog društva zasnovanog na poštovanju različitosti i suživotu.“

Na skupu su govorile istaknute ličnosti, crkveni velikodostojnici sve tri veroispovesti, pravoslavne, katoličke i muslimanske, od kojih su neki i sagovornici u zborniku.

 Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović govorio na predstavljanju knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“   Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović govorio na predstavljanju knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“

Treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina održan u Kragujevcu

27. april 2023.

Nakon treninga održanih početkom nedelje u Subotici i Novom Sadu, danas 27.4.2023. godine u Kragujevcu je održan treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta. Treningu u Kragujevcu prisustvovali su predstavnici nacionalnih saveta bošnjačke, bugarske, vlaške, makedonske, aškalijske, albanske, ruske i goranske nacionalne manjine.

 Treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina održan u Kragujevcu

„Danas smo u Kragujevcu sa još osam nacionalnih saveta nacionalnih manjina obavili obuke koje se odnose na organizaciju i finansijsko funkcionisanje nacionalnih saveta. Sa današnjim obukama završene su obuke za 24 nacionalna saveta koliko ih ukupno ima u Republici Srbiji. Drago nam je da su se predstavnici nacionalnih saveta odazvali u velikom broju i da sa ovih obuka mogu poneti nova primenjiva znanja u organizaciji i radu nacionalnih sveta nacionalnih manjina. Cilj Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je da nacionalni saveti nacionalnih manjina budu najviše predstavničke institucije nacionalnih manjina u punom kapacitetu, koje će zajedno sa republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima vlasti doprineti da prava manjina u Republici Srbiji budu na najvećem mogućem nivou”, rekao je državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr Rejhan Kurtović.

Treninzi su realizovani u sklopu projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji“ zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju, implementiranih od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU koji realizuje Evropski centar za manjinska pitanja u saradnji sa GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Cilj treninga bio je da predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će pružiti potrebna znanja i praktične načine za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta. Učesnicima su takođe podeljeni materijali koji će im koristiti u svakodnevnom radu saveta, pružiti im praktične informacije i preporuke za prikupljanja sredstava kroz projekte, ali i razjasniti upravljanje rashodima i finansijsko izveštavanje.

Treninzi su se sastojali iz prvog dela koji je posvećen organizacijskom i drugog dela posvećenog finansijskom menadžmentu, kao i diskusije koja je imala za cilj da omogući učesnicima da podele konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i dobiju preporuke na koji način da ih prevaziđu. Treninge su vodili eksperti iz ove oblasti, uključujući i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 Treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina održan u Kragujevcu“

Prvi sastanak UP projekta „Borba protiv diskriminacije i promocija različitosti u Srbiji“

27. april 2023.

U Beogradu je danas 27.4.2023. održan prvi sastanak Upravnog odbora projekta ,,Borba protiv diskriminacije i promocija različitosti u Srbijiˮ, u okviru treće faze programa „Horizontal facilityˮ za Zapadni Balkan i Tursku. U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog učesnicima se obratila pomoćnica ministra iz Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti Nina Mitić.

 Prvi sastanak UP projekta „Borba protiv diskriminacije i promocija različitosti u Srbiji“

Pomoćnica Mitić se osvrnula na intenzivnu aktivnost Ministarstva u prethodne dve godine na polju donošenja propisa i dokumenata javnih politika i izrazila zadovoljstvo što ove aktivnosti podržavaju Savet Evrope i Evropska unija.

Naglasila je neophodnost međuresorne saradnje i u tom kontekstu informisala prisutne o osnivanju i početku rada Saveta za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine. Istakla je kako složena situacija na geopolitičkom planu u svetu i u regionu ne sme da bude prepreka već treba da predstavlja motivaciju da se još posvećenije radi na zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava.

Program finansiraju Savet Evrope i Evropska unija, a partnerske institucije u Republici Srbiji su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana. Cilj projekta je osnaživanje institucionalnih kapaciteta u sferi zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava.

Na sastanku Odbora govorili su još i Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Republici Srbiji, Mirjana Maksimović, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji i Angela Longo, programska menadžerka Saveta Evrope. U delu za diskusiju učestvovala je i Gordana Govedarica, samostalna savetnica u Sektoru za nacionalne manjine Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U delu za diskusiju menadžerka projekta Svetlana Rakić predstavila je planirane aktivnosti koje su sa partnerskim institucijama usklađivane u prethodnih godinu dana, i dogovorena je okvirna dinamika, kao i neophodna sredstva za njihovu realizaciju. Projekat će trajati do aprila 2026. godine a njime je, pored ostalog, predviđena podrška za više aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u oblasti prava nacionalnih manjina, inkluzije Roma i Romkinja i unapređenje prava LGBT osoba.

 Prvi sastanak UP projekta „Borba protiv diskriminacije i promocija različitosti u Srbiji“

Šest meseci od formiranja Vlade RS: Zadovoljni učinjenim

27. april 2023.

U prvih šest meseci Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog odgovorno i predano radilo je na unapređenju ljudskih prava, poboljšanju položaja nacionalnih manjina, snažnijoj integraciji Roma, rešavanju problema socijalno marginalizovanih grupa, borbi protiv diskriminacije, ostvarenju rodne ravnopravnosti, stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i afirmaciji dijaloga u društvu.

Kao integralni deo Vlade Republike Srbije, zadovoljni smo učinjenim, no i dalje smo svesni svega onoga što treba da činimo radi ostvarenja svih zacrtanih ciljeva.

Sve što budemo radili, u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom, međunarodnim organizacijama, nastavićemo transparentno komunicirati sa građanima i javnošću.

Održana sednica Saveta za praćenje primene preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava

26. april 2023.

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u Palati „Srbija“ održana je danas 26.4.2023. godine sednica Saveta za praćenje primene preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, kojom je predsedavao minisar Tomislav Žigmanov, a na sednici su se učesnicima obratiti i Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN–a u Srbiji i ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

 Održana sednica Saveta za praćenje primene preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava

U skladu sa već uspostavljenom praksom, uoči razmatranja državnih izveštaja pred međunarodnim mehanizmima, organizacije civilnog društva predstavile su alternativne izveštaje koje su podnele Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u okviru Četvrtog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda – UPR. Svoje izveštaje su na ovoj sednici predstavili Platforma organizacija za saradnju sa UN mehanizmima za ljudska prava, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava–A11 i Save the Children.

„Razmena informacija i različitih mišljenja koja se vrši na ovaj način omogućava da se na bolji način sagledaju izazovi u primeni međunarodnih standarda ljudskih prava i primeni preporuka koje mehanizmi Ujedinjenih nacija upućuju Srbiji. Takođe, ova razmena predstavlja način da se unapredi saradnja na polju pronalaženja zajedničkih, održivih rešenja za zastoje u realizaciji preporuka. Savet jeste platforma koja ima mogućnost da pokreće inicijative, koordinira radom institucija u cilju pronalaženja najefikasnijih rešenja za primenu standarda u oblasti ljudskih prava“, rekao je ministar Žigmanov na otvaranju sednice.

Sednici Saveta prisustvovali su članovi državne delegacije koja će predstaviti Izveštaj Republike Srbije u okviru Četvrtog ciklusa UPR, 10. maja 2023. godine u Ženevi Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Pored članova Saveta, prisutni su bili i predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, akademske zajednice, Platforme organizacija za saradnju sa UN mehanizmima za ljudska prava, organizacija civilnog društva sa kojima Savet ima potpisane memorandume o saradnji, Tima za ljudska prava UN-a, Saveta Evrope i Misije OEBS-a u Srbiji.

 Održana sednica Saveta za praćenje primene preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava   Održana sednica Saveta za praćenje primene preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Drugi po redu trening za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održan u Novom Sadu

25. april 2023.
 Drugi po redu trening za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održan u Novom Sadu

Nakon Subotice, drugi po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta održan je danas 25.4.2023. godine u Novom Sadu. Treningu su prisustvovali predstavnici nacionalnih saveta slovačke, grčke, ukrajinske, rumunske, slovenačke i češke nacionalne manjine, a otvorio ga je državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr Rejhan Kurtović.

„Ovim obukama želimo da damo podršku novoizabranim sazivima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, posebno onim izabranim licima koja se po prvi put nalaze na rukovodećim pozicijama u nacionalnim savetima kako bi u budućem periodu što efikasnije i delotvornije obavljali poslove iz svoje nadležnosti. Drago mi je da su se predstavnici nacionalnih saveta odazvali u velikom broju i da aktivno sudeluju u ovim obukama. Najavljujemo još ovakvih i sličnih obuka koje će podići nivo organizacije i kvaliteta rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina”, rekao je u Novom Sadu državni sekretar Kurtović.

Trening se realizuje u sklopu projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji“ zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju, implementiranih od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU koji realizuje Evropski centar za manjinska pitanja u saradnji sa GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Cilj treninga je da predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će pružiti potrebna znanja i praktične načine za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta. Učesnicima su takođe podeljeni materijali koji će im koristiti u svakodnevnom radu saveta, pružiti im praktične informacije i preporuke za prikupljanja sredstava kroz projekte, ali i razjasniti upravljanje rashodima i finansijsko izveštavanje.

Trening se sastojao iz prvog dela koji je bio posvećen organizacijskom i drugog dela posvećenog finansijskom menadžmentu, kao i diskusije koja je imala za cilj da omogući učesnicima da podele konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i dobiju preporuke na koji način da ih prevaziđu. Trening su vodili eksperti iz ove oblasti, uključujući i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 Drugi po redu trening za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održan u Novom Sadu   Drugi po redu trening za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održan u Novom Sadu   Drugi po redu trening za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održan u Novom Sadu   Drugi po redu trening za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održan u Novom Sadu

Trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta

24. april 2023.

U ponedeljak 24.4.2023. u Subotici je održan trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta. Treningu su prisustvovali predstavnici Nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, crnogorske, nemačke, poljske i ukrajinske nacionalne manjine.

Trening se realizuje u sklopu projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji“ zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju, implementiranih od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU koji realizuje Evropski centar za manjinska pitanja u saradnji sa GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 Trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta

Cilj treninga je da predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će pružiti potrebna znanja i praktične načine za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta. Učesnicima su takođe podeljeni materijali koji će im koristiti u svakodnevnom radu saveta, pružiti im praktične informacije i preporuke za prikupljanja sredstava kroz projekte, ali i razjasniti upravljanje rashodima i finansijsko izveštavanje.

„Ovo je prvi od tri treninga koje sprovodimo zajedno sa kolegama iz GIZ-a. Cilj ovog projekta ide u dva smera, prvi je da mi, kao resorno Ministarstvo, uz podršku eksperata GIZ-a, damo ključne informacije o tome kako funkcionišu nacionalni saveti i kako se mogu menadžerski i finansijski voditi, a drugi smer je da direktno dobijemo informacije o tome šta su potrebe i želje nacionalnih saveta i kako mi možemo dalje unaprediti njihovo delovanje. Da je Ministarstvu stalo do nacionalnih saveta govori i činjenica da smo ove godine uspeli povećati iznos za finansiranje NS. Mi smo kuća za nacionalne savete, naša vrata su uvek otvorena za sva pitanja i za sve ono što je u našem domenu delovanja“, rekao je posebni savetnik ministra Marin Piuković.

Trening se sastojao iz prvog dela koji je bio posvećen organizacijskom i drugog dela posvećenog finansijskom menadžmentu, kao i diskusije koja je imala za cilj da omogući učesnicima da podele konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i dobiju preporuke na koji način da ih prevaziđu. Trening su vodili eksperti iz ove oblasti, uključujući i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 Trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta   Trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta

24. april 2023.

Na osnovu člana 102. stav 8. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 20/14 – US, 55/14 i 47/18), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upućuje

P O Z I V
za prisustvovanje elektorskoj skupštini za izbor članova
Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine

 

Pozivaju se elektori čija je prijava potvrđena rešenjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da prisustvuju elektorskoj skupštini za izbor članova Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Elektorska skupština za izbor 15 članova Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine održaće se 7. maja 2023. godine, sa početkom u 10:00 časova, u  Sportskom centru Mladost u Bujanovcu, Branka Radičevića 2.

Potrebno je doći najmanje 2 sata pre vremena početka održavanja elektorske skupštine radi blagovremene prijave učešća.

Takođe, radi utvrđivanja identiteta potrebno je da se na elektorsku skupštinu ponese važeća lična karta ili važeća putna isprava (pasoš).

Elektorskoj skupštini mogu prisustvovati samo elektori čija je prijava potvrđena rešenjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ukoliko elektor u toku trajanja elektorske skupštine napusti zgradu Sportskog centra neće biti moguć povratak u salu u kojoj se održava elektorska skupština.

Ministarstvo je uputilo pismeni poziv za elektorsku skupštinu svim elektorima čija je elektorska prijava potvrđena.

Ministar Žigmanov razgovarao sa Nj.e. Petkom Dojkovim, ambasadorom Republike Bugarske

24. april 2023.
 Ministar Žigmanov razgovarao sa Nj.e. Petkom Dojkovim, ambasadorom Republike Bugarske

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas u Palati „Srbija“ sa Nj.e. Petkom Dojkovim, ambasadorom Republike Bugarske u Republici Srbiji.

Dvojica sagovornika razgovarala su o položaju bugarske nacionalne manjine u Republici Srbiji te o izazovima sa kojima se ova nacionalna zajednica suočava, a najviše o temama koje se tiču prosvete i obrazovanja dece na bugarskom jeziku.

Ministar Žigmanov je u razgovoru rekao da će se Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, angažovati da se izazovi na najbolji mogući način rešavaju.

Ambasador Dojkov zahvalio je ministru Žigmanovu i naglasio da izuzetno ceni što je ministar nedavno posetio Bosilegradu, opštinu na jugu Srbije sa većinskim bugarskim stanovništvom.

 Ministar Žigmanov razgovarao sa Nj.e. Petkom Dojkovim, ambasadorom Republike Bugarske   Ministar Žigmanov razgovarao sa Nj.e. Petkom Dojkovim, ambasadorom Republike Bugarske   Ministar Žigmanov razgovarao sa Nj.e. Petkom Dojkovim, ambasadorom Republike Bugarske

Državni sekretar dr Ivan Bošnjak na manifestaciji „Dani Roma u Ćupriji 2023“

21. april 2023.
 Državni sekretar dr Ivan Bošnjak na manifestaciji „Dani Roma u Ćupriji 2023“

Državni sekretar dr Ivan Bošnjak prisustvovao je manifestaciji „Dani Roma u Ćupriji 2023“, koju je organizovalo društvo „Romi sa Morave“, a pod pokroviteljstvom Opštine Ćuprija.

Bošnjak je naglasio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u okviru svoje nadležnosti, širom Srbije promoviše afirmaciju uključivanja Romkinja i Roma u sve društvene procese, i naveo Ćupriju kao primer dobre prakse.

„Zadovoljstvo nam je što je Opština Ćuprija podržala svoje udruženje 'Romi sa Morave', kojima se zahvaljujemo na dosadašnjoj saradnji i radujemo se budućoj“, rekao je Bošnjak.

Tokom manifestacije, okupljeni su obišli kulturno-istorijske znamenitosti u Opštini Ćuprija (Moravski park i muzej „Horeum Margi“), a zatim položili vence na Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu. Nešto kasnije, u Muzičkoj školi „Dušan Skovran“, predstavljena su tri romska i dva neromska, lokalna, kulturno-umetnička društva, te održan Okrugli sto na temu „Izazovi i postignuti rezultati u kulturi, tradiciji i jeziku Roma i Romkinja u 21. veku“.

Manifestaciji su ispred Ministarstva prisustvovale i Nina Mitić, pomoćnica ministra iz Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti i Sofija Osmanović, šefica Odseka za unapređenje položaja Roma.

 Državni sekretar dr Ivan Bošnjak na manifestaciji „Dani Roma u Ćupriji 2023“

Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević učestvovao na konferenciji „Srednjoškolci u fokusu!“

21. april 2023.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Aleksandar Radosavljević učestvovao je 21.4.2023. na konferenciji “Srednjoškolci u fokusu!” u organizaciji Unije srednjoškolaca Srbije (UNSS). Konferencija je okupila više od 70 predstavnika učeničkih parlamenata, učenika i koordinatora parlamenata iz čitave zemlje.

 Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević učestvovao na konferenciji „Srednjoškolci u fokusu!“

Na konferenciji se razgovaralo o mogućnostima osnaživanja učeničkih parlamenata i demokratizaciji srednjih škola. Kako je istaknuto, Unija, kao zajednica učeničkih parlamenata, nastoji da pruži predstavnicima parlamenata priliku da se umreže, razmene primere dobre prakse, kao i da obezbede prostor za diskusiju o daljem uključivanju srednjoškolaca u omladinske i obrazovne politike na nacionalnom nivou.

Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević predstavio je način rada Sektora za društveni dijalog i istakao značaj dijaloga u društvu, posebno u stvaranju mirnog i tolerantnog okruženja, uz uvažavanje različitosti i podsticanja slobode mišljenja. Kako je rekao, društveni dijalog se u javnosti pogrešno poistovećuje sa političkim dijalogom. U protekle dve godine realizovana su 44 društvena dijaloga na kojima je učestvovalo više od 3500 učesnika iz svih sfera društva na kojima se raspravljalo o zaštiti i unapređenju ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.

Radosavljević je pozdravio inicijativu za stvaranje institucionalnog okvira za učešće srednjoškolaca u procesima donošenja odluka u školama i stvaranje otvorenog i bezbednog školskog ambijenta. Pozvao je predstavnike Unije da se obrate Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predlože organizovanje društvenog dijaloga o temama koji su od značaja za unapređenje prava u oblasti obrazovanja i položaja učenika.

O modalitetima jačanja učeničkih parlamenata na konferenciji je govorila i Snežana Klašnja, savetnica ministra turizma i omladine.

 Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević učestvovao na konferenciji „Srednjoškolci u fokusu!“   Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević učestvovao na konferenciji „Srednjoškolci u fokusu!“

U Čačku uručeni ključevi novosagrađenih stanova za 12 socijalno ugroženih porodica

20. april 2023.

Ministar Tomislav Žigmanov učestvovao je danas u ceremoniji svečanog uručenja ključeva i useljenja 12 korisničkih porodica u novosagrađenu zgradu za socijalno stanovanje u Čačku.

„Ovakav vid podrške socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziju je od izuzetnog značaja, pre svega za korisnike. I dalje ćemo zajedničkim snagama delovali na poboljšanju i inkluziju marginalizovanih grupa u raznim sferama društvenog života u našoj Republici. Temeljno opredeljenje Vlade Republike Srbije je vođenje socijalno osetljivih politika i uključivanje solidarnosti u gotovo sve programe“, rekao je tom prilikom ministar Žigmanov.

 U Čačku uručeni ključevi novosagrađenih stanova za 12 socijalno ugroženih porodica

Zgrada sa 12 stanova sagrađena kroz Projekat „Ne ostavljajući nikoga iza sebe’’, koji je deo EU SHAI programa, a sve to u okviru Podrške Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji.

Korisnici, koji pripadaju najosetljivijim društvenim grupama (romske nacionalne manjine, žene u nepovoljnom položaju, posebno žene žrtve nasilja u porodici, mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, osobe sa invaliditetom) primili su ključeve nameštenih i opremljenih stanova koje dobijaju na korišćenje. Pored stambenog rešenja, svi korisnici dobijaju i podršku u aktivnoj inkluziji u vidu ekonomskog osnaživanja i povećanja zaposlenosti, opremanja domaćinstava osnovnim kućnim aparatima i nameštajem, pravne pomoći i psiho-socijalne podrške.

 U Čačku uručeni ključevi novosagrađenih stanova za 12 socijalno ugroženih porodica

Vlada Republike Srbije obrazovala Savet za rodnu ravnopravnost

20. april 2023.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 19. aprila 2023. godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za rodnu ravnopravnost.

 Vlada Republike Srbije obrazovala Savet za rodnu ravnopravnost

Savetom predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a članovi Saveta su predstavnici nadležnih organa državne uprave za sprovođenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti ranga ministara, kao i predstavnici 10 organizacija civilnog društva, izabranih na javnom pozivu za izbor u članstvo ovog tela Vlade.

Savet za rodnu ravnopravnost Vlade, kao savetodavno telo Vlade, baviće se pitanjima rodne ravnopravnosti i ravnopravnosti polova, usklađivanju politika i doprinosiće efikasnijoj saradnji nadležnih organa javne vlasti i organizacija civilnog društva usmerenih ka: osnaživanju rodno osetljivih kategorija stanovništva primenom odgovarajućih mera, zatim izgradnji i unapređenju kapaciteta institucija za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti i podizanju javne svesti o značaju rodne ravnopravnosti u društvu.

U narednom periodu od četiri godine od dana stupanja na snagu Odluke Vlade, Savet treba da svojim radom doprinese ugradnji međunarodnih i evropskih standarda i vrednosti u oblasti ljudskih prava, što će doprineti demokratizaciji društva, održivom razvoju i procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Ministar Žigmanov čestitao Ramazanski Bajram – „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“!

20. april 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov uputio je danas čestitku za Ramazanski Bajram svim nosiocima vlasti Islamske zajednice i vernicima muslimanske veroispovesti u Republici Srbiji. Među njima su najbrojniji Bošnjaci, slede Albanci, Turci, Aškalije, Egipćani, Goranci, kao i deo pripadnika romske zajednice.

 Ministar Žigmanov čestitao Ramazanski Bajram – „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“!

Ramazanski Bajram je blagdan u muslimana kojim se obeležava završetak meseca ramazana, meseca u kojem je svaki muslimanski vernik bio pozvan na post i na stalno činjenje dobrih dela.

„Bajram šerif mubarek olsun“ ( „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“) svim muslimanima koji su 30 dana istrajavali u postu i odricanju od telesnih užitaka za vreme meseca ramazana strpljivo dočekali ovaj radosni blagdan. U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime želim svim vernicima muslimanske veroispovesti da dane Bajrama provedu u zdravlju i svakom drugom blagostanju sa svojim najbližima, u porodicama, sa komšijama i sa prijateljima. Neka radost Bajrama okupi i ujedini sve ljude u bratskoj ljubavi, međusobnom razumevanju i praštanju kako bismo svi stalno rasli u dobru i tako gradili bolji svet.“

Potpisan Ugovor o donaciji

19. april 2023.

U prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog potpisan je ugovor o donaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, u skladu sa Sporazumom o saradnji za implementaciju Programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

 Potpisan Ugovor o donaciji

U ime organizacije GIZ ugovor je potpisala Daniela Funke, vođa Programa, a u ime Ministarstva, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Vrednost ovog ugovora nije samo u materijalnoj donaciji već pre svega u svemu onome što su korisnici dobili kroz sprovođenje ukupnog Programa, a to su znanje, iskustvo i stvaranje uslova za poboljšanje života“, rekao je ministar Žigmanov zahvaljujući se na donaciji.

Daniela Funke takođe se zahvalila Ministarstvu na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji i tim povodom uručila prigodnu Zahvalnicu.

 Potpisan Ugovor o donaciji   Potpisan Ugovor o donaciji   Potpisan Ugovor o donaciji   Potpisan Ugovor o donaciji

Ministar Žigmanov posetio Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine i Opštinu Bosilegrad

16. april 2023.

Tokom boravka na Međunarodnom dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov posetio je i Opštinu Bosilegrad i Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine.

U razgovorima koje je vodio sa domaćinima, ministar Žigmanov se interesovao za stanje i izazove sa kojima se građani u ovom delu Srbije suočavaju, te društvenom položaju Bugara u Republici Srbiji.

 Ministar Žigmanov posetio Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine i Opštinu Bosilegrad

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev predstavio je, u kratkim crtama, osnovne činjenice koje određuju ekonomski i društveni kontekst ove male pogranične opštine sa multietničkim sastavom stanovništva, koracima koje lokalna samouprava čini u rešavanju izazova sa kojima se suočavaju, te uspesima koje njegov tim postiže. Naglasio je važnost obezbeđivanja većeg broja investitora kako bi se zadržalo stanovništvo, o čemu je tokom nedavne posete razgovarao i sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov upoznao je ministra Žigmanova sa radom Saveta, prilikama u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe bugarskog jezika i pisma, planovima Saveta za unapređenje stanja, te o nastavku saradnje sa resornim ministarstvima Vlade Republike Srbije.

Dosadašnju saradnju sa organima vlasti sagovornici su ocenili pozitivnom te iskazali uverenje da će tako ostati i nadalje. Ministar Žigmanov je obećao da će se založiti da se određeni problemi u ostvarivanju manjinskih prava prevaziđu i uspešno reše.

 Ministar Žigmanov posetio Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine i Opštinu Bosilegrad  Ministar Žigmanov posetio Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine i Opštinu Bosilegrad

Ministar Žigmanov na dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu

16. april 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov učestvovao je danas na tradicionalnom dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu.

Međunarodni dečji uskršnji festival u Bosilegradu, u organizaciji udruženja „Glas“, ove se godine održava jubilarni 30. put. Festival za vreme uskršnjih praznika okuplja pravoslavne vernike Bugare iz Srbije i drugih zemalja, a bogat, višednevni program sačinjen je sadržajima iz tradicionalne kulture i savremenog stvaralaštva.

 Ministar Žigmanov na dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu

Glavni događaj je takmičenje u tucanju „šarenih“ jaja, na kojem je učestvovalo blizu 500 dece iz Bosilegrada i okolnih mesta uzrasta od 3 do 15 godina. U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog učesnike Festivala je pozdravio ministar Tomislav Žigmanov, koji je ukazao na važnost očuvanja kulturne baštine i prenošenje kulturnih praksi na mlađe generacije za svaku nacionalnu zajednicu.

„U bogatom multietničkom mozaiku Republike Srbije i bugarska zajednica ima svoje značajno mesto. Njeno kulturno nasleđe vezano uz tradicionalnu kulturu i verski život je bogato, a da bi se ono sačuvalo moraju se pronalaziti savremeni načini kako prezentacije i popularizacije baštine tako i prenosa i nasledovanja iste od strane mlađih članova zajednice. Ovaj Festival ostvaruje oba spomenuta cilja te treba biti na ponos svih nas“, naglasio je ministar Žigmanov te čestitao domaćinima na istrajnosti u organizovanju Festivala, jedne od najvažnijih kulturnih priredbi Bugara u Republici Srbiji.

Osim domaćina iz Bosilegrada, na Festivalu su učestvovale i dečje folklorne grupe Bugara iz Rumunije, Moldavije, Ukrajine i Bugarske, a okupljene građane pozdravili su i direktorka Agencije za Bugare van Bugarske Rajna Mandžukova iz Sofije i ambasador Republike Bugarske u Beogradu Petko Dojkov.

 Ministar Žigmanov na dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu  Ministar Žigmanov na dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu  Ministar Žigmanov na dečjem uskršnjem festivalu u Bosilegradu

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurrović govorio u emisiji „Uranak“ televizije K1 o položaju Roma u Srbiji

13. april 2023.

Povodom Svetskog dana Roma, državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović gostovao je 11.4. 2023. godine u emisiji „Uranak“ televizije K1 gde je govorio o položaju romske nacionalne manjine u Srbiji.

 Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurrović govorio u emisiji „Uranak“ televizije K1 o položaju Roma u Srbiji

Odgovarajući na pitanja o tome da li je diskriminacija državni ili društveni problem, državni sekretar Kurtović je naglasio da je to i državno i društveno pitanje.

„Država je ta koja mora da uspostavi dobar normativni okvir, i to je zaista dobro urađeno kroz naše antidiskriminaciono zakonodavstvo, kroz Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja od 2022. do 2030. godine i niza akcionih planova i afirmativnih mera za sprečavanje diskriminacije. Sa druge strane, društvo je to koje mora da prihvati Rome, da ih vidi kao jednake građane u našem društvu i da se jednostavno shvati da svaki pojedinac mora dati svoj doprinos da dođe do integracije Roma. Jer, ako naš komšija živi loše, ako se suočava sa siromaštvom ili sa nekim drugim problemima, neće ni nama kao društvu biti dobro. Zato polazimo od pojedinca, preko društvene zajednice, lokalne samouprave, autonomne pokrajine i na kraju do države. Tu moramo svi sinhronizovano, intersektorski nastupati da ne bi dolazilo do diskriminacije koja se dešava na različitim nivoima“, rekao je Kurtović.

Državni sekretar Kurtović je rekao da su procenti Roma koji se obrazuju u porastu, ali da su i dalje prisutni problemi kao što su rano napuštanje obrazovanja i rano sklapanje brakova.

Ministar Žigmanov na obeležavanju Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji

12. april 2023.

Međunarodni dan dece u uličnoj situaciji obeležen je danas u Beogradu, u prostoru socijalnog preduzeća „Kafe bar 16“ na Dorćolu, u organizaciji Centra za integraciju mladih.

 Ministar Žigmanov na obeležavanju Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji

Obeležavanju je prisustvovao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, zamenica zaštitnika građana Nataša Tanjević, kao i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu.

„Živeći i radeći na ulicama i gradskim trgovima širom sveta, pa i u Srbiji, deca u uličnoj situaciji su na prvi pogled najvidljivija, ali istovremeno i najnevidljivija društvena grupa, jer im je pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i drugim socijalnim uslugama ograničen ili potpuno onemogućen. Deca u uličnoj situaciji su vrlo često ignorisana, izbegavana, isključena, diskriminisana i stigmatizovana od društvene zajednice, a posebno među vršnjacima“, rekao je ministar Žigmanov.

On je naglasio da je naša država prepoznala problem u obezbeđivanju blagovremene i celovite podrške i zaštite dece u situacijama na ulici u brojnim strateškim dokumentima i kroz rad institucija i posvećeno radi na sprovođenju mera u cilju njihove zaštite, poštujući standarde iz Opšteg komentara Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija, posvećenog deci u uličnoj situaciji.

Na skupu je predstavljeno istraživanje o romskim domaćinstvima u neformalnim naseljima, urađeno u okviru projekta „Zaštita prava dece u Republici Srbiji“ uz podršku DEU. Istraživanje je sprovedeno 2022. godine u 30 neformalnih naselja na teritoriji osam beogradskih opština.

 Ministar Žigmanov na obeležavanju Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji Ministar Žigmanov na obeležavanju Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji Ministar Žigmanov na obeležavanju Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji

Pomoćnik ministra Boris Milićević govorio na skupu „Zastupanje za prava starijih Roma u Srbiji“

12. april 2023.

Boris Milićević, v.d. pomoćnika ministra, govorio je na skupu „Zastupanje za prava starijih Roma u Srbiji“ i tom prilikom naglasio da je država Srbija posvetila veliku pažnju problemu ciganizma i diskriminacije nad Romima u Srbiji.

 Pomoćnik ministra Boris Milićević govorio na skupu „Zastupanje za prava starijih Roma u Srbiji“

„Sve više kao država i društvo postajemo svesni problema diskriminacije starijih osoba, što je posebno izraženo u diskriminisanim zajednicama, gde dolazi do dvostruke ili višestruke diskriminacije. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog se prilikom izrade Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2022-2030, kao i pratećeg Akcionog plana za period 2022-24, vodilo i načelom različitosti unutar romske nacionalne zajednice, kako bi se specifični izazovi žena, dece, LGBT osoba, mladih, starih i drugih adresirali na odgovarajući način“, rekao je Milićević.

„Pomenuta Strategija i Akcioni plan su opštim i posebnim ciljem posvetili pažnju starijim licima u romskoj populaciji, a kao deo mera u Akcionom planu , između ostalih, predviđeno je organizovanje preventivnih pregleda za Romkinje i Rome u svim starosnim dobima (bebe, mladi, stariji), razvijanje i sprovođenje informativno-terenskih programa za stara lica romske nacionalnosti o raspoloživosti zdravstvenih usluga, povećanje broja obuhvaćenih vakcinacijom protiv gripa, itd.“, naglasio je on.

„Svima nama koji se bavimo ljudskim pravima u pojedinim trenucima se događa da smo malodušni i obeshrabreni, ali kada pogledamo rezultate naših napora vidimo promenu. Takva promena se može videti i kada gledamo rezultate rada na poboljšanju položaja romske zajednice. Posla ima još dosta, ali možemo biti sigurni da su i država i čitavo društvo svesni problema koje treba rešiti i spremni da učine sve što je potrebno da se iskoreni ciganizam i diskriminacija Roma i Romkinja. To ne sme biti napor samo države i romske zajednice, već na ovo pitanje mora da odgovore i mediji koji ne smeju dozvoljavati govor mržnje, obrazovni sistem koji može da omogući upoznavanje sa istorijom i kulturom Roma i Romkinja, civilni sektor i drugi“, rekao je Milićević.

 Pomoćnik ministra Boris Milićević govorio na skupu „Zastupanje za prava starijih Roma u Srbiji“

Međunarodni dan dece u uličnoj situaciji, 12. april

11. april 2023.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji, 12. aprila, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća javnost da život i rad na ulici ima dalekosežne posledice po rast, razvoj i zdravlje dece u uličnoj situaciji.

 Međunarodni dan dece u uličnoj situaciji, 12. april

Živeći i radeći na ulicama i gradskim trgovima širom sveta, pa i u Srbiji, deca u uličnoj situaciji su na prvi pogled najvidljivija, ali istovremeno i najnevidljivija društvena grupa, jer im je pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i drugim socijalnim uslugama ograničen ili potpuno onemogućen. Deca u uličnoj situaciji su vrlo često ignorisana, izbegavana, isključena, diskriminisana i stigmatizovana od društvene zajednice, a posebno među vršnjacima.

Naša država je prepoznala problem u obezbeđivanju blagovremene i celovite podrške i zaštite dece u situacijama na ulici u brojnim strateškim dokumentima i kroz rad institucija i posvećeno radi na sprovođenju mera u cilju njihove zaštite, poštujući standarde iz Opšteg komentara Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija, posvećenog deci u uličnoj situaciji.

Kroz instrument za primenu principa Ujedinjenih nacija i Agende 2030 za održivi razvoj „da niko ne bude izostavljen“, u planiranju, izradi i implementaciji zakona i dokumenata javne politike pažnja će biti usmerena na grupe koje su često nevidljive, upravo iz razloga da se ne desi neko izostavljen. Njegovom primenom obezbediće se uklanjanje nejednakosti i diskriminacije, odnosno onemogućavanje društvene isključenosti i smanjenje ranjivosti koje potkopavaju potencijal pojedinaca, istovremeno stavljajući dodatni fokus i prioritet na one koji su najugroženiji.

Povodom obeležavanja ovog datuma, ministar Tomislav Žigmanov prisustvovaće u Klubu 16 u Beogradu, predstavljanju istraživanja o romskim domaćinstvima u neformalnim naseljima, koje je sproveo Centar za integraciju mladih uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Istraživanje je sprovedeno 2022. godine u 30 neformalnih naselja na teritoriji osam beogradskih opština.

Klub 16 je deo Centra za integraciju mladih, u kojem rade zaposleni mladi koji su prošli Svratište. Deo prihoda ostvarenih u Klubu 16 se koristi za finansiranje usluga Svratišta za decu u uličnoj situaciji.

Potvrđene elektorske prijave za učešće na elektorskoj skupštini za izbor članova Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine

11. april 2023.

Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u skladu sa članom 102. stav 1. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, u periodu od 24. marta do 7. aprila 2023. godine, podneto je ukupno 528 elektorskih prijava na potvrđivanje. Rešenjem Ministarstva potvrđene su 523 elektorske prijave.

Spisak elektora albanske nacionalne manjine čije su elektorske prijave potvrđene možete preuzeti OVDE

Imajući u vidu da je rešenjem Ministarstva potvrđen minimalan broj elektorskih prijava, stekli su se uslovi iz člana 105. stav 2. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina za sazivanje elektorske skupštine.

Elektorska skupština za izbor članova Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine biće održana 7. maja 2023. godine u Bujanovcu.

Ministarstvo će uputiti poziv za učešće na elektorskoj skupštini svim elektorima kojima su potvrđene elektorske prijave sa tačnim vremenom i mestom održavanja elektorske skupštine u Bujanovcu.

Odredbama čl.106, 107, 108. i 109. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina uređuje se postupak izbora članova nacionalnog saveta na elektorskoj skupštini koji sprovodi tročlani Odbor, koji imenuje Republička izborna komisija među poznavaocima izbornih postupaka.

Ministar Žigmanov na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova

10. april 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovao je sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova, održanom danas u Palati „Srbija“.

 Ministar Žigmanov na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova

„Naše Ministarstvo u potpunosti podržava i kontinuirano radi na sprovođenju opšteg cilja Nacionalne koalicije da se kroz usmerenu i koordinisanu akciju relevantnih aktera doprinese okončanju dečijih brakova u Srbiji, a naročito u romskoj populaciji“, rekao je ministar podvlačeći činjenicu da Srbija ima Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2022. do 2030. godine i prateći Akcioni plan, te da Ministarstvo finansira rad Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koji je u martu 2022. godine usvojio Deklaraciju o ukidanju dečjih brakova.

„Tom su Deklaracijom dečji brakovi jasno definisani kao kršenje prava deteta koje ugrožava živote i budućnost devojčica i dečaka. Prema Deklaraciji, dečji brakovi se smatraju praksom koja deci uskraćuje mogućnost odlučivanja o svom životu, oduzima im mogućnost da se školuju i tako ih stavlja u dodatan rizik od nasilja i diskriminacije“, podsetio je ministar.

Ministarstvo, kako je rekao, podržava sve predloge koji vode strožijem sankcionisanju ugovarača i učesnika u sklapanju dečijih brakova i zaštiti maloletnih lica ispod 18. godine, oba pola, a koji su žrtve ugovaranja i sklapanja dečijih brakova.

On je pozdravio veliki broj prisutnih aktera u okviru ovog tela naglasivši da „samo jedinstvenim snagama možemo da doprinesemo okončanju ove štetne pojave u našem društvu.“

Na skupu se čulo da su u svetu svaka peta devojčica udata pre svoje 18. godine, da su trenutno, prema procenama, 650 miliona žena na svetu stupile u brak kao devojčice, te da su prognoze da će ih u skorijem periodu biti dodatnih 130 miliona.

Sastanku su pisustvovale potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković, ministarka pravde Maja Popović, direktorka UNICEF-a Dejana Kosatadinova, stalna koordinatorka sistema UN Fransoaz Žakob i drugi.

 Ministar Žigmanov na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova Ministar Žigmanov na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova Ministar Žigmanov na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova

Državni sekretar dr Ivan Bošnjak na obeležavanju Svetskog dan Roma u starom zdanju Naordne skupštine u Beogradu

8. april 2023.

Državni sekretar dr Ivan Bošnjak prisustvivao je obeležavanju Svetskog dana Roma 8. aprila u starom zdanju Narodne skupštine Republike Srbije, koje je organizovao Nacionalni savet romske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

 Državni sekretar dr Ivan Bošnjak na obeležavanju Svetskog dan Roma u starom zdanju Naordne skupštine u Beogradu

"U istoriji smo često, a u dvadesetom veku naročito, umirali za svoju državu jedni uz druge, a sada je vreme da živimo, radimo i stvaramo jedni uz druge i jedni uz druge za našu Srbiju“, rekao je Bošnjak nakon pozdravne čestitke na romskom jeziku.

Pored članova Nacionalnog saveta na čelu sa Daliborom Nakićem, obeležavanju Svetskog dana Roma prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, državni sekretari Ivica Radović i Miomir Đorđević, narodni poslanici Dragoljub Acković, Sandra Joković i Jelena Jovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, zaštitnik građana mr Zoran Pašalić, ispred ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja prisustvovao je državni sekretar Lav Grigorije Pajkić i drugi.

Državni sekretar dr Ivan Bošnjak na obeležavanju Svetskog dan Roma u starom zdanju Naordne skupštine u Beogradu Državni sekretar dr Ivan Bošnjak na obeležavanju Svetskog dan Roma u starom zdanju Naordne skupštine u Beogradu

Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru

8. april 2023.

U Somboru je danas održana centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma, u prisustvu ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomisava Žigmanova.

 Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru

„Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećuje veliku pažnju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, njihovom uključivanju i integraciji u društvo. To se čini u partnerstvu sa brojnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave kao i romskim organizacijama, pre svega sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, na različite načine i sa različitim programskim sadržajima, svesni da ti procesi, ako želimo da budu uspešni, nikad ne idu ni brzo ni lako, i da sve što je do sada urađeno, ma koliko bilo značajno, još uvek nije dovoljno“, rekao je ministar Žigmanov.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog radi i na jačanju institucionalnih struktura i okvira na nacionalnom, ali i lokalnim nivoima za rešavanje izazova sa kojima se Romi suočavaju kroz uspostavljanje Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja, kroz mrežu lokalnih koordinatora za romska pitanja i kroz usvajanje akcionih planova na lokalnom nivou“, dodao je ministar.

Tokom dana održan je interaktivni tematski dijalog o govoru mržnje i diskriminaciji, predstavljena su i kulturna dostignuća Roma i Romkinja koji su razbijali stereotipe, a veče je predviđeno za dva muzička koncerta.

Događaju povodom Svetskog dana Roma u Somboru prisustvovali su i narodna poslanica Nataša Tasić Knežević, državni sekretara u Ministarstvu prof. dr Rejhan Kurtović, pomoćnica ministra Nina Mitić, Gordana Predić, posebna savetnica ministarke kulture, Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnika Sombora, Slađana Bursać, zamenica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Aleksandar Radulović, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tomas Džekson, regionalni projektni koordinator UNDP i drugi.

 Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana u Somboru

Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević na Svečanoj akademiji povodom Svetskog dana Roma u Kragujevcu

7. april 2023.

Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević prisustvovao je danas u Kragujevcu Svečanoj akademiji povodom Svetskog dana Roma.

 Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević na Svečanoj akademiji povodom Svetskog dana Roma u Kragujevcu

„Grad Kragujevac može sa ponosom da ponese titulu lidera među lokalnim samoupravama u Republici Srbiji u merama i aktivnostima za unapređenje položaja manjinskih grupa, rodne ravnopravnosti i položaja civilnog društva“, rekao je Radosavljević i dodao:
„Republika Srbija preduzima aktivne mere za punu uključenost u predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje Roma i Romkinja, na povećanom pristupu Roma i Romkinja kvalitetnom i održivom zapošljavanju, pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti, unapređenju zdravlja Roma i Romkinja uz jednak pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama i puno ostvarivanje prava na zdravlje bez diskriminacije, naročito u kriznim situacijama.“

I pored svega navedenog i nespornog – naglasio je - ima još puno da se radi po pitanju inkluzije Roma i Romkinja zbog prisutnih stereotipa i predrasuda u Srbiji.

Na Svečanoj akademiji bili su prisutn predstavnici pojedinihh ministarstava, nezavisnih tela, predstavnici civilnog društva kao i domaćina, Grada Kragujevca.

 Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević na Svečanoj akademiji povodom Svetskog dana Roma u Kragujevcu

Čestitka ministra Žigmanova povodom Svetskog dana Roma – 8. aprila

7. april 2023.

Povodom Svetskog dana Roma Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestita pripadnicima romske zajednice u Republici Srbiji i romskim institucijama i organizacijama njihov najznačajniji praznik, dan kojim se proslavlja romska kultura, i podseća na potrebu podizanje svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Osmi april je službeno proglašen praznikom za Rome u čitavom svetu 1990. godine u mestu Serock (Serock) u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu (Chelsfieldu) kraj Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu doneta odluka o romskoj himni, za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem“ (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi, za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Roma i Romkinja u Evropi ima između 5 i 13 miliona i najveća su etnička manjina. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi 147.604 pripadnika romske zajednica i po broju je treća nacionalna manjina u Republici. Prisustvo Roma u Srbiji u kontinuitetu se može pratiti od 14. veka. Romi su teritorijalno izuzetno disperzirana zajednica – žive u svim jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji, njeni članovi pripadaju svim crkvama i većini verskih zajednica, što se prepoznaje po imenima i obliku prezimena. U govoru se služe različitim dijalektima, što otežava međusobnu komunikaciju i usložnjava izazove u procesu standardizacije romskog jezika. S obzirom na socijalne, ekonomske i obrazovne karakteristike, Romi imaju društveni status marginalizovane grupe.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećuje veliku pažnju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, njihovom uključivanju i integraciji u društvo. To se čini u partnerstvu sa brojnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave kao i romskim organizacijama, pre svega sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, na različite načine i sa različitim programskim sadržajima, svesni da ti procesi, ako želimo da budu uspešni, nikad ne idu ni brzo ni lako, i da sve što je do sada urađeno, ma koliko bilo značajno, još uvek nije dovoljno.

Za uređenje i pomake u bilo kojoj oblasti potreban je adekvatan normativan okvir, a on je u ovom slučaju sačinjen i postoji. Prošle godine usvojena je i nacionalna Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2022. do 2030. i prateći Akcioni plan. Glavni cilj u tim dokumentima je definisan kao unapređenje kvaliteta života Roma i Romkinja u Republici Srbiji, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma te postizanje veće socijalne uključenosti Roma i Romkinja u svim segmentima društva. Republika Srbija posvećeno i predano radi na ostvarenju Strategije kroz primenu Akcionog plana.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog radi i na jačanju institucionalnih struktura i okvira na nacionalnom, ali i lokalnim nivoima za rešavanje izazova sa kojima se Romi suočavaju kroz uspostavljanje Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja, kroz mrežu lokalnih koordinatora za romska pitanja i kroz usvajanje akcionih planova na lokalnom nivou. Očekuje se skoro formiranje novog saziva Koordinacionog tela kojim će predsedavati predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a čiji će članovi biti skoro svi ministri u Vladi.

Ove godine Svetski dan Roma Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obeležiće u Somboru, priređivanjem bogatog programa, u partnerstvu sa Koordinacionim telom za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović učestvovao u javnom slušanju skupštinskog odbora na temu: „Svako dete ima pravo na detinjstvo, zaustavimo dečje brakove“

7. april 2023.

U Domu Narodne skupštine održano je 5.4.2023. godine javno slušanje na temu „Svako dete ima pravo na detinjstvo, zaustavimo dečje brakove“, u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, u kojem je učestvovao i državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr Rejhan Kurtović.

Državni sekretar Kurtović istakao je da je dobro da se o ovoj temi javno govori, ali da je, sa druge strane, alarmantno što je ova tema i danas aktuelna u našem društvu.

 Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović učestvovao u javnom slušanju skupštinskog odbora na temu: „Svako dete ima pravo na detinjstvo, zaustavimo dečje brakove“

„Dečiji brakovi sinonim su za romsku zajednicu, ali su oni pojava i u drugim zajednicama, samo nisu toliko vidljivi. Mi kao društvo moramo da lečimo uzroke i da prepoznamo sve faktore koji dovode do dečjih brakova, do ugrožavanja, pre svega dečjih prava, a on>„Problem integracije Roma i sve navedene probleme država je prepoznala i uspela da uredi zakonska i strateška dokumenta koja su već u implementaciji. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog želi nastaviti podršku programa integracije i snada i ljudskih i manjinskih prava“, rekao je Kurtović.

„Problem integracije Roma i sve navedene probleme država je prepoznala i uspela da uredi zakonska i strateška dokumenta koja su već u implementaciji. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog želi nastaviti podršku programa integracije i snaženja romske zajednice, a u skladu sa naporima Vlade Republike Srbije koji doprinose poboljšanju životnih uslova Roma,“ rekao je on.

„Odlučno sa ovog mesta šaljemo poruke da smo protiv takvih brakova, da kao Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ne podržavamo takve inicijative i takve društvene odnose i da upućujemo svim nadležnim institucijama apel da daju svoj doprinos kako se u budućnosti ovakve i slične stvari ne bi dešavale.

Za kraj je naveo je da je „uključivanje države prioritetno, sa osvrtom na unapređenje položaja najmlađih Romkinja, bazirano na jasnoj politici, međusektorskoj saradnji i uz puno učešće romskih zajednica, društva i pojedinaca.“

Javno slušanje održano je na inicijativu Romske ženske mreže. Otvorio ga je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac, a u njemu su učestvovali narodni poslanici, predstavnici ženskih romskih organizacija, predstavnici nadležnih ministarstava, nezavisnih državnih organa, organizacija civilnog društava i međunarodnih organizacija koje su svoje aktivnosti posvetile rešavanju ovog pitanja.

Susret ministra Žigmanova sa ambasadorom SAD-a Hilom

6. april 2023.
 Susret ministra Žigmanova sa ambasadorom SAD-a Hilom

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislv Žigmanov razgovarao je danas u Palati Srbija sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom o temama koje su neposredno u nadležnosti i delokugrugu rada Ministarstva i aktuelnoj situaciji u pojedinim područjima.

U otvorenom i srdačnom razgovoru posebno je bilo reči o ostvarivanju prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji, zatim o toku i realizaciji izbora za nacionalni savet albanske nacionalne manjine te o planovima za nastavak aktivnosti u procesu „7 tačaka“, koji sprovodi Vlada Republike Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, koji ima za cilj unapređenje položaja albanske zajednice.

Susret ministra Žigmanova sa ambasadorom SAD-a Hilom Susret ministra Žigmanova sa ambasadorom SAD-a Hilom

Vlada obrazovala Savet za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije

6. april 2023.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 6. aprila 2023. godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. Godine.

Savetom predsedava ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a članove Saveta, pored predstavnika najrelevantnijih institucija za oblast prevencije i zaštite od diskriminacije, čine i predstavnici 12 organizacija civilnog društva, izabranih na javnom pozivu.

Zadaci Saveta biće da prati napredak u izvršenju mera predviđenih Strategijom prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine, odnosno napredak u sprovođenju aktivnosti utvrđenih akcionim planovima za sprovođenje Strategije, te u tom smislu prati poštovanje predviđenih rokova, blagovremeno upozorava na rizike i usvaja izveštaje o sprovođenju Strategije.

Savet se obrazuje za period do isteka perioda sprovođenja Strategije, odnosno do usvajanja finalnog izveštaja o njenom sprovođenju.

Održan završni konsultativni sastanak povodom osnivanja Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva

6. april 2023.

Završni konsultativni sastanak sa organizacijama civilnog društva, povodom predstojećeg osnivanja Saveta za razvoj i saradnju civilnog društva, održan je danas u zgradi Narodne skupštine u Ulici kralja Milana u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, državni sekretar u Ministarstvu dr Ivan Bošnjak i v. d. pomoćnika ministra Žarko Stepanović, a odazvao se veliki broj predstavnika civilnog društva u Republici Srbiji.

 Održan završni konsultativni sastanak povodom osnivanja Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva

„Ministarstvo je sagledalo sve predloge, sugestije i komentare koji su pristigli u procesu dosadašnjih konsultacija. Otvoreni smo za sve vaše dodatne predloge i sugestije i nadam se da ćemo na današnjem skupu zajedno definisati predlog koji će biti osnov za formiranje ovog značajnog tela za unapređenje saradnje i dijaloga državne uprave i organizacija civilnog društva“, rekao je u uvodnom obraćanju ministar Žigmanov.

Državni sekretar Bošnjak istakao je da „uspostavljanje Saveta otvara mogućnost za unapređenje komunikacije sa republičkim, ali i očekujemo sa organima pokrajinskih i lokalnih vlasti, sa ciljem stvaranja povoljnog okruženja za civilno društvo u Srbiji.“

Na sastanku se diskutovalo na više tema, podeljenih u nekoliko oblasti, o mandatu Saveta, njegovoj strukturi, načinu izbora članova, poslovniku, javnosti, i dr.

Održan završni konsultativni sastanak povodom osnivanja Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva Održan završni konsultativni sastanak povodom osnivanja Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva

Završni konsultativni sastanak pred osnivanje Saveta za razvoj civilnog društva

5. april 2023.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je tokom druge polovine 2022. godine, a potom i tokom februara i marta meseca 2023. godine realizovalo više konsultativnih sastanaka sa organizacijama civilnog društva na temu osnivanja Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom. Završni sastanak organizujemo 6. aprila 2023. godine.

Završni konsultativni sastanak sa organizacijama civilnog društva organizuje se sa ciljem da se sagledaju rešenja predložena u konsultativnom procesu koji je prethodio i da se izvrši njihovo finalno usaglašavanje kako bi se kreirao model efikasnog mehanizma za dijalog i saradnju sa civilnim društvom.

Rezultat svih ranijih konsultativnih sastanaka je definisanje predloga rešenja o mandatu, strukturi i načinu izbora Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom u skladu sa sugestijama i predlozima organizacija civilnog društva dostavljenih tokom procesa konsultacija.

Završni konsultativni sastanak će otvoriti ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Konsultativni proces sa organizacijama civilnog društva organizuju se uz podršku projekta „Za snažnije građansko društvo„ koji se sprovodi uz finansijsku podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Sastanak u Ministarstvu s međunarodnom donatorskom organizacijom

5. april 2023.

Nastavljajući praksu redovnih susreta s predstavnicima civilnog društva u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ministar Tomislav Žigmanov danas je održao sastanak sa predstavnicima međunarodne donatorske organizacije – Fondacije za otvoreno društvo, koja skoro 30 godina radi u Republici Srbiji pružajući podršku demokratizaciji društva i razvoju civilnog društva. Uime Fondacije susretu u Ministarstvu prisustvovali su izvršni direktor Miodrag Milosavljević i Aleksandra Šanjević, koordinatorka programa. Sastanku je takođe prisustvovao i pomoćnik ministra za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović.

 Sastanak u Ministarstvu s međunarodnom donatorskom organizacijom

Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, predstavnici Fondacije za otvoreno društvo upoznali su ministra sa planovima Fondacije u narednom periodu, naročito u onim delovima njihovih aktivnosti koji se odnose na podršku organizacijama civilnog društva, kao i regionalnim programima. Ministar Žigmanov upoznao je sagovornike o procesu formiranja Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva, s posebnim akcentom na planove, te istakao zalaganja Ministarstva koja se odnose na unapređenju podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji.

 Sastanak u Ministarstvu s međunarodnom donatorskom organizacijom  Sastanak u Ministarstvu s međunarodnom donatorskom organizacijom  Sastanak u Ministarstvu s međunarodnom donatorskom organizacijom

Dvodnevna obuka u Kraljevu za predstavnike javne uprave i organizacija civilnog društva

3. april 2023.
 Dvodnevna obuka u Kraljevu za predstavnike javne uprave i organizacija civilnog društva

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Kraljevu se održava dvodnevna obuka za zaposlene u organima javne uprave i predstavnike organizacija civilnog društva na temu njihove saradnje u procesu donošenja odluka.

Obuku je otvorio pomoćnik ministra Boris Milićević koji je istakao važnost saradnje dva sektora i jačanja kapaciteta kako organizacija civilnog društva tako i kontakt tačaka za saradnju sa civilnim sektorom.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog intenzivno radi na unapređivanju dijaloga između organa javne uprave i organizacija civilnog društva. Ministarstvo kroz različite aktivnosti, a pre svega kroz donošenje Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva 2022–2030, pokušava da ukaže na to koji su strateški prioriteti Vlade RS i na koji način planiramo da unapredimo ambijent u kome civilni sektor funkcioniše“, rekao je Milićević.

Ovo je prva obuka ove godine u okviru EU projekta "Dijalog promene" koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), a podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji. Obukama u Kraljevu prisustvuje 25 učesnika oba sektora iz deset jedinica lokalne samouprave.

„Da bi stepen uključivanja organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka bio zadovoljavajući, neophodno je da zajedno radimo na povećanju razumevanja, jer je neophodno da postoji dijalog i saradnja i da nakon toga radimo na uspostavljanje partnerstava kao najvišeg oblika saradnje“, zaključio je Milićević.

 Dvodnevna obuka u Kraljevu za predstavnike javne uprave i organizacija civilnog društva  Dvodnevna obuka u Kraljevu za predstavnike javne uprave i organizacija civilnog društva

Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN Irenom Kan

31. mart 2023.
 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN Irenom Kan

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sastao se danas u Palati „Srbija“ sa specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Irenom Kan, u okviru njene posete Republici Srbiji.

Ministar Žigmanov upoznao je visoku gošću sa oblastima delovanja i nadležnostima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sa akcentom na oblast slobode izražavanja nacionalnih manjina i načinima na koje se ona ostvaruje u Republici Srbiji. Ministar je govorio i aktivnostima koje su u toku i o planiranim pravcima rada Ministarstva kada je reč o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u ovoj godini u kojoj se obeležava 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Dvoje sagovornika razgovarali su o temama koje se tiču borbe protiv govora mržnje, o važnosti tolerancije kao osnove ljudskih prava i o potrebi i načinima afirmacije vrednosti tolerancije, slobode govora i ljudskih prava.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN Irenom Kan  Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN Irenom Kan

Pripremni sastanak za društveni dijalog o mentalnom zdravlju

31. mart 2023.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održan je danas pripremni sastanak za društveni dijalog o mentalnom zdravlju na kojem su učestvovali predstavnici državnih organa, civilnog sektora, nezavisnih kontrolnih organa, akademske zajednice i međunarodnih organizacija. Bio je to ujedno i prvi, konstitutivni sastanak Tima za mentalno zdravlje, formiranog kao rezultat društvenih dijaloga na temu mentalnog zdravlja održanih u julu 2021. i decembru 2022. godine.

 Pripremni sastanak za društveni dijalog o mentalnom zdravlju

Na sastanku su se razmatrale teme i pitanja koja će biti predmet narednih društvenih dijaloga u vezi sa mentalnim zdravljem. Cilj tima je da kroz intersektorsku i multidisciplinarnu saradnju doprinosi zaštiti mentalnog zdravlja u Srbiji, te da se kroz zajednički rad omogući dobra koordinacija i daju odgovori na potrebe građana za zaštitom mentalnog zdravlja.

„Nivo mentalnog zdravlja populacije, jedan od ključnih resursa i značajan faktor prosperiteta, socijalne pravde i socijalne kohezije društva o čemu govori i ključni strateški dokument Republike Srbije o zaštiti mentalnog zdravlja, što je dodatni razlog da se ova tema nametna kao jedna od ključnih u narednom periodu. Verujem da afirmacija mentalnog zdravlja, unapređenje usluga i servisa, podrška na svim nivoima, iskorenjivanje predrasuda i destigmatizacija korisnika psihijatrijskih usluga čini svet u kome živimo humanijim i po meri čoveka, kome svi težimo“, poručio je Žigmanov.

Radni tim za mentalno zdravlje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, daje punu podršku naporima Ministarstva zdravlja i ministarke Danice Grujičić i njenih saradnika da se u okviru primarne zdravstvene zaštite poveća broj psihologa u domovima zdravlja. Mentalnom zdravlju se u celom svetu posle Kovida posvećuje velika pažnja. Tako mora biti i u našoj državi. Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje.

 Pripremni sastanak za društveni dijalog o mentalnom zdravlju  Pripremni sastanak za društveni dijalog o mentalnom zdravlju

Konferencija povodom 20 godina rada pedagoških asistenata za podršku obrazovanju deci romske nacionalnosti

30. mart 2023.

U Palati Srbija održana je Konferencija povodom 20 godina rada pedagoških asistenata za podršku obrazovanju deci romske nacionalnosti. Ovaj značajan datum obeležen je kroz četiri panela na kojima je tematski predstavljena važnost postojanja ovog mehanizma za uključivanje jedne od najranjivijih društvenih grupe u obrazovni sistem Srbije.

„Pedagoški asistenti za podršku obrazovanju deci romske nacionalnosti su jedan od najznačajnijih institucionalnih mehanizama podrške na polju socijalne inkluzije Roma i Romkinja u Republici Srbiji“, rekao je, otvarajući skup, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

 Konferencija povodom 20 godina rada pedagoških asistenata za podršku obrazovanju deci romske nacionalnosti

On je istakao da su „značajan doprinos punoj implementaciji afirmativnih mera usmerenih prema romskim učenicima i studentima, upravo dali romski pedagoški asistenti, svojim radom u zajednici sa učenicima i njihovim porodicama, kao i svim rezultatima koje je država Srbija ostvarila na polju unapređenja obrazovanja ove najugroženije manjinske zajednice u našem društvu.“

„Zato i danas iz ove perspektive, posle 20 godina i sumiranja zajedničkih ostvarenih rezultata, imamo obavezu da pružimo maksimalnu podršku ovoj grupi od sada već više od 250 vrednih, predanih ljudi koji u svojoj misiji nastoje da svako romsko dete bude tamo gde mu je mesto – pored svojih drugova u školskoj klupi!“, zaključio je ministar Žigmanov.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja iz 2009. godine pedagoški asistenti su uvedeni u sistem obrazovanja Republike Srbije, a radno mesto pedagoškog asistenta institucionalizovano je aprila 2011. godine.

Uvodničari supa bili su predstavnici UNICEF-a, Fonda za obrazovanje Roma, Međunarodne asocijacije „Korak po korak“, Međunarodne mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta, Fondacije za otvoreno društvo Srbija, Centra za interaktivnu pedagogiju i Asocijacije pedagoških asistenata Srbije.

U panelima su učestovali profesori, pedagoški asistenti, direktori osnovnih i visokih škola, stručnjaci za obrazovanje. U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u panelu br.1. su učestvovale pomoćnica ministra Nina Mitić i šefica Odseka za unapređenje položaja Roma Sofija Osmanović.

 Konferencija povodom 20 godina rada pedagoških asistenata za podršku obrazovanju deci romske nacionalnosti  Konferencija povodom 20 godina rada pedagoških asistenata za podršku obrazovanju deci romske nacionalnosti  Konferencija povodom 20 godina rada pedagoških asistenata za podršku obrazovanju deci romske nacionalnosti

Demanti Ministarstva povodom teksta „Ideološki srp i čekić i za srpski“ objavljenom u listu Večernje novosti

29. mart 2023.

Pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i medijima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uputilo je demanti na tekst „Ideološki srp i čekić i za srpski: Na skupu o rodno osetljivom jeziku najavljena striktna primena zakona“, novinarke Ljiljane Begenišić, koji je objavljen 28. marta 2023. godine u štampanom izdanju Večernje novosti (strana 5) i na portalu Novosti.

Ne ulazeći u sadržaj teksta koji se odnosi na stavove učesnika o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i rodno senzitivnom jeziku, i bez namere da se opredelimo za jednu od suprotstavljenih stanovišta iznetih na društvenom dijalogu „Kako do rodno senzitivnog jezika?“ od 27. marta 2023. godine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog oštro demantuje neistinite i nepotpune navode koji su izneti u navedenom tekstu.

U tekstu je rečeno da je poziv za učešće na dijalog dostavljen predstavnicima različitih organizacija, ali da „niko nije pozvan sa matičnih srbističkih katedri ili tela koja se bave proučavanjem srpskog jezika“. Istina je, međutim, da je Ministarstvo 13. marta 2023. godine uputilo poziv Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Matici srpskoj, Filološkom fakultetu u Beogradu, Filozofskom fakultetu i Rektoratu Univerziteta u Beogradu, kao i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i Institutu društvenih nauka. Navedene institucije dostavile su imena svojih predstavnika u čijem izboru Ministarstvo nije učestvovalo.

U tekstu se navodi da „niko od srbista nije imao priliku da iznese svoj stav“ u sesiji „Struka ima reč“, što takođe ne odgovora istini. U toj sesiji su govorili: prof. dr Viktor Savić, viši naučni savetnik SANU, koji je pročitao tekst dr Marine Spasojević sa Instituta za srpski jezik SANU i prof. dr Duška Klikovac, Katedra za srpski jezik i južnoslovenske jezike, Filološki fakultet u Beogradu. Predlog da oni učestvuju dostavljen je upravo od strane institucija koje su predstavljali. Na kraju, u trećoj sesiji pravo da govore imali su svi učesnici kao do sada (format društvenog dijaloga upravo zato i postoji), tako da niko od pozvanih nije bio u svojstvu posmatrača, kako je takođe neistinito navedeno u tekstu. U tom delu učešće su, između ostalog, uzeli dr Katarina Begović i prof. dr Vanja Stanišić sa Katedre za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Jovanka Radić, Institut za srpski jezik SANU.

Novinarka Ljiljana Begenišić je izostavila da navede i reči ministra Žigmanova, izrečene na kraju dijaloga, koji je oštro demantovao stavove nekih učesnika da na skup nisu pozvane relevantne naučne institucije, a nije u potpunosti prenela odgovor Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od 23. marta 2023. godine u kome se navode detalji organizacije skupa i pozvanih učesnika, čime je dovela u zabludu čitaoce i celokupnu javnost.

Održana sednica Saveta za praćenje preporuka UN za ljudska prava

28. mart 2023.

U Palati Srbija danas, 28.3.2023. godine, održana je sednica Saveta za praćenje preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, kojom je predsedavao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

 Održana sednica Saveta za praćenje preporuka UN za ljudska prava

„Ove godine se obeležava 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. U tom kontekstu, Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvao je države članice da do kraja godine podnesu izveštaje o preduzetim aktivnostima i merama u oblasti zaštite ljudskih prava, te će i u tom smislu rad ovog Saveta dobiti na punom značaju“, naglasio je ministar Žigmanov.

Na prvoj sednici u ovom sastavu, a 17. po redu od osnivanja Saveta 2014. godine, predstavljene su informacije od značaja za rad Saveta u oblasti izveštavanja prema mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava, kao i Plan rada ovog radnog tela Vlade Republike Srbije za naredni period. Sledeća sednica zakazana je za 26. april 2023.

Pored državnih sekretara, pomoćnika, zamenika ili šefova sektora iz ministarstava nadležnih za sprovođenje preporuka Ujedinjenih nacija, te predstavnika Privredne komore Srbije i Stalne konferencije gradova opština, bili su prisutni i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, akademske zajednice, Platforme organizacija za saradnju sa UN mehanizmima za ljudska prava, organizacija civilnog društva sa kojima Savet ima potpisane memorandume o saradnji, Tima za ljudska prava UN-a i Misije OEBS-a u Srbiji.

 Održana sednica Saveta za praćenje preporuka UN za ljudska prava  Održana sednica Saveta za praćenje preporuka UN za ljudska prava  Održana sednica Saveta za praćenje preporuka UN za ljudska prava

27. mart 2023.

Na osnovu člana 100. stav 3. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 20/14 ‒ US, 55/14 i 47/18), u skladu sa Odlukom o raspisivanju izbora za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine („Službeni glasnik RS”, broj 23/23),

ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upućuje

JAVNI POZIV
svim elektorima da blagovremeno podnesu potpune pismene prijave za učešće u elektorskoj skupštini

Elektorska skupština za izbor 15 članova Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine održaće se 7. maja 2023. godine u Bujanovcu.
Pravo da bude elektor ima pripadnik albanske nacionalne manjine upisan u poseban birački spisak čiju kandidaturu pismeno podrži najmanje 20 pripadnika nacionalne manjine upisanih u poseban birački spisak.
Potpisi za podršku elektora moraju da budu overeni kod organa nadležnog za overu potpisa.
Overa potpisa ne podleže plaćanju taksi. 
Kandidat za elektora podnosi Ministarstvu elektorsku prijavu na potvrđivanje.         Elektorska prijava sadrži izjavu da se kandidat prijavljuje za elektorsku skupštinu nacionalne manjine i lične podatke i overene izjave birača da podržavaju kandidaturu za elektora, kao i spisak birača koji podržavaju kandidaturu za elektora izrađen u pismenom i elektronskom obliku (CD ili DVD), tako da spisak u oba oblika bude istovetan, a koji potpisuje lice koje podnosi elektorsku prijavu na potvrđivanje.
Elektorske prijave sa svim prilozima podnose se neposredno na adresu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 2, istočno krilo.
Rok za dostavljanje elektorskih prijava je 7. april 2023. godine.
Ministarstvo će uputiti pismeni poziv na elektorsku skupštinu svim elektorima čija je elektorska prijava potvrđena.
Bliža obaveštenja i relevantna dokumentacija mogu se preuzeti sa zvanične internet stranice Ministarstva (www.minljmpdd.gov.rs).

Opšte napomene za podnošenje elektorskih prijava i neophodne obrasce možete preuzeti na sledećem linku https://www.minljmpdd.gov.rs/izbori-za-nacionalne-savete-2022.php.

Ministar Žigmanov u Kragujevcu na promociji principa „Da niko ne bude izostavljen“

24. mart 2023.

U Nedelji solidarnosti i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog započelo je seriju razgovora sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava u Republici Srbiji, predlagačima i donosiocima dokumenata javnih politika u cilju predstavljanja Instrumenta za uključivanje principa „Da niko ne bude izostavljen“ u zakonska i strateška dokumenta Republike Srbije. Na prvom takavom razgovoru, koji je održan danas u Kragujevcu, prisustvovao je ministar za ljuska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i stalna koordinatorka UN Fransoaz Žakob.

 Ministar Žigmanov u Kragujevcu na promociji principa „Da niko ne bude izostavljen“

Republika Srbija je prva zemlja koja je izradila ovakav Instrument „Da niko ne bude izostavljen“, u cilju poboljšanja kvaliteta zakonskih i strateških dokumenata u kontekstu ljudskih prava, a koji donosiocima odluka pruža jasne smernice u razumevanju i primeni jednog od osnovnih principa Agende 2030 za održivi razvoj. Instrument je namenjen različitim akterima koji učestvuju u procesu predlaganja, izrade, usvajanja, implementacije i praćenja primene zakonskih i strateških dokumenata na svim nivoima. Time je Republika Srbija pokazala nedvosmislenu posvećenost suzbijanju diskriminacije i isključenosti i smanjenju nejednakosti i dodatne ranjivosti osetljivih grupa.

Nakon razgovora sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava Šumadijskog upravnog okruga u Skupštini Grada Kragujevca, isti Instrument predstavljen je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, uz učešće profesora svih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Serija razgovora organizovana je u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, uz podršku Kancelarije Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (United Nations Human Rights Office of the High Commissioner– OHCHR).

 Ministar Žigmanov u Kragujevcu na promociji principa „Da niko ne bude izostavljen“   Ministar Žigmanov u Kragujevcu na promociji principa „Da niko ne bude izostavljen“

Raspisani izbori za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine

24. mart 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov doneo je 24. marta 2023. godine Odluku o raspisivanju izbora za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Imajući u vidu da nakon sprovedenih redovnih izbora za članove nacionalnih saveta koji su održani 13. novembra 2022. godine izborne liste koje su osvojile mandate nisu uspele da postignu dogovor u vezi sa izborom predsednika, 1. marta 2023. godine raspušten je Nacionalni savet albanske nacionalne manjine i obrazovan je Privremeni organ upravljanja koji vrši tekuće i neodložne poslove do konstituisanja novog saziva nacionalnog saveta.

Odluka o raspisivanju izbora je doneta na osnovu člana 35. stav 3. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojim je propisano da se nakon raspuštanja nacionalnog saveta novi izbori za njegove članove raspisuju u roku od 60 dana od raspuštanja i to tako da se održe u narednih 45 dana.

Izbori za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine biće održani  putem elektorske skupštine, 7. maja 2023. godine u Bujanovcu. Na ovim izborima biraće se 15 članova Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Javni poziv svim elektorima da blagovremeno podnesu potpune pismene prijave za učešće u elektorskoj skupštini, bliža obaveštenja i ostala relevantna dokumentacija biće dostupni na internet stranici Ministarstva: www.minljmpdd.gov.rs

Elektorske prijave dostavljaju se neposredno na adresu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd. Rok za dostavljanje elektorskih prijava je 7. april 2023. godine.

Poseta Evropskom romskom institutu za umetnost i kulturu Srbije

21. mart 2023.

U Nedelji solidarnosti i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije, ministar Tomislav Žigmanov posetio je Evropski romski institut za umetnost i kulturu Srbije (ERIAC Srbija).

 Poseta Evropskom romskom institutu za umetnost i kulturu Srbije

Na početku posete, ministar je zajedno sa pomoćnicom Ninom Mitić i šeficom Odseka za unapređenje položaja Roma Sofijom Osmanović, obišao izložbu pod naslovom „Sve ptice se mole za našu decu“, a zatim razgovarao i sa nekolicinom romskih organizacija, Inicijativom za razvoj romskog preduzetništva i Opre Roma Srbije, informišući se o njihovom radu.

Isto tako, ministar je razgovarao sa domaćinima, timom Evropskog romskog instituta za kulturu i umetnost o njihovom radu i budućim aktivnostima.

 Poseta Evropskom romskom institutu za umetnost i kulturu Srbije   Poseta Evropskom romskom institutu za umetnost i kulturu Srbije

Predavanje povodom obeležavanja Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije

21. mart 2023.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije, 21. marta, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Nina Mitić, održala je predavanje na Departmanu za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

 Predavanje povodom obeležavanja Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije

Govoreći o ulozi akademske zajednice u prevenciji diskriminacije, pomoćnica ministra Mitić prezentovala je doprinos Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u radu na unapređenju zakonodavnog i strateškog okvira u oblasti ljudskih prava i prevencije i zaštite od diskriminacije.

Dodala je da je širenje ideologija i stereotipa u vidu ksenofobije, rasizma i rasne diskriminacije, u suprotnosti sa osnovnim principima ljudskih prava, i da se posebno u današnje vreme odvija putem medija, interneta i društvenih mreža, često kroz govor mržnje, čemu svi mogu biti izloženi, i u kojima svaki pojedinac može svesno ili nesvesno da saučestvuje.

Istakla je da izazivanju nacionalne, rasne, verske i drugih oblika mržnje i netrpeljivosti, širenju ideja terorizma, ekstremizma, fašizma, rasizma i ksenofobije, sa ciljem izazivanja panike i nereda među korisnicima interneta, ugrožavanja ljudskih prava, sloboda i prava građana i građanki, ugrožavanja sigurnosti novinara i nosilaca visokih državnih funkcija i proganjanja, nema mesta u savremenom svetu.

 Predavanje povodom obeležavanja Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije

Na primeru rodne ravnopravnosti i studija roda, pokazala je koliku širinu obuhvata rad u oblasti prevencije diskriminacije, uključujući organe javne vlasti, medije, ali i sve učesnike u oblasti obrazovanja, nauke i kroz to, širu i užu akademsku zajednicu, i zaključila da je u cilju eliminacije diskriminacije i svih povezanih štetnih pojava, neophodna sinergija delovanja svih aktera.

Održan novi sastanak u okviru priprema za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda

21. mart 2023.

U Palati Srbija održan je sastanak državne delegacije u okviru priprema za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda. Pripreme su započete blagovremeno i nakon što je 9. marta održan prvi, danas, 21. marta je održan i drugi pripremni sastanak na kojima je predsedavao ministar, Tomislav Žigmanov, u svojstvu šefa delegacije.

„Unapređenje ljudskih prava je nužnost, kako zbog kvaliteta života građana tako i zbog toga da, u situacijama predstavljanja dostignutih rezultata, kao što je slučaj i sada, u četvrtom ciklusu UPR-a, možemo da pokažemo da održavamo dostignute standarde. To neće biti dovoljno, već ćemo morati pružiti dodatna uveravanja da će se kontinuitet održati i da ćemo zajednički, kroz multisektorski rad, u narednom periodu posvećeno raditi na daljem unapređenju ljudskih i manjinskih prava, koristeći dobijene preporuke kao okvir i putokaz, posebno imajući u vidu ovogodišnji veliki jubilej, Univerzalne dekleracije o ljudskim pravima“, ukazao je ministar.

 Održan novi sastanak u okviru priprema za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koordinira proces pripreme državne delegacije koja će predstaviti izveštaj Reublike Srbije za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) na 43. zasedanju Radne grupe za UPR, od 10. do 12. maja o.g. u Ženevi.

U delegaciji Republike Srbije su, pored ministra Žigmanova i ministarke pravde Marije Popović, te predsednika Komisije za nestala lica Veljka Odalovića, biće i visoki zvaničnici, predstavnici ministarstava zaduženih za oblast pravosuđa, socijalne zaštite i rada, obrazovanja, državne uprave, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, kulture i informisanja, zdravlja, zaštite životne sredine. U delegaciji Republike Srbije su i predstavnici državnih organa zaduženih za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, izbeglice i migracije, nestala lica kao i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine.

Delegacija je utvrdila dinamiku rada i strategiju istupanja u skladu sa smernicama i procedurom, koju redovno dobija od Stalne misije Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Na jednom od narednih sastanaka, koji je zakazan za 26. april o.g, predviđeno je i predstavljanje alternativnih izveštaja organizacija civilnog društva.

 Održan novi sastanak u okviru priprema za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda  Održan novi sastanak u okviru priprema za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda  Održan novi sastanak u okviru priprema za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda

Pomoćnica Nina Mitić na konferenciji „Mesec romskog ženskog aktivizma“

20. mart 2023.
 Pomoćnica Nina Mitić na konferenciji „Mesec romskog ženskog aktivizma“

Udruženje Roma Novi Bečej, ispred Romske ženske mreže Banata, a okviru kampanje „Mesec romskog ženskog aktivizma“ organizovalo je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, konferenciju za medije u Media Centru u Beogradu. Tema navede konferencije bila je femicid, kao i položaj i prava marginalizovanih društvenih grupa, sa posebnim akcentom na starije Rome i Romkinje.

Na konferenciji je u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog govorila pomoćnica ministra Nina Mitić. Ona je izjavila je da u Republici Srbiji i dalje ne postoji zvanična statistika femicida, a da se podaci o broju ubijenih žena najčešće preuzimaju iz medija i razlikuju, u zavisnosti od izvora. Ona je napomenula da je od početka 2023. godine, ubijeno devet žena u Republici Srbiji i da su nasilje prema ženama i femicid u prva tri meseca 2023. godine porasli za 350 odsto, u odnosu na isti period 2022. godine, kada su ubijene dve žene.

Kako je napomenula, žene iz marginalizovanih društvenih grupa, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene sa sela, samohrane majke, azilantkinje/migrantkinje, žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, posebno su izložene riziku od rodno zasnovanog nasilja.

„Kada govorimo o pripadnicama romske populacije, rodne nejednakosti su izuzetno izražene i, uz druge nepovoljne socio-ekonomske faktore (pre svega siromaštva), predstavljaju izvor izuzetno visoke rasprostranjenosti nasilja prema ženama Romkinjama. Nažalost, i dalje postoji snažan osećaj sramote i stigmatizacije žrtava, ali i nepoverenja u mehanizme zaštite, što dodatno obeshrabruje žene da potraže bilo kakvu pomoć“, rekla je ona.

 Pomoćnica Nina Mitić na konferenciji „Mesec romskog ženskog aktivizma“

Pomoćnica ministra Mitić istakla je važnost osnaživanja žena iz marginalizovanih društvenih grupa, pružanja dodatne podrške i edukovovanja o njihovim pravima.

Ona je dodala da su u proteklom periodu ostvareni značajni rezultati na planu suzbijanja i sprečavanja rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, ali da su ovi oblici nasilja još uvek široko rasprostranjeni. Širenje mizoginih i seksističkih poruka, senzacionalističko izveštavanje o nasilju prema ženama je i dalje dominantno u medijima, rekla je pomoćnica ministra Mitić i zaključila da moramo, u svom okruženju, da damo podršku ženama, da im verujemo, da budemo uz njih, da prijavimo nasilje kada znamo da se dešava, a ne da okrećemo glavu, jer to nije samo naša zakonska obaveza več i građanska dužnost.

Nacionalni dijalog o inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa

15. mart 2023.

U Beogradu je danas održan „Nacionalni dijalog o socijalnom uključivanju i ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa – Kroz saradnju i dobru praksu do održivih rešenja“.
Otvarajući skup u hotelu „Zira“, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov naglasio je da Vlada Republike Srbije vodi odgovornu politiku u svim sektorima društva. Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i posebnim segmentima koje ona pokriva, unapređuje se zapošljavanje Romske populacije, socijalna politika u svim sektorima i domenima, obrazovanje, posebno mladih Roma i Romkinja, briga o zdravlju i stanovanju, koje su veoma važne komponente kada su u pitanju ove marginalne grupe, rekao je on.

 Nacionalni dijalog o inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa

Ministar je naglasio da mere koje propisuju doneseni strateški dokumenti stvaraju prostor za postepeno, ali sigurno i trajno eliminisanje društvene nejednakosti i siromaštva romske zajednice, kao fenomena koji opterećuju politički, ekonomski, socijalni i finansijski sistem Republike Srbije.

„Svi smo se složili da ima još puno da se radi po pitanju inkluzije Roma i Romkinja zbog prisutnih stereotipa i predrasuda u Srbiji. Naši napori da poboljšamo položaj romske zajednice su neupitni“, rekao je ministar.

„Republika Srbija je u proteklom periodu postigla dobre rezultate u vezi sa trajnim unapređenjem položaja Roma i Romkinja u svim oblastima koje pokriva Strategija i nastoji da implementira sve aktivnosti u AP koja je definisala Stručna grupa Koordinacionog tela za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.“

„Naglasio bih da je u pripremi jako bitan događaj koji organizujemo sa Evropskom komisijom, a to je seminar za „Socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za 2023. godinu, planirano održavanje seminara je oktobar 2023. godine do tada Vlada Republike Srbije treba da u 2023. godini treba da usvoji Izveštaj za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2022-2030. godine za 2022. godinu, koji će biti korišćen na samom Seminaru“.

„Takođe ćemo u narednom periodu zajedniči pripremiti i predloge Operativnih zaključaka koje ćemo uputiti Evropskoj komisiji pre dolaska na Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja kako bi ih konkretno na samom događaju uobličili i usvojili. Ako nastavimo ovakvim sinergičnim radom i koordinacionom sastancima da kreiramo bitne politike za ovu marginalizovanu zajednicu, doći ćemo da implementacije usvojenih strateških dokumenata“, zaključio je ministar Žigmanov.

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ (InR), koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao političkim partnerom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao ključnim partnerom i Fondacija Centar za demokratiju, organizovali su ovaj završni Nacionalni dijalog u formi nacionalne konferencije koji je posebnu pažnju posvetio položaju Roma i Romkinja na tržištu rada i normativnom okviru za postizanje pune ravnopravnosti i zaštite, kao i njihovom ekonomskom jačanju i uključivanju.

Održana su tri panela. U prvom panelu pod nazivom „Socijalno uključivanje Roma i Romkinja – realizacija, monitoring i evaluacija“, govorila je pomoćnica ministra Nina Mitić.

 Nacionalni dijalog o inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa  Nacionalni dijalog o inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa  Nacionalni dijalog o inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa

Pripremni sastanak delegacije RS uoči monitoring posete EKRI

15. mart 2023.

U okviru priprema za monitoring od strane Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope (EKRI), u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, održan je pripremni sastanak delegacije Republike Srbije u prostorijama Palate „Srbija“ u utorak, 14. marta 2023. godine.

 Pripremni sastanak delegacije RS uoči monitoring posete EKRI

U okviru aktuelnog šestog ciklusa monitoringa, EKRI će posetiti Srbiju u periodu od 3. do 7. aprila 2023. godine. Cilj posete je da se u skladu sa uobičajenom praksom identifikuju problemi u državi članici Saveta Evrope i pruže praktični predlozi za njihovo rešenje. Tokom ovog ciklusa akcenat će biti na tri teme koje su od značaja za sve države članice Saveta Evrope i to: efektivna jednakost i pristup pravima, govor mržnje i nasilje motivisano mržnjom i integracija i inkluzija, uz odabir jedne specifične teme za državu u kojoj se u trenutku odvija monitoring.

Borba protiv svih vidova diskriminacije, uključujući borbu protiv rasizma i rasne diskriminacije, zahteva koordinaciono delovanje svih organa i institucija, iz ovog razloga u državnoj delegaciji koja će se sastati sa predstavnicima EKRI-ja su zastupljeni predstavnici Narodne skupštine RS, resornih ministarstava i vladinih službi i organizacija, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za ratne zločine i Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda. Uz to, učešće na sastanku delegacije predstavnika nezavisnih tela, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Regulatornog tela za elektronske medije naročito je značajno imajući u vidu važnost preporuka koje daju državnim organima, kao i stečenog iskustva i prakse.

„U prethodnom periodu, od poslednje posete delegacije EKRI-ja, 2016. godine, Srbija je radila posvećeno na planu unapređenja zakonodavnog i strateškog okvira u oblasti antidiskriminacije i rodne ravnopravnosti, kao i institucionalnih mehanizma za razvoj otvorenog, demokratskog i tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, društva koje svima pruža jednaka prava i jednake mogućnosti“, istakao je ministar Žigmanov.

Ministar je dodao, da su brojne aktivnosti Vlade, lokalnih samouprava, nezavisnih državnih organa, organizacija civilnog društva i medija doprinosile unapređenju, kao i boljoj primeni antidiskriminacionih zakona, kao i da još uvek postoje izazovi u ovoj oblasti.

Zadatak državne delegacije će biti da izvestiocima EKRI-ja pruži dodatna uveravanja da će se uspostavljeni standardi i kontinuitet održati i da ćemo zajednički, kroz multisektorski rad, u narednom periodu, posvećeno raditi na daljem unapređenju ljudskih i manjinskih prava i borbe protiv diskriminacije, koristeći dobijene preporuke kao okvir i putokaz.

 Pripremni sastanak delegacije RS uoči monitoring posete EKRI  Pripremni sastanak delegacije RS uoči monitoring posete EKRI

Susret ministra Žigmanova i pomoćnika Stepanovića s direktorom Srpskog filantropskog foruma Veranom Matićem

13. mart 2023.
 Susret ministra Žigmanova i pomoćnika Stepanovića s direktorom Srpskog filantropskog foruma Veranom Matićem

Nastavljajući praksu redovnih susreta s predstavnicima civilnog društva, danas je u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ministar Tomislav Žigmanov imao sastanak sa jednim od doajena organizacija civilnog društva i civilnog sektora uopšte, aktuelnim direktorom Srpskog filantropskog foruma Veranom Matićem.

Veći deo razgovora bio je posvećen aktivnostima Ministarstva u području civilnog društva, s fokusom na procese formiranja Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva, te aktivnostima i izazovima u okviru Akcionog plana za period 2022-2024. godine za sprovođenje Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period 2022-2030 godine, o čemu je govorio v. d. pomoćnik ministra za područje civilnog društva Žarko Stepanović.

Veran Matić je govorio o iskustvima koje su organizacije civilnog društva imale u stvaranju Srpskog filantropskog foruma, o njihovom sadašnjem radu kao i planovima za budućnost.

Kako postoje brojna područja u radu koja su zajednička, zaključeno je da će partnerska saradnja Srpskog filantropskog foruma i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biti nastavljena.

Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem

10. mart 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas, 10.3.2023. godine, u Palati Srbija sa Nj.e. Volodimirom Tolkačem, ambasadorom Ukrajine u Srbiji.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem

Tom prilikom, dvojica sagovornika razgovarala su o položaju i pravima nacionalnih manjina u Srbiji, načinima na koja se ta prava nacionalnih manjina ostvaruju i gde mogu da se unaprede, naročito u pogledu očuvanja ukrajinskog jezika.

Na sastanku se takođe razgovaralo o ukrajinsko-srpskim odnosima, uz konstataciju da odnosi dva naroda imaju bogatu istoriju, te da postoji prostor da se o tome više zna u javnosti.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem

Povodom 8. marta ministar Tomislav Žigmanov posetio gazdinstvo Slavice Ivanović u selu Dučić pored Mionice

8. mart 2023.

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov posetio je gazdinstvo Slavice Ivanović, u selu Dučić, pored Mionice.

 Povodom 8. marta ministar Tomislav Žigmanov posetio gazdinstvo Slavice Ivanović u selu Dučić pored Mionice

Gazdinstvo Slavice Ivanović bavi se uzgojem teladi. Događaj je bio i prilika da svoje proizvode predstave članice udruženja „ŽUKO“, koje okuplja poljoprivrednice kolubarskog okruga. Sirevi, slatko, proizvodi od testa, tegle sa ajvarom i drugom vrstom zimnice, kao i razni drugi proizvodi organskog porekla krasili su sto dobrodošlice. Rad ovog udruženja Ministarstvo je podržalo na Javnom konkursu 2021. godine.

U izjavi medijima povodom Međunarodnog dana žena ministar je rekao da postoji još izazova kako bi se unapredio socijalni položaj žena, a povodom rodnog nasilja da se kaznena politika mora pooštriti.

"Sa žalošću konstatujemo i da još uvek postoji rašireno rodno nasilje, koje zna okončati femicidom, tako da pored svega učinjenog, moramo još raditi na kulturi nenasilja, zaštite žrtava i jačanju kaznene politike u ovoj oblasti", rekao je ministar Žigmanov.

U poseti gazdinstvu Slavice Ivanović bili su i Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN-a u Srbiji, prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, pomoćnica ministra Nina Mitić, načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović i predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

 Povodom 8. marta ministar Tomislav Žigmanov posetio gazdinstvo Slavice Ivanović u selu Dučić pored Mionice Povodom 8. marta ministar Tomislav Žigmanov posetio gazdinstvo Slavice Ivanović u selu Dučić pored Mionice Povodom 8. marta ministar Tomislav Žigmanov posetio gazdinstvo Slavice Ivanović u selu Dučić pored Mionice

Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Bugarske Petkom Dojkovim

7. mart 2023.

Nekoliko dana nakon što je prisustvovao proslavi nacionalnog praznika Republike Bugarske u Beogradu, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov primio je danas 7.3.2023. godine u Palati Srbija Nj.e. Petka Dojkova, ambasadora te zemlje Beogradu.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Bugarske Petkom Dojkovim

Ministar Žigmanov i ambasador Dojkov razgovarali su o položaju bugarske nacionalne manjine u Srbiji, evropskim integracijama, te o daljoj saradnji na pitanjima koja su od interesa za obe države.

Ministar Žigmanov zahvalio se ambasadoru na objektivnom sagledavanju situacije kao i na razumevanju prilika. Dvojica sagovornika složila su se da se samo kontinuiranim partnerskim radom i saradnjom obe strane može doprineti poboljšanju položaja bugarske nacionalne manjine i rešavanju svih otvorenih pitanja.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Bugarske Petkom Dojkovim Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Bugarske Petkom Dojkovim

Objavljeni rezultati Javnih poziva organizacijama civilnog društva

6. mart 2023.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obaveštava sve zainteresovane strane da su rezultati Javnih poziva organizacijama civilnog društva za podnošenje kandidature za članstvo u Savetu za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine, kao i u Savetu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije objavljeni na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u skladu sa rokovima zadatim u tekstovima Javnog poziva.

Uvid u tekstove Predloga predstavnika organizacija civilnog društva, Liste pristiglih prijava, Liste odbačenih prijava i Rang-liste možete izvršiti klikom na odeljak Konkursi i Javni pozivi. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će u najskorijem periodu pristupiti izradi Predloga odluke Vlade o osnivanju oba radna tela, kako bi aktivnosti predviđene Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i Strategijom prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine i pratećim akcionim planom bile blagovremeno ispunjene.

Sastanak državnog sekretara prof. dr Rejhana Kurotvića sa predstavnicima GIZ-a i Evropskog centra za manjinska pitanja

3. mart 2023.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog 2. marta 2023. godine održan je sastanak sa predstavnicama GIZ-a i Evropskog centra za manjinska pitanja na kojem se razgovaralo o realizaciji zajedničkih aktivnosti u okviru projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ koji je finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju je implementaciju zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 Sastanak državnog sekretara prof. dr Rejhana Kurotvića sa predstavnicima GIZ-a i Evropskog centra za manjinska pitanja

Sastanku su prisustvovali državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović, v.d. pomoćnika ministra Biljana Marković i poseban savetnik Marin Piuković. Ispred projekta, sastanku su prisustvovali Petar Anatić iz GIZ-a i predstavnice Evropskog centra za manjinska pitanja Ljubica Đorđević i Jelena Mihajlov.

Na sastanku je predstavljen vremenski okvir za realizaciju aktivnosti koje će sprovoditi projektni tim Evropskog centra za manjinska pitanja iz Flensburga do sredine 2025. godine, koje su usmerene ka realizaciji dela Akcionog plana za poglavlje 23, a kojima se unapređuje položaj nacionalnih manjina.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurović istakao je da ovaj projekat treba da doprinese afirmaciji i daljem unapređenju manjinskih prava u Republici Srbiji. Ministarstvo će kao partner na projektu biti u potpunosti uključeno u realizaciju aktivnosti u okviru četiri oblasti koje su ovim projektom predviđene: unapređenje metodologije za praćenje ostvarivanja Akcionog plana za nacionalne manjine, jačanje kapaciteta nacionalnih saveta nacionalnih manjina, jačanje kapaciteta saveta za međunacionalne odnose, kao i podizanje svesti državnih službenika o pravima nacionalnih manjina.

U skladu sa predlogom Ministarstva, prva aktivnost koja će biti realizovana u okviru ovog projekta je sprovođenje obuka za organe upravljanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koje će se održati u aprilu ove godine.

Povećan broj učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina

2. mart 2023.

U Vladi Republike Srbije održan je sastanak ministra prosvete Branka Ružića i državnog sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društven dijalog prof. dr Rejhana Kurtovića sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na kojem je saopšteno da je povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

 Povećan broj učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina

„U ovoj školskoj godini ukupno 5,7 % učenika pohađa celokupnu nastavu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina – na albanskom, bošnjačkom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku“, rekao je ministar Ružić, dodajući da je u obrazovnom sistemu za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji se celokupnu nastavu slušaju na srpskom jeziku obezbeđeno izučavanje maternjeg jezika i kulture kroz 16 izbornih program Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović, naveo je da Vlada Republike Srbije pokazuje spremnost da intersektorski rešava sve izazove sa kojima se suočavaju nacionalni saveti nacionalnih manjina. On je rekao da je obrazovanje jedno od osnovnih manjinskih prava i da Srbija implementacijom tog prava , može da bude ponosna.

„Ministarstvo prosvete je u minulom periodu uradilo puno na polju obrazovanja nacionalnih manjina na manjinskim jezicima, čemu u prilog govori mnoštvo konkretnih primera, a ovaj današnji sastanak pokazuje da se taj trend i dalje nastavlja. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će zajedno i sinhronizovano sa Ministarstvom prosvete i drugim ministarstvima kao i nacionalnim savetima nacionalnih manjina uložiti sve potrebne kapacitete da manjinska prava u Republici Srbiji budu na najvišem mogućem nivou“, rekao je Kurtović.

Ministar Ružić najavio je na sastanku da će Ministarstvo, zbog daljeg unapređivanja kvaliteta obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, u skladu sa Strategijom do 2030 godine, raditi na unapređivanju inicijalnog obrazovanja nastavnika na maternjem jeziku sa ciljem obezbeđivanja kvalifikovanog nastavnog kadra, jačanju Srpskog kao nematernjeg jezika za pripadnike nacionalnih manjina, kao i stručnom usavršavanju na jezicima nacionalnih manjina.

 Povećan broj učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina

Programom za podsticanje zapošljavanja, 26 Roma i Romkinja dobilo posao

2. mart 2023.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić i šefica Odseka za unapređenje položaja Roma Sofija Osmanović, u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Republici Srbijiˮ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, obišle su 1.3.2023. godine Požarevac i Smederevsku Palanku gde se sprovodi program „Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovanih Roma i Romkinja“.

 Programom za podsticanje zapošljavanja, 26 Roma i Romkinja dobilo posao

Prilikom obilaska, pomoćnica ministra Nina Mitić istakla je da je ovim programom 26 Roma i Romkinja dobilo šansu za lični razvoj, posao i ravnopravan status u društvu u kome zajedno živimo. Napomenula je da je uloga države da uspostavi normativni okvir u kome će svi njeni građani biti ravnopravni, i da je važno sprovoditi mere koje vode smanjivanju društvenih nejednakosti i siromaštva romske zajednice.

Istakla je se naporima koje ulaže Vlada Republike Srbije zančajno poboljšavaju životni uslovi Roma i Romkinja sa primarnim fokusom na obrazovanje i zapošljavanje jer se na taj način postiže okončanje ciklusa siromaštva i isključenosti. Ona se zahvalila doprinosu Programa Vlade Savezne Republike Nemačke preko Nemačke razvojne saradnje GIZ-a, i partnerima u realizaciji Programa, i to, Udruženju Romskih studenata, Kancelariji za inkluziju Roma AP Vojvodine, kao i dvadeset jedinica lokalne samouprave koje su izabrane na Javnom pozivu za zapošljavanja visoko obrazovanih Roma i Romkinja.

 Programom za podsticanje zapošljavanja, 26 Roma i Romkinja dobilo posao

Održan društveni dijalog o resocijalizaciji bivših osuđenika

1. mart 2023.

Na Svetski dan nulte tolerancije na diskriminaciju, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa Gradskom upravom Kragujevca, organizovalo je u Velikoj sali Skupštine Grada Kragujevcam društveni dijalog pod naslovom „Resocijalizacija i reintegracija bivših osuđenih lica - put do korisnog člana društva“.

 Održan društveni dijalog o resocijalizaciji bivših osuđenika

Otvarajući društveni dijalog, mnistar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da je „današnji skup prilika da kroz analize društvenog položaja bivših osuđenika, uključimo sve aspekte kako bi u potpunosti sagledali sve mogućnosti unapređenja položaja ove ranjive grupe.“

„Prihvatanjem Agende 2030 za održivi razvoj, Republika Srbija se obavezala na primenu jednog od njenih osnovnih principa 'Da niko ne bude izostavljen' i time pokazala nedvosmislenu posvećenost unapređenju stanja ljudskih prava, okončanju diskriminacije i isključenosti, kao i smanjenju nejednakosti i dodatne ranjivosti osetljivih grupa. U planiranju, izradi i implementaciji zakona i dokumenata javne politike posebna pažnja biće usmerena upravo na grupe koje su do sada često bile nevidljive, među kojima se nalaze i osuđena lica“, rekao je ministar Žigmanov

On je istakao da je Kragujevac primer dobre prakse koji bi mogao da pruži mehanizam delovanja drugim lokalnim samoupravama, kada je reč o resocijalizaciji osuđenih lica.

Nakon pozdravne reči gradonačelnika Nikole Dašića, i obraćanja mnstra Žigmanova, uvodna obraćanja mali su i dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Grada Kragujevca, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga i narodna poslanica Narodne skupštine Republike Srbije, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Tarbuk Janković, predsednica Upravnog odbora Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije.

Na skupu su govorili i prof. dr Snežana Soković, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu , Jelena Srnić Nerac iz Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Milan Antonijević, diplomirani pravnik, iz NALED-a, Dušan Mirić, predsednik Udruženja „Posle kiše“ koje okuplja bivše osuđenike, članica Udruženja Snežana Ognjanović, stručni saradnik Udrženja Nevena Canković, doktorand prava, kao i dr Nataša Tanjević, zamenica zaštitnika građana Republike Srbije. Skupu su prisustvovali državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dr Ivan Bošnjak, i pomoćnici ministra Aleksandar Radosavljević i Ivana Joksimović.

Po završetku dijaloga, ministar Žigmanov obšao je Gradsku upravu za društvene delatnosti, Udruženje Zadrugarstvo koje je registrovano kao socijalno preduzetništvo za reciklažu papira, u okviru kojeg rade osobe sa autizmom, kao i Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“.

Dijalog je organizovan u sklopu obeležavanja 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Svetskog dana nulte tolerancije diskriminacije, u cilju sagledavanja položaja marginalizovanih grupa, među kojima bivša osuđena lica spadaju u posebno ranjivu grupu.

 Održan društveni dijalog o resocijalizaciji bivših osuđenika Održan društveni dijalog o resocijalizaciji bivših osuđenika Održan društveni dijalog o resocijalizaciji bivših osuđenika Održan društveni dijalog o resocijalizaciji bivših osuđenika

Obaveštenje organizacijama civilnog društva o obavezi podnošenja finansijskih izveštaja ili izjave o neaktivnosti

1. mart 2023.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazuje organizacijama civilnog društva da u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu („Sl.glasnik RS“ br. 73/2019 i 44/2021-i dr.zakon), i to članovima 2. stav 1. tačka 2) i 4. stav 1., udruženja, zadužbine i fondacije su u obavezi da Registru finansijskih izveštaja koji vodi Agencija za privredne registre (u daljem tekstu: Agencija), u zakonskom roku, odnosno do 31.03.2023. godine, podnesu redovan Godišnji finansijski izveštaj ili Izjavu o neaktivnosti za prethodnu 2022. godinu.

Takođe, ukazujemo da su za nepostupanje u smislu navedenih zakonskih odredaba propisane kazne i to:
novčanom kaznom od 100.000,00 dinara do 3.000.000,00 dinara kazniće se za privredni prestup udruženje, zadužbina ili fondacija ako ne dostavi Agenciji finansijske izveštaje, dokumentaciju uz finansijske izveštaje i Statistički izveštaj radi javnog objavljivanja, na način i u rokovima propisanim odredbama članova 44-46. Zakona o računovodstvu, a za isti privredni prestup, novčanom kaznom od 20.000,00 dinara do 150.000,00 dinara, kazniće se i odgovorno lice, odnosno lice ovlašćeno za zastupanje udruženja, zadužbine ili fondacije.

Molimo organizacije civilnog društva da navedeno obaveštenje distribuiraju putem svojih kanala elektronske komunikacije.

Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske Pjerom Košarom

24. februar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas 24.2.2023. u Palati Srbija sa Nj.e. Pjerom Košarom, ambasadorom Republike Francuske u Beogradu.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske Pjerom Košarom

Dvojica sagovornika razgovarala su o temama iz delokruga rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, pre svega iz oblasti prava nacionalnih manjina i rodne ravnopravnosti, kao i politika koje se odnose na antidiskriminaciju.

Ministar Žigmanov je istakao da se Ministarstvo dosledno zalaže za poštovanje ljudskih prava svih, bez obzira na nacionalnu, versku, rasnu, polnu ili bilo koju drugu različitost. On je sagovornika upoznao sa aktivnostima koje Ministarstvo preduzima na raznim poljima delatnosti iz svojih nadležnosti.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske Pjerom Košarom

U Palati Srbija održan svečani prijem za nacionalne savete nacionalnih manjina

22. februar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov priredio je danas svečani prijem u Palati Srbija na kojem je pozdravio i poželeo dobrodošlicu novoizabranim predsednicima i predsednicima izvršnih odbora nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

 U Palati Srbija održan svečani prijem za nacionalne savete nacionalnih manjina

„Ovo je vaš drugi dom, vrata su bila i dalje će biti otvorena za svaku vašu inicijativu, za svaki vaš predlog, za svaku vašu pritužbu. Mi vas razumevamo kao legitimna i na temelju zakona osnovana predstavnička tela nacionalnih manjina, koja polažu pravo na samoupravu kada je reč o manjinskim pravima – kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba svog jezika i pisma. Vaša uloga u ostvarivanju tih prava mora biti aktivna, a na nama je iz državne uprave da osiguramo sve pretpostavke da se ista i u celosti i u svim delovima javne uprave ostvare“, rekao je ministar Žigmanov.

On je prisutne predsednike i predsednike izvršnih odbora nacionalnih saveta zvanično obavestio da je Ministarstvo uspelo da, nakon deset godina, poveća budžetska sredstva u Republici Srbiji za funkcionisanje nacionalnih veća nacionalnih manjina za oko 17 odsto, što ne smatramo konačnim, kako je rekao, jer će Ministarstvo nastojati da, nakon svestrane analize, unapredi i ovaj važan deo delovanja.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović istakao je da je Ministarstvo svesno izazova sa kojima se suočavaju nacionalne manjine, kao i potrebe za zajedničkim delovanjem i saradnjom.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog želi pružiti ruku saradnje i ruku partnerskih odnosa. Samo zajedničkim snagama, sinhronizovano, možemo da odgovorimo na sve izazove koji su ispred nas, ali odgovoriti i potrebama društva i naših nacionalnih manjina. Svesni smo i činjenice da postoji niz otvorenih pitanja sa kojima se suočavaju različite nacionalne manjine. U tom smislu, ta otvorena pitanja moramo zajednički identifikovati i izvršiti njihove analize, a onda dati i odgovore na njih“, rekao je državni sekretar Kurtović.

U Republici Srbiji više od 900.000 njenih građana su pripadnici nacionalnih manjina, organizovanih u 24 nacionalne zajednice.

 U Palati Srbija održan svečani prijem za nacionalne savete nacionalnih manjina U Palati Srbija održan svečani prijem za nacionalne savete nacionalnih manjina

Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa ambasadorkom Rumunije Silviom Davidoiu

22. februar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sastao se 22.2.2023. u Palati Srbija sa Nj.E. ambasadorkom Rumunije u Beogradu Silviom Davidoiu.

 Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa ambasadorkom Rumunije Silviom Davidoiu

Na početku razgovora ministar Žigmanov upoznao je ambasadorku Davidoiu sa osnovnim pravcima delovanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, o ciljevima rada kao i izazovima i načinima na koji oni mogu da budu prevaziđeni.

Glavne teme odnosile su se na oblasti ljudskih i manjinskih prava, posebno je bilo reči o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji i izazovima sa kojima se ta manjina suočava.

Ministar Žigmanov naglasio je da je on ministar kontinuiteta, te da će sve ono dobro što je u prethodnom mandatu radilo Ministarstvo biti nastavljeno, kao i da će Ministarstvo na čijem je čelu nastojati da unapredi rad na raznim poljima iz svoje nadležnosti.

 Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa ambasadorkom Rumunije Silviom Davidoiu

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović gostovao u emisiji „U središtu pažnje“

20. februar 2023.

Povodom Međunarodnog dana socijalne pravde, državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović gostovao je u emisiji Prvog programa Radio Beograda "U središtu pažnje" urednice i voditeljke Ivane Pribićević.

"Danas smo, nakon društvenog dijaloga o beskućništvu u prostorijama gradske uprave Grada Beograda, obišli Prihvatilište za decu Beograda. Još sam pod utiskom podatka koji sam tamo čuo a to je da je kroz Prihvatilište do sada prošlo više od 70.000 dece, a da su danas deca iz tog prihvatilišta neki poznati ljudi", rekao je, između ostalog, državni sekretar. Govoreći o nedavno završenim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, on je najavio da Ministarsvo u sredu 22.2.2023. godine organizuje prijem za sve predsednike nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

"Želja nam je da im, pre svega, poželimo uspešan rad, ali i da se međusobno bliže upoznamo i razgovaramo o zajedničkim aktivnostima u narednom periodu", rekao je on.

Celu emisiju možete poslušati na sledećem linku:

https://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/radio-beograd-1/5126934/medjunarodni-dan-socijalne-pravde--ima-li-resenja-za-problem-beskucnika.html

Održan treći društveni dijalog o beskućništvu

20. februar 2023.

Na Svetski dan socijalne pravde, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa Gradskim sekretarijatom za socijalnu zaštitu, organizovalo je treći po redu društveni dijalog na temu beskućništva. Dijalog pod naslovom „Beskućništvo - rešavanje pitanja ličnih dokumenata na putu ka društvenoj uključenosti“ otvorio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

 Održan treći društveni dijalog o beskućništvu

Autor: Beoinfo i MINLjMPDD

„Težeći humanom društvu po meri svih ljudi koji u njemu žive i poštujući solidarnost i odgovornost, negujemo dostojanstvo svih svojih građana i obezbeđujemo jednake šanse za napredak i razvoj, ne zaboravljajući najugroženije i najranjivije društvene grupe, koje bez pomoći šire društvene zajednice ne bi mogle da reše svoje osnovne egzistencijalne probleme. Socijalna pravda se ogleda i kroz dijalog, osvetljavanjem svih ovih problema, usvajanjem najboljih rešenja i primenom mera za njihovo prevazilaženje“, rekao je ministar Žigmanov.

Uvodna izlaganja imali su Aleksandra Čamagić, sekretarka Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda, Nataša Tasić Knežević, narodna poslanica i zamenica predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova NSRS, Olja Petrović, narodna poslanica i članica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva NSRS, dr Nataša Tanjević, zamenica Zaštitnika građana, Suzana Stanić Carević, pomoćnica načelnika Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, Marina Dražić, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave i Slađana Čabrić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na skupu su govorili i Jelena Mihajlović, gradski centar za socijalni rad u Beogradu, Nađa Marković, viša pravna savetnica A11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, Milica Jocić, saradnica za rad sa osobama u situaciji beskućništva iz organizacije ADRA i prof. dr Ivana Krstić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na kraju troipočasovnog dijaloga usvojena je Saglasnost o postupanju u kojoj se Ministarstvo obavezuje da će organizovati sastanke sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u cilju bržeg rešavanja pitanja ličnih dokumenata osoba i u situaciji beskućništva.

Posle događaja, ministar Žigmanov i sekretarka Čamagić obišli su Prihvatilištu za decu Beograd i upoznali se sa uslovima boravka dece u njemu.

 Održan treći društveni dijalog o beskućništvu Održan treći društveni dijalog o beskućništvu Održan treći društveni dijalog o beskućništvu

Ministar Žigmanov uputio poziv nacionalnim savetima za svečani prijem u Palati Srbija

14. februar 2023.

Povodom izbora novih saziva nacionalnih saveta nacionalnih manjina, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizuje svečani prijem za predsednike nacionalnih saveta i predsednike izvršnih odbora nacionalnih saveta.

Svečanost je planirana za 22. februar 2023. godine u Beogradu, u Srpskom salonu Palate Srbija, sa početkom u 13 časova.

Organizacijom svečanog prijema Ministarstvo želi da ukaže poštovanje i poželi uspešan rad na početku mandata novoizabranim predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

Treći sastanak o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom

13. februar 2023.

Nakon dva otvorena konsultativna sastanka sa civilnim sektorom, održana u Novom Sadu i Beogradu početkom prošle nedelje, danas je u Nišu održan i treći. Sastanci su organizovani povodom formiranja Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom, a odziv predstavnika organizacija civilnog društva bio je izuzetno dobar.

U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na skupu u Nišu govorili su državni sekretar Ivan Bošnjak i pomoćnik ministra za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović.

 Treći sastanak o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom

Državni sekretar Bošnjak je naglasio da organizacije civilnog društva predstavljaju blago naše zemlje koje doprinose demokratiučnosti društva.

„ Kroz stvaranje Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom potrebe koje građani imaju i koje ostvaruju u okviru svojih organizacija doći će do onih koji donose odluke tako da te odluke postanu zajedničke odluke i vrednosti“, rekao je Bošnjak.

Na sastancima je predstavljen Predlog za osnivanje Saveta. Izrada Predloga, kao i konsultativni proces sa organizacijama civilnog društva realizuje se uz podršku projekta „Za snažnije građansko društvo“ koji se sprovodi uz finansijsku podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Sastanak sa predstavnicima UNDP

10. februar 2023.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održan je sastanak sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Tomasom Džeksonom, regionalim koordinatorom projekta, i Aleksandrom Urošev, koordinatorkom programa UNDP.

 Sastanak sa predstavnicima UNDP

Na sastanku se govorilo o saradnji između Ministarstva i UNDP-a, daljim planovima, postignutim rezultatima, ali i o početku zajedničkog programa.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je fokusirano na programske komponente koje se odnose na Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti, rečeno je tokom susreta.

Sastanku su prisustvovali, Ivan Bošnjak, državni sekretar, Nina Mitić, pomoćnica ministra i Sofija Osmanović, šef Odseka za unapređenje položaja Roma.

Dan otvorenih vrata posvećen inkluziji Roma

09. februar 2023.

U Palati Srbija danas 9.02.2023. godine održan je Dan otvorenih vrata posvećen promociji inkluzije Roma u društvo Srbije. Na skupu su govorili ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, direktor Fondacije za obrazovanje Roma Čupi Redžepali, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibot Nakić, a rad Ministarstva na ovom polju predstavila je Sofija Osmanović, šef Odseka za unapređenje položaja Roma.

 Dan otvorenih vrata posvećen inkluziji Roma

Zahvaljujući se svima koji su došli, ministar Žigmanov je istakao da je projekat koji se sprovodi zajedno sa Fondacijom za obrazovanje Roma izuzetno važan jer će doprineti zajedničkom cilju, a to je veća zaposlenost, a time i bolja inkluzija i integracija Roma u društvo Srbije.

„Svi znamo da su pripadnici romske nacionalne manjine, posebno žene i devojčice, i povratnici, među najmarginalizovanijim društvenim grupama u Srbiji. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog želi da nastavi da podržava ovakve programe koje REF sprovodi, a koji doprinose napretku u obrazovanju i poboljšanju životnih uslova Roma radi okončanja ciklusa siromaštva i isključenosti, sa primarnim fokusom na obrazovanje“, rekao je ministar Žigmanov.

Podnoseći izveštaj o radu Ministarstva, šef Odseka za unapređenje položaja Roma Sofija Osmanović navela je da je u proteklom periodu urađeno mnogo, naročito na stvaranju zakonodavnog okvira, ali i u domenu praktične pomoći.

„U okviru projekta 'Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa' zaposleno je više od 970 Roma i drugih marginalizovanih osoba, 1947 lica je završilo različite mere za podsticanje zapošljavanja, više od 1150 zdravstvenih i socijalnih radnika, članova nevladinih organizacija i nastavnika učestvovalo je u obukama protiv diskriminacije. Sprovedene su nacionalne kampanje 'Upoznaj, ne sudi' i 'Osnaživanje Roma protiv diskriminacije' i podržane su tri različite istraživačke aktivnosti za Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Više od 34.500 higijenskih i prehrambenih paketa podeljeno je za oko 14.700 porodica kao odgovor na pandemiju KOVID-19. Uz to, 518 porodica iz romskih naselja dobilo je pristup tekućoj vodi u svojim domovima, a tokom pandemije podršku u obrazovanju dobilo je 474 dece“, navela je ona.

Skupu je prisustvovalo nekoliko desetina mladih Roma i Romkinja koji će u narednom periodu moći da konkurišu za stažiranje u organima državne uprave Republike Srbije. Nakon događaja, za učesnike skupa upriličen je obilazak Palate Srbija.

 Dan otvorenih vrata posvećen inkluziji Roma Dan otvorenih vrata posvećen inkluziji Roma Dan otvorenih vrata posvećen inkluziji Roma

Podrška unapređenju položaja nacionalnih manjina

08. februar 2023.

Unapređenje položaja nacionalnih manjina kroz podizanje svesti o značaju prava nacionalnih manjina, jačanje kapaciteta na lokalnom nivou, kao i uspostavljanje sistema praćenja realizacije Akcionog plana za nacionalne manjine, bile su glavne teme sastanka državnog sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prof. dr Rejhana R. Kurtovića, direktora ECMI, prof. dr Vela Petaia, kao i predstavnika Delegacije EU u Srbiji i GIZ-a, u okviru projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koji je održan danas 8.02.2023. u Palati Srbija.

 Podrška unapređenju položaja nacionalnih manjina

Zahvaljujući se učesnicima što prepoznaju značaj i važnost zaštite prava nacionalnih manjina, državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović je istakao da Republika Srbija ima dobar ustavni i zakonodavni okvir, kao i institucionalni sistem zaštite nacionalnih manjina, a o tome koliko se vodi računa o pravima nacionalih manjina govori i činjenica da su resorni ministar, zadužen za ljudska i manjinska prava, kao i državni sekretar, upravo iz manjinskih zajednica. To je dobar preduslov, rekao je on, da se pripadnici nacionalnih manjina sa najvišeg nivoa vlasti mogu baviti implementacijom manjinskih prava i kreiranjem manjinskih politika.

„U Srbiji imamo 24 nacionalna saveta nacionalnih manjina što znači da imamo veliku disperziju nacionalnih manjina. U tom smislu, slobodno možemo reći da su pojedine nacionalne manjine u potpunosti integrisane u društvo i da imaju ostvaren visok nivo prava, dok sa druge strane, imamo nacionalne manjine koje zahtevaju posebnu pažnju, dodatno osnaživanje i podršku u podizanju nivoa njihovih prava“, rekao je državni sekretar i dodao:
„Nacionalne manjine predstavljaju bogatstvo Republike Srbije, čemu u prilog govori multinacionalnost i multikulturalnost naše zemlje sa kojom se retko koja država može pohvaliti. Ministarstvo će, uz različite projekte sa domaćim i međunarodnim partnerima, uvek nastojati da prati nivo manjinskih prava u Republici Srbiji kao i njihovu stalnu afirmaciju i podizanje na što veći nivo u skladu sa univerzalnim i regionalnim standardima manjinske zaštite.“

Na sastanku je predstavljen plan aktivnosti koje će sprovoditi Evropski centar za manjinska pitanja (ECMI) iz Flensburga do sredine 2025. godine i kojima su obuhvaćene četiri oblasti - unapređenje metodologije za praćenje ostvarivanja Akcionog plana za nacionalne manjine; jačanje kapaciteta nacionalnih saveta nacionalnih manjina; jačanje kapaciteta saveta za međunacionalne odnose; kao i podizanje svesti državnih službenika o pravima nacionalnih manjina.

Predstavljene aktivnosti, usmerene ka realizaciji dela Akcionog plana za poglavlje 23 kojima se unapređuje položaj nacionalnih manjina, sprovodiće projektni tim Evropskog centra za manjinska pitanja (ECMI) iz Flensburga (Nemačka) koji se bavi istraživanjem različitih aspekata zaštite nacionalnih manjina u Evropi.

Projektnu podršku aktivnostima usmerenim na unapređenje položaja nacionalnih manjina pruža projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“, finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju je implementaciju zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 Podrška unapređenju položaja nacionalnih manjina Podrška unapređenju položaja nacionalnih manjina

Drugi sastanak o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom

07. februar 2023.

Drugi u nizu javnih konsultativnih sastanaka sa civilnim sektorom o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom održan je 7.02.2023. godine u Beogradu.

Sastanku su, kao i prethodnog dana u Novom Sadu, prisustvovali ministar Tomislav Žigmanov, državni sekretar Ivan Bošnjak i pomoćnik ministra za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović.

 Drugi sastanak o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom

„Ministarstvo očekuje da u procesu javnih konsultacija sa organizacija civilnog društva dođemo zajedno do najboljeg, najoptimalnijeg i funkcionalnog modela za osnivanje Saveta“, rekao ministar Tomislav Žigmanov.

Tokom javnih konsultacija, na koje se odazvao veliki broj predstavnika organizacija civilnog društva, predstavljen je Predlog za osnivanje Saveta. Izrada Predloga, kao i konsultativni proces sa organizacijama civilnog društva realizuje se uz podršku projekta „Za snažnije građansko društvo“ koji se sprovodi uz finansijsku podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

 Drugi sastanak o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom  Drugi sastanak o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom

U susret Danu otvorenih vrata 9. februra

06. februar 2023.
 U susret Danu otvorenih vrata 9. februra

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održan je sastanak sa predstavnicima Fondacije za obrazovanje Roma povodom predstojećeg Dana otvorenih vrata koje se priprema za 9. februar u Palati Srbija.

Na sastanku, koji je vodila pomoćnik ministra Nina Mitić, dogovoreno da će nekolicina mladih stažirati u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uz podršku Fondacije za obrazovanje Roma, a na osnovu Javnog poziva koji bude objavljen.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog svima pruža ruku i otvara vrata jer je veoma važno da zajedno sprovodimo doneta strateška dokumenta i da energiju koju posedujemo, zajednički preusmeravamo na ostvarivanje ciljeva koje smo definisali kako akcionim planovima tako i strategijama“, rekla je pomoćnica Mitić.

Sastanku su prisustvovali i Sofija Osmanović, šef Odseka za unapređenje položaja Roma, a u ime Fondacije za obrazovanje Roma Adi Sinani, programski menadžer i Marijana Rakić, službenica za zapošljavanje.

 U susret Danu otvorenih vrata 9. februra

Izveštaj Reublike Srbije za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR)

06. februar 2023.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 2. februara 2023. godine usvojila Izveštaj Reublike Srbije za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) (Zaključak broj: 337-829/2023) koji je upućen Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Republika Srbija je u februaru 2021. godine dostavila i Prvi dobrovoljni izveštaj u okviru Trećeg ciklusa UPR-a,te ovaj izveštaj predstavlja ažuriranje podataka.

Univerzalni periodični pregled je u nadležnosti Saveta za ljudska prava i predstavlja specifičan mehanizam nadzora poštovanja ljudskih prava u svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija. Uspostavljen je Rezolucijom GS UN 60/251 od 3. aprila 2006. godine, a primenjuje se od 2008. godine. Republika Srbija je prošla kroz sva tri ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda (2008., 2013. i 2018.godine).

Proces u okviru četvrtog ciklusa UPR-a, u skladu sa procedurom, biće nastavljen u maju 2023. godine.

Prvi u nizu konsultativnih sastanaka o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom održan u Novom Sadu

06. februar 2023.

U Novom Sadu je danas 6.2.2023. godine održan prvi u nizu konsultativnih sastanaka o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom. Sastanak je otvorio ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, a u njemu su učestvovali, između ostalih, državni sekretar Ivan Bošnjak i pomoćnik ministra Žarko Stepanović.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog smatra veoma značajnim formiranje Saveta kao novog mehanizma za saradnju javnih vlasti sa civilnim društvom, u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. Iz tog razloga odlučili smo da proces izrade modela rada Saveta i izbor članova/ica Saveta bude javan i transparentan. Organizacije civilnog društva uključene su u proces formiranja Saveta od samog početka“, rekao je ministar Žigmanov.

 Prvi u nizu konsultativnih sastanaka o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom održan u Novom Sadu
s

Ministarstvo nije bilo u obavezi da sprovede javne konsultacije u vezi sa formiranjem Saveta, ali naša želja je bila da sva bitna pitanja, kao što su mandat, struktura i izbor članova Saveta razmotrimo zajedno sa organizacijama civilnog društva i čujemo predloge civilnog sektora, naglasio je on.

Državni sekretar Ivan Bošnjak je naglasio da je postojanje 36.000 organizacija i više od 10.000 fondacija i zadužbina predstavlja naše blago kada govorimo o organizacijama civilnog društva.

„Formiranjem ovog Saveta, uz podršku i pomoć donatora, biće omogućeno da Srbija postane demokratičnije društvo, a potrebe koje građani imaju i koje ostvaruju u okviru svojih organizacija dođu do onih koji donose odluke tako da te odluke postanu zajedničke odluke i vrednosti“, rekao je Bošnjak.

Plan Ministarstva je da na javnim prezentacijama i diskusijama sa predstavnicima organizacija civilnog društva razmotri Predlog za osnivanje Saveta za saradnju sa civilnim društvom, danas u Novom Sadu, sutra u Beogradu i 13. februara u Nišu.

Predstavnici organizacija civilnog društva će moći da Ministarstvu dostave svoje predloge i u pisanom formatu do 10. marta 2023. godine. Ukoliko organizacije civilnog društva budu smatrale da je potrebno više vremena za javne konsultacije, od predloženog, Ministarstvo će prihvatiti taj predlog.

Izrada Predloga za osnivanje Saveta, kao i konsultativni proces sa organizacijama civilnog društva realizuje se uz podršku projekta „Za snažnije građansko društvo“ koji se sprovodi uz finansijsku podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

 Prvi u nizu konsultativnih sastanaka o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom održan u Novm Sadu Prvi u nizu konsultativnih sastanaka o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom održan u Novm Sadu

Dijalog promena u 2022. godini

03. februar 2023.
 Dijalog promena u 2022. godini

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao partner na EU projektu „Dijalog promena - Podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“, koji sprovodi Beogradska otvorena škola, tokom 2022. godine organizovalo je niz aktivnosti. Ove aktivnosti bile su namenjene organima javne uprave i organizacijama civilnog društva, u cilju jačanja kapaciteta predstavnika oba sektora za razumevanje važnosti međusobne saradnje u procesu donošenja propisa i dokumenata javnih politika, razvoj različitih mehanizama saradnje i njihove implementaciju u praksi.

Organizovano je sedam obuka za predstavnike organizacija civilnog društva i predstavnike organa javne uprave, jedna nacionalna konferencija i sastanak sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva na teritoriji AP Vojvodine.

Dvodnevne obuke „Saradnja organa javne uprave sa organizacijama civilnog društva u procesu donošenja odluka“ organizovane su od marta do oktobra u Beogradu, Nišu i Užicu, a poslednja dvodnevna radionica u decembru organizovana je onlajn. Takođe su organizovane i tri jednodnevne radionice sa ciljem uspostavljanja partnerstva između dva sektora i predstavljanja primera dobre prakse u saradnji i uključivanju organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka.

U novembru 2022. godine u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru ovog projekta, organizovana je nacionalna konferencija “Dijalog promena: o mogućnostima i preprekama saradnje organizacija civilnog društva i javnih vlasti”. Konferencija je okupila više od 100 predstavnika javne uprave, organizacija civilnog društva, Delegacije EU i drugih donatora sa ciljem da se otvori diskusija o izazovima i perspektivama poboljšanja sveukupnog okruženja za partnerstvo između OCD i javnih vlasti.

Krajem decembra organizovan je i sastanak sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva na teritoriji AP Vojvodine i sastanku su prisustvovali predstavnici organa uprave AP Vojvodine, predstavnici gradskih uprava grada Novog Sada i predstavnici više od 15 lokalnih samouprava.

Samo u 2022. godini imali smo devet događaja sa više od 350 učesnika.

Obuke je pohađalo 236 učesnika, od čega 87 predstavnika OCD i 149 predstavnika organa javne uprave, iz više od 50 JLS.

Projekat „Dijalog promena - Podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“ sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republičkim sekretarijatom za javne politike, Centrom za javne politike EU Univerziteta u Beogradu i Olof Palme Centrom. Projekat je usmeren ka poboljšanju praksi i pristupa dijalogu između predstavnika civilnog društva i javnih vlasti u cilju rešavanja problema u zajednici i unapređenju javnih politika. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i biće realizovan u periodu od 2021. do 2023. godine.

Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem

02. februar 2023.
 Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sastao se danas u Palati Srbija sa Nj.E. ambasadorom Italije u Beogradu Lukom Gorijem.

Dvojica sagovornika razgovarala su o temama iz oblasti ljudskih i manjinskih prava, civilnog društva i odnosima u regionu. Tokom susreta, ministar Žigmanov upoznao je ambasadora Gorija sa delatnostima Ministarstva na čijem je čelu, o aktuelnim temama i aktivnostima kojima se Ministarstvo bavi, kao i izazovima i načinima na koji oni mogu da budu prevaziđeni.

Ambasador Gori je naglasio da su Srbija i Italija prijateljske zemlje, istakao važnost dobrih odnosa u regionu za napredak Srbije ka EU, kao i važnu ulogu organizacija civilnog društva u demokratskom životu svake zemlje.

Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Slovenije Damjanov Bergantom

02. februar 2023.
 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Slovenije Damjanov Bergantom

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas u Palati Srbija sa Nj.E. ambasadorom Republike Slovenije Damjanom Bergantom.

Razgovaralo se o temama koje su iz delokruga rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, o pravima i položaju nacionalnih manjina u Republici Srbiji, kao i položaju osetljivih i marginalizovanih društvenih grupa. Ambasador Bergant je istakao da je slovenačka nacionalna manjina u Srbiji jedna od najzadovoljnijih nacionalnih manjina i čestitao ministru Žigmanovu, kao predstavniku druge nacionalne manjine, na naimenovanju.

Ministar Žigmanov je upoznao ambasadora sa aktuelnim aktivnostima Ministarstva i stavovima o raznim pitanjima, kao i sa izazovima sa kojima se u različitim sektorima Ministarstvo susreće. Istakao je da je on ministar kontinuiteta i da će sve one dobre i pozitivne prakse koje je Ministarstvo započelo, nastaviti i u novom mandatu.

Dvojica sagovornika dotakli su se i regionalnih pitanja kao i puta Srbije ka Evropskoj uniji, u čemu je ambasador Bergant ponudio pomoć i iskustva koja je na tom putu imala Republika Slovenija.

 Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa ambasadorom Republike Slovenije Damjanov Bergantom

Ministar Tomislav Žigmanov: Ne favorizujem nijednu stranku u Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine

30. januar 2023.
 Ministar Tomislav Žigmanov: Ne favorizujem nijednu stranku u Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine

Ministar Tomislav Žigmanov na poziv portala BujanovačkE odgovarao je na pitanja u povodu formiranja privremenog organa koji će upravljati Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine, a koji u celosti prenosimo:

1. Koja je procedura za izbor članova Privremenog organa i ko predlaže kandidate?

Sadržaj odgovora na Vaša pitanja jasno je propisan Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina („Službeni glasnik RS“, br. 72/09, 20/14 ‒ US, 55/14 i 47/18)! Naime, Zakonom je određen, između ostalog, i postupak raspuštanja nacionalnog saveta, zatim obrazovanja privremenog organa upravljanja, kao i sprovođenje izbora posle raspuštanja nacionalnog saveta. Podsetiću javnost da je, nakon uspešno održanih izbora, konstitutivna sednica Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine održana u Bujanovcu 14. decembra 2022. godine. Na navedenoj sednici potvrđen je mandat članova i konstituisan Nacionalni savet albanske nacionalne manjine. Na ovoj sam sednici, svestan važnosti samog događaja ali i osetljivosti trenutka, kao iskaz istinske zainteresovanosti i gesta stvarne podrške, bio sam neposredni učesnik kao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Odredbom člana 40. stav 1. tačka 4) Zakona propisano je da, ako nacionalni savet ne izabere predsednika nacionalnog saveta u roku od 30 dana od dana konstituisanja nacionalnog saveta, Ministarstvo raspušta nacionalni savet. Dakle, 13. januara 2023. godine istekao je zakonski rok za izbor predsednika Nacionalnog saveta. Nakon što Nacionalni savet zvanično obavesti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog o tome da li je održana sednica Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, kao i da li je izabran predsednik nacionalnog saveta, ukoliko se nesporno utvrdi da do 13. januara 2023. godine nije održana sednica Nacionalnog saveta na kojoj je izabran predsednik Nacionalnog saveta, steći će se uslovi iz navedenog člana Zakona za raspuštanje Nacionalnog saveta. Od nacioalnog saveta albanske nacionalne manjine do danas ujutro – a danas je da Vas podsetim 27. januar, nije stigao službeni dopis o tome. Prema odredbi istoga člana Zakona Ministarstvo za ljudska i manjinska prava svojim rešenjem „obrazuje privremeni organ upravljanja nacionalnog saveta iz reda članova nacionalnog saveta, vodeći računa o zastupljenosti izbornih lista sa kojih su izabrani članovi nacionalnih saveta. Privremeni organ upravljanja nacionalnog saveta čine predsednik i četiri člana“ (čl. 40, stav 4). Dakle, i u vezi sa temom Vašeg pitanja zakonska odredba je veoma jasna i na nama iz Ministarstva je da istu dosledno i u celosti sprovedemo.

2. Koji je rok za imenovanje Privremenog organa?

Ministarstvo mora, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja od Nacionalnog saveta da nije održana sednica Nacionalnog saveta na kojoj je izabran predsednik Nacionalnog saveta, doneti rešenje o raspuštanju Nacionalnog saveta i istovremeno i rešenje kojim će obrazovati privremeni organ upravljanja Nacionalnog saveta. Treba reći da je i „privremenost“ organa upravljanja propisana Zakonom, u smislu da do konstituisanja novog saziva Nacionalnog saveta tekuće i neodložne poslove u vezi sa vršenjem ovlašćenja Nacionalnog saveta vrši privremeni organ upravljanja Nacionalnog saveta.

3. Kako se bira predsednik Privremenog organa i na osnovu kojih kriterijuma?

Kao što sam već rekao, privremeni organ upravljanja Nacionalnog saveta, saglasno odredbi člana 40. stav 4. Zakona, čine predsednik i četiri člana, koji se biraju iz reda izabranih članova Nacionalnog saveta, pri čemu se, kako stoji u Zakonu, mora voditi računa o zastupljenosti izbornih lista sa kojih su izabrani članovi Nacionalnog saveta. S tim u vezi, podsećamo da su na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji su održani 13. novembra 2022. godine pripadnici albanske nacionalne manjine birali Nacionalni savet na neposrednim izborima, za koje je bilo potvrđeno pet izbornih lista, koje su ostvarile sledeće rezultate:
1. Demokratska partija – dr sci. Nagip Arifi – 1.762 glasa, odnosno 2 mandata;
2. Partija za demokratsko delovanje – Ragmi Mustafi – 4.155, odnosno 5 mandata;
3. Pokret za demokratski progres – Šćiprim Musliu – 2.289, odnosno 2 mandata;
4. Alternativa za promene – Levent Ćazimi – 3.824, odnosno 5 mandata; i
5. Demokratska partija Albanaca – dr sci. Ragmi Mustafa – 1.032, odnosno 1 mandat.
Iz svega navedenoga jasno je koje bi liste trebale imati članove privremenog organa upravljanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

4. Kako će se sprovesti novi izbori za članove Nacionalnog saveta Albanaca?

I za ovu situaciju Zakon je predvidio rešenje, koje se sastoji u sledećem. Nakon raspuštanja Nacionalnog saveta, u skladu sa odredbom člana 35. stav 3. Zakona, novi izbori za njegove članove raspisuju se u roku od 60 dana od raspuštanja. Ovi izbori moraju da budu održani u roku od 45 dana od dana raspisivanja, a održavaju se putem elektorske skupštine. Pravo da bude elektor, u skladu sa odredbom člana 101. Zakona, ima pripadnik albanske nacionalne manjine upisan u poseban birački spisak čiju kandidaturu pismeno podrži najmanje 20 pripadnika albanske nacionalne manjine. Pismena podrška mora biti overena od strane ovlaštene službene osobe po određenoj proceduri i na propisanom obrascu. Odredbom člana 102. Zakona propisano je da se elektorska prijava podnosi Ministarstvu najkasnije 30 dana pre elektorske skupštine.

5. Kako komentarištete izjave pojedinih funkcionere Partije za demokratsko delovanje da će prilikom formiranja Privremenog organa biti favorizovana stranka Alternativa za promene?

Vidite, svašta se govori, mnogo toga se piše, no mogli ste primetiti iz dosadašnjeg postupanja Ministarstva i delovanja mojih kolega i mene lično da je ono određeno isključivo demokratskim uzusima i jedino pravilima koji su zakonom propisani! U tom smislu želim posebno istaknuti da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u postupku obrazovanja privremenog organa upravljanja, kao i u postupku sprovođenja izbora, nastaviti u potpunosti primenjivati navedene zakonske odredbe. Dakle, kao ministar sa indignacijom odbijam bilo kakvu insinuaciju o eventualnom favorizovanju bilo koje izborne liste u događajima o kojima govorimo. To nisam činio niti ću ikada činiti! No to ujedno ne znači da Ministarstvo, kao i do sada uostalom, neće očitovati spremnost i otvorenost za dijalog i saradnju sa svim akterima ovog procesa, kako bi albanska nacionala manjina uspešno okončala izborni proces za svoje manjinsko samoupravno telo i tako mogla nastaviti da ostvaruje svoja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma. A radi obezbeđivanja transparentnosti svih aktivnosti na kraju ću istaknuti da će sve naše odluke biti dostupne na internet stranici Ministarstva https://www.minljmpdd.gov.rs/.

https://bujanovacke.co.rs/2023/01/27/ministar-zigmanov-ne-favorizujem-ni-jednu-stranku-u-nacionalnom-savetu-albanaca/

Ministar Tomislav Žigmanov otvorio izložbu o nacističkom genocidu nad Romima

27. januar 2023.
 Ministar Tomislav Žigmanov otvorio izložbu o nacističkom genocidu nad Romima

U Domu kulture Studentski grad ministar Tomislav Žigmanov otvorio je večeras izložbu pod nazivom „“Rasna dijagnoza - Cigani“ posvećenja čuvanju sećanja na nacistički porom nad Romima i Sitima.

„Sećanje na nedužne ljude, koji su ubijani i nad kojima je sproveden genocid samo zato što su druge nacije i vere, treba da bude opomena i obaveza svih nas da se svakodnevno borimo da se ovakvi zločini nikada ne zaborave, da odlučno odbacujemo sve strategije njihovog negiranja i da u korenu sasecamo svaki oblik mržnje i nasilja, koji su u osnovi svakog zločina“, rekao je ovom prilikom ministar Žigmanov.

On je istakao da je dužnost i obaveza svih nas kao odgovornih članova društva da pokolenjima osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti i da se borimo protiv govora i zločina iz mržnje, predrasuda, svakog oblika diskriminacije i netolerancije na različitost.

Na izložbi su prikazane stare porodične fotografije koje pružaju uvid u realnost života nevino stradalih ljudi. Iza apstraktnih dokumenata, koji beleže njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote.

 Ministar Tomislav Žigmanov otvorio izložbu o nacističkom genocidu nad Romima

27. januar - Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

26. januar 2023.

U povodu obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglašava da je Republika Srbija predana negovanju politika sećanja na užas Holokausta, iskazivanja pijeteta stradalim nevinim žrtvama, te borbi protiv verske i nacionalne mržnje i svakog oblika nasilja.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – 27. januar, ustanovljen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine, a obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, verovatno najozloglašeniji logor smrti za Jevreje, Rome i druge narode u Drugom svetskom ratu u Evropi.

„Sećanje na nedužne ljude, koji su ubijani i nad kojima je sproveden genocid samo zato što su druge nacije i vere, kao žrtve najtežeg oblika diskriminacije, treba da bude opomena i obaveza svih nas da se svakodnevno zauzeto borimo da se ovakvi zločini nikade ne zaborave, da odlučno odbacujemo sve strategije njihovog negiranja i da u korenu sasecamo svaki oblik mržnje i nasilja, koji su u osnovi svakog zločina“, poručio je povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 27. januar - Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Čovečanstvo, suočeno s genocidom i zverstvima koja su učinjena jevrejskom i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata, odgovorilo je odlučnim zahtevom da se ponovo potvrdi dostojanstvo, sloboda i ravnopravnost čoveka kao najviše vrednosti u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Ona i danas, 75 godina od usvajanja, stoji pred svima nama kao svakodnevna opomena da se nikakvi zločini ne smeju nikada ponoviti, zbog čega afirmacija kulture ljudskih prava mora biti i dalje svima prvorazredni zadatak.

„Dužnost i obaveza svih nas kao odgovornih članova društva je da pokolenjima osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti i da se borimo protiv govora i zločina iz mržnje, predrasuda, svakog oblika diskriminacije i netolerancije na različitost“, dodao je Žigmanov. Tom vrednosnom okviru i takvim nastojanjima Vlada Republike Srbije na čelu s predsednicom Anom Brnabić će i dalje biti predano posvećena.

Kao jednu od potvrda takvog zalaganja, ministar Žigmanov je naveo da je Vlada Republike Srbije, u cilju borbe protiv govora mržnje, početkom 2020. godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje Holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA). U kontekstu pravičnog rešavanja učinjene nepravde, uključujući nasilje i diskriminaciju verskih manjina, a u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koji nemaju živih naslednika, ministar Žigmanov je istaknuo da se Savezu jevrejskih opština, počev od januara 2017. godine do 2042. godine, opredeljuju sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou. Podsećamo da i preživeli potomci žrtava Holokausta koji sada žive u Srbiji i Izraelu godinama ostvaruju svoja prava pred Agencijom za restituciju.

S druge strane, donošenje zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ doprinosi očuvanju sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun, dok se sredstvima iz budžeta Republike Srbije kontinuirano podržava realizacija projekata i programa kojima se prenose sećanja na žrtve Holokausta i zločina protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podržava inicijative kojima su u sistem obrazovanja uvode učenja o Holokaustu i obeležavanja sećanja na žrtve Holokausta.

Okrugli sto na temu inkluzije marginalizovanih grupa na tržište rada

26. januar 2023.

Ministar Tomislav Žigmanov učestvovao na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije gde se govorilo o inkluziji Roma i drugih ranjivih grupa na tržište rada.

„Svi znamo da su pripadnici romske nacionalne manjine, posebno žene i devojčice, kao i povratnici, među najmarginalizovanijim grupama u Srbiji. Često im nedostaje formalno obrazovanje i pristup javnim uslugama i procesima kreiranja politika, a susreću se sa široko rasprostranjenom diskriminacijom i isključeni su sa tržišta rada“, rekao je ministar.

On je dodao da „težimo da radom Ministarstva sprovedemo većinu mera Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja koju smo revidirali uz primenu i pratećeg Akcionog plana koji smo doneli“.

 Okrugli sto na temu inkluzije marginalizovanih grupa na tržište rada

„Uloga države je da napravi normativni okvir u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni, te da sprovodi mere koje vode smanjivanju društvenih nejednakosti i siromaštva romske zajednice. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nastaviće da sprovodi ovakve programe, jer su rezultati koji se postižu vidljivi i vrlo korektni“, zaključio je ministar.

Okrugli sto pod nazivom: „Rezultati i preporuke pilotiranja koncepta za uključivanje teško zapošljivih osoba na tržište rada uz podršku organizacija civilnog društva“, organizovali je Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji i uz učešće GIZ-a te predstavnika državnih institucija, privatnog sektora, civilnog društva i korisnika mera podrške za zapošljavanje.

 Okrugli sto na temu inkluzije marginalizovanih grupa na tržište rada  Okrugli sto na temu inkluzije marginalizovanih grupa na tržište rada

Ministarstvo dobilo priznanje Udruženja žrtava nasilja „HAJR“

25. januar 2023.
 Ministarstvo dobilo priznanje Udruženja žrtava nasilja „HAJR“

Udruženje žrtava nasilja „HAJR“ je u sredu, 25. januara 2023. godine, u bioskopskoj sali Etnografskog muzeja u Beogradu, obeležilo šestu godišnjicu udruženja.

Tom prilikom, zahvalnicu ovog Udruženja, za humanost i požrtvovanost u pružanju pomoći u borbi protiv nasilja, u ime ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova i samog Ministarstva, primile su pomoćnica ministra Nina Mitić i viša savetnica i rukovoditeljka Grupe za unapređenje rodne ravnopravnosti dr Biljana Stojković, kojima su takođe uručene zahvalnice.

Sastanak državnog sekretara Rejhana Kurtovića sa prvim predsednikom novoformiranog Nacionalnog saveta Goranaca u Srbiji Amirom Kajkušom

25. januar 2023.
 Sastanak državnog sekretara Rejhana Kurtovića sa prvim predsednikom novoformiranog Nacionalnog saveta Goranaca u Srbiji Amirom Kajkušom

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović sastao se danas 25.1.2023. godine sa prvim predsednikom novoformiranog Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine u Srbiji dr Amirom Kajkušom.

Nakon što je čestitao Gorancima na istorijskom prvom izboru i konstituisanju Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine i doktoru Kajkušu na izboru za predsednika nacionalnog saveta, državni sekretar dr Kurtović je naglasio da su ovom i svim drugim nacionalnim savetima vrata Ministarstva uvek otvorena i da Ministarstvo ima za cilj da aktivo deluje na polju implementacije i afirmacije ljudskih i manjinskih prava i da preduzima sve radnje i mere u cilju potpune integracije nacionalnih manjina u društvene procese i pravno- politički sistem Republike Srbije.

„Mi želimo da nacionalni saveti nacionalnih manjina budu funkcionalne i delotvorne predstavničke institucije nacionalnih zajednica u punom kapacitetu, koje će na kvalitetan i stručan način obavljati poslove iz oblasti obrazovanja na manjinskim jezicima, službene upotrebe jezika i pisma, kulture i informisanja, kao ključnim identitetskim pitanjima nacionalnih manjina. Od aktivnog delovanja nacionalnih saveta zavisiće i nivo prava manjinskih zajednica u Republici Srbiji. U tom smislu dajemo punu podršku nacionalnim savetima kao krovnim institucijama nacionalnih zajednica u Republici Srbiji i nudimo partnersku saradnju u podizanju manjinski prava na najviši mogući nivo“, rekao je državni sekretar.

Dr Amir Kajkuš zahvalio se Ministarstvu na pomoći koja im je pružena u procesu prvog konstituisanja.

„Želimo da uz vašu pomoć stvorimo instituciju koja će biti pokazatelj da postojimo. Nije nam cilj odvajanje od bilo koga, već da budemo ono što jesmo“, rekao je dr Kajkuš.

Nacionalni savet goranske nacionalne manjine prvi put je obrazovan nakon sprovedenih izbora za članove nacionalnih saveta 13. novembra 2022. godine, a konstituisan 17. decembra 2022.

Prema podacima sa popisa stanovništva 2011. godine, u Srbiji živi 7.767 Goranaca.

 Sastanak državnog sekretara Rejhana Kurtovića sa prvim predsednikom novoformiranog Nacionalnog saveta Goranaca u Srbiji Amirom Kajkušom Sastanak državnog sekretara Rejhana Kurtovića sa prvim predsednikom novoformiranog Nacionalnog saveta Goranaca u Srbiji Amirom Kajkušom

Javni poziv organizacijama civilnog društva za članstvo u dva saveta

25. januar 2023.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je u januaru 2023. godine uputilo javne pozive organizacijama civilnog društva radi izbora predstavnika za članstvo u Savetu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, odnosno Savetu za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine. Tekstovi ovih javnih poziva oglašeni su na internet stranici Ministarstva zajedno sa pratećim obrascima za podnošenje kandidature.

Odgovarajuća zastupljenost i aktivno učešće organizacija civilnog društva neophodni su radi transparentnijeg i efikasnijeg kreiranja, sprovođenja i vrednovanja učinka mera javnih politika u oblasti rodne ravnopravnosti i prevencije i zaštite od diskriminacije. Stoga se ovim putem još jednom pozivaju sva zainteresovana udruženja koja ispunjavaju uslove propisane javnim pozivima, da na propisan način i u predviđenom roku podnesu svoju kandidaturu za članstvo u navedenim radnim telima.

Rok za dostavljanje kandidatura je 31. januar 2023. godine.

Radni sastanak sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština

23. januar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je 23.1.2023. u prostorijama Ministarstva sa generalnim sekretarom Stalne konferencije gradova i opština Nikolom Tarbukom.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku dalje uspešne saradnje u nekoliko važnih segmenata, kao što su inkluzija Roma, antidiskriminacija i rodna ravnopravnost, kao i osnaživanje kapaciteta civilnog društva.

 Radni sastanak sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština

„Saradnja sa Stalnom konferencijom gradova i opština je od izuzetne važnosti. SKGO je ključni partner Ministarstva na lokalu“, rekao je ministar Žigmanov.

Na sastanku su učestvovali državni sekretar Ivan Bošnjak, pomoćnici ministra kao i saradnici generalnog sekretara SKGO.

 Radni sastanak sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština

Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Švedske Anike Ben David

20. januar 2023.
 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Švedske Anike Ben David

Ministar Tomislav Žigmanov sastao se u Palati Srbija sa ambasadorkom Kraljevine Švedske Nj. E. Anikom Ben David. Tom prilikom dvoje sagovornika razmenili su mišljenja o stanju ljudskih prava, vladavini prava i demokratiji, kao i o položaju manjinskih i drugih zajednica u Srbiji.

Ministar Žigmanov zahvalio se na kontinuiranoj podršci Kraljevine Švedske na putu Srbije ka boljem demokratskom društvu, vladavini prava i pristupanju Evropskoj uniji. Istakao je da je Srbija svesna izazova koje ima u oblasti ljudskih prava, te da će Ministarstvo na čijem je čelu posvećeno raditi na rešavanju tih izazova, u saradnji sa ostalim delovima države, civilnim sektorom, akademskom zajednicom i drugim važnim institucijama i delovima društva.

Ambasadorka Ben David naglasila je da Kraljevina Švedska, koja je od skora i predsedavajuća Saveta Evropske unije, od ranije bezrezervno podržava put Srbije ka Evropskoj uniji izražavajući duboko uverenje da je Srbiji mesto u porodici zemalja EU. Ona je ponudila pomoć Kraljevine Švedske u izradi Strategije ljudskih prava i istakla da samo vladavina prava, demokratija i zaštita ljudskih prava vode do jačeg društva i države.

 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Švedske Anike Ben David

Čestitka Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog za nacionalni praznik Rusina

20. januar 2023.

Zoz nagodi юtreйšeй centralneй preslavi Nacionalnogo dnя Rusnacoh u Republiki Serbiї Ministerstvo za lюdski, menšinski prava i družtveni diяloґ pripadnїkom rusinskeй nacionalneй zaєdnїci vinčuє ih nacionalne šveto.

U povodu sutrašnje centralne proslave Dana Rusina u Republici Srbiji, koja se ove godine održava u Kucuri i Vrbasu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijaloga čestita pripadnicima rusinske zajednice njihov nacionalni praznik. Reč je o prazniku Rusina kojim trajno memoriraju i obeležavaju događaj od 17. januara 1751. godine, kada su austrijske vlasti na čelu s caricom Marijom Terezijom doneli dokument o naseljavanju prvih 200 porodica Rusina u pustaru Veliki Krstur.

Što samoorganizovanjem, što uz pomoć Grkokatoličke crkve, oni su tokom istorije duge više od 270 godina na području Srbije osnivali i razvijali svoje obrazovne i druge institucije od značaja za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta tako da su do danas sačuvali svoje ime, jezik te bogato kulturno nasleđe. Kao malobrojna i teritorijalno disperzirana zajednica, živeći u 10-ak naselja u Bačkoj i Sremu najčešće kao paori i zanatlije, danas su Rusini narod s najbrojnijom fakultetski obrazovanom inteligencijom u Srbiji. Reč je o nacionalnoj zajednici koja prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 14.246 građana te se s razlogom može reći da su Rusini bili i ostali važna i dragocena kockica u bogatom multietničkom mozaiku Vojvodine i Srbije.

Od brojnih kulturnih pregaoca, među istaknutijim Rusinima se ističu Volodomir Hnaćuka, koji je sakupio i objavio usmenu rusinsku književnost krajem 19. veka, Gavrilo Kosteljnik koji je standardizovao rusinski jezik i Mihajlo Kovač, ključna osoba za održavanje kontinuiteta rusinske književnosti. Od intelektualaca koji danas neumorno rade na narodnosnim pitanjima treba spomenuti pesnika i filologa, akademika Julijana Tamaša, koji je rusinski identitet utemeljio u svetskoj književnosti, te braću – publicista Mihal i naučnik Janko – Ramač, koji su preveli Sveto pismo na rusinski jezik.

Čuvajući svoje nacionalne vrednosti, uz usvajanje drugih civilizacijskih postignuća, Rusini u Srbiji danas su nacionalna zajednica, koja ima svoju razvijenu manjinsku nacionalnu infrastrukturu u području obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe rusinskog jezika i pisma, o kojima brine Nacionalni savet Rusina u Republici Srbiji. Vlasti u Republici Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini te jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Rusini u Republici Srbiji uspešno nastavili razvijati svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice.

Sastanak ministra Tomislava Žigmanova sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Lordom Stjuartom Pičom

18. januar 2023.
 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Lordom Stjuartom Pičom

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sastao se danas u Palati Srbija sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za Zapadni Balkan Lordom Stjuartom Pičom, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Dvojica sagovornika razgovarala su o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite, položaja i prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji, kao i o odnosima i saradnji država i naroda u regionu.

Ministar Žigmanov je naglasio da Ministarstvo posvećeno radi na unapređenju stanja u oblasti zaštite ljudskih prava, na poboljšanju položaja nacionalnih manjina, kao i na poboljšanju odnosa u regionu.

Ministar je dodao da su prava nacionalnih manjina u Srbiji garantovana Ustavom i da je obrazovanje na maternjem jeziku takođe deo tih prava koje je obezbeđeno za pripadnike nacionalnih manjina od obdaništa do fakulteta. On je dodao da su ljudska i manjinska prava krhka oblast na kojoj uvek valja raditi, čemu se Ministarstvo na čijem je čelu dosledno posvećuje.

 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Šan Meklaud

U vezi odnosa u regionu, posebno odnosa Srbije i Hrvatske, ministar Žigmanov je rekao da, koliko je u njegovoj moći, daje svoj doprinos da se odnosi relaksiraju, da se prilike poboljšaju, a napetosti smanje. Sagovornici su se složili da saradnja među državama ne bi smela imati alternativu, te da komunikacija treba da ide kroz institucije.

Lord Stjuart Pič čestitao je ministru Žigmanovu na postavljenju za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglašavajući važnost činjenice da se pripadnik jedne nacionalne zajednice nalazi na tom mestu.

Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

17. januar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, sa saradnicima, održali su 17.1.2023. sastanak u Ministarstvu na teme od značaja za unapređenja poštovanja i zaštite ljudskih i manjinskih prava. Razgovarali su o primeni postojećih strategija i akcionih planova, nastavku dalje međusobne saradnje, kao i o budućim zajedničkim projektima.

 Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

Ministar Žigmanov istakao je da Ministarstvo dosledno radi na afirmaciji i zaštiti ljudskih i manjinskih prava. „Sa druge strane, zalažemo se za nultu tačku tolerancije prema svemu što je devijantno u društvu“, naglasio je ministar.

Poverenica Janković je istakla da pred sobom treba da imamo viziju društva koje različitost ne posmatra kao pretnju već potencijalnu snagu, za šta je neophodno postići politički i društveni konsenzus.

Žigmanov i Janković su se složili da postoji izražena potreba za kvalitetnim društvenim dijalogom, naročito u svetlu globalnih procesa i izazova koji se odražavaju na sve države u okruženju.

 Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković  Ministar Tomislav Žigmanov sastao se sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Šan Meklaud

16. januar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sastao se danas u Palati "Srbija" sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Šan Meklaud

Dvoje zvaničnika razgovarali su o temama iz delokruga rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i o aktuelnoj situaciji u Srbiji i u regionu, u svetlu poslednjih događaja.

Ministar Žigmanov je istakao da se Ministarstvo dosledno zalaže za poštovanje ljudskih prava svih, bez obzira na nacionalnu, versku, rasnu, polnu ili bilo koju drugu različitost. Isto tako, Ministarstvo je opredeljeno da se sporovi u društvu rešavaju društvenim dijalogom, na čemu predano radi kroz razvijen institucionalni mehanizam.

 Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Šan Meklaud Sastanak ministra Tomislava Žigmanova i ambasadorke Šan Meklaud

Ministar Tomislav Žigmanov razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom

11. januar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sastao se danas u Palati "Srbija" sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj. E. ambasadorom Emanuelom Žiofreom, i tom prilikom su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Srbiji i regionu.

Ministar Žigmanov obavestio je ambasadora Žiofrea o poslednjim naporima države da se odnosi sa Republikom Hrvatskom relaksiraju, i u tom kontekstu o svojoj ulozi. Ministar je podvukao da razgovori i komunikacija nemaju alternativu i izrazio nadu da je ovo dobar početak novih, nadamo se, boljih odnosa susednih zemalja.

Žiofre i Žigmanov razgovarali su i o temama koje se odnose na oblasti delovanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ministar je istakao da zaposleni u Ministarstvu posvećeno rade na promociji ljudskih prava, solidarnosti, tolerancije, humanosti i društvenog dijaloga.

Emanuel Žiogfre pozdravio je aktivnosti kojima se bavi Ministarstvo, pohvalio je izborni proces za nacionalne savete nacionalnih manjina, kao i najavljene ratifikacije dva opciona protokola (uz Pakt o ekonomsko-socijalnim i kulturnim pravima i Konvenciju o pravima deteta) čime će se zaokružiti praćenje ljudskih prava u Republici Srbiji. Žiofre je istakao važnost efikasnih i osnaženih nezavisnih tela i ulogu organizacija civilnog društva u promovisanju i zaštiti ljudskih prava i jačanju demokratske prakse. On je naglasio da će Delegacija Evropske unije u Srbiji nastaviti da podržava aktivnosti Ministarstva.

Na tradicionalnom Božićnom prijemu SNV u Zarebu susreli se visoki zvaničnici dve zemlje

7. januar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Tanjom Mišćević, prisustvovao je tradicionalnom Božićnom prijemu u Zagrebu koji organizuje Srpsko narodno vijeće na čelu sa Miloradom Pupovcem.  

Skupu su prisutvovali i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsednica hrvatske Vlade Anja Šimpraga, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

 Na tradicionalnom Božićnom prijemu SNV u Zarebu susreli se visoki zvaničnici dve zemlje

Autor: SNV/HINA

Pozdravnu reč imao je Milorad Pupovac, a nakon njega okupljenima su se obratili predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji Jasna Vojnić, dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korlat, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Posle uvodnih obraćanja i dodele nagrada istaknutim pojedinicima, koje je uručio predsednik Saveta SNV Dejan Jović, božićni blagoslov svim prisutnima udelio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. 

„Mir, zdravlje i ljubav svima ovde sabranima, da nalaze puteve jedni prema drugima, da barijere ne budu prepreke, da vidimo ikonu božju jedni u drugima. Mir božji, Hristos se rodi!“, rekao je patrijarh SPC.

Skupu su još prisustvovali izaslanik predsednika Sabora Ivan Čelić (HDZ) i drugi saborski zastupnici, predsednik Saveta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, predstavnici katoličke crkve na čelu sa apostolskim nuncijem u RH, nadbiskupom Đorđem Linguom, bivši ministar u vladama Republike Srbije Rasim Ljajić, ambasadorka Srbije u R. Hrvatskoj Jelena Milić i posebni savetnik predsednika Republike Srbije za pitanja nestalih lica u RH Veran Matić.

Božićni prijem bio je prilika da se, posle dugo vremena,  na marginama skupa sastanu visoki zvaničnici dveju zemalja, Srbije i Hrvatske, i počnu sa otpoljavanjem odnosa, čemu su mnogo doprineli prvaci dve nacionalne manjine u dve države, Žigmanov i Pupovac.

Na marginama susreta ministar Žigmanov susreo se sa potpredsednicom hrvatske Vlade Anom Šimpragom (SDSS), a ministar Dačić sa hrvatskim kolegom Radmanom.

Žigmanov i Pupovac su dan ranije, kao čelnici DSHV-a i  SDSS-a, potpisali Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

 Na tradicionalnom Božićnom prijemu SNV u Zarebu susreli se visoki zvaničnici dve zemlje Na tradicionalnom Božićnom prijemu SNV u Zarebu susreli se visoki zvaničnici dve zemlje

Božićna čestitka ministra Žigmanova

6. januar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov uputio je čestitku za Božić patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, episkopima i svim vernicima najbrojnije Ckrve u Srbiji, kao i katolicima istočnog obreda, koji ga slave po Julijanskom kalendaru.

 „Slava na visini Bogu i na zemlji mir…“ (usp. Lk 2,12)
Ova radosna pesma svetih anđela u noći rođenja Bogomladenca neoslabljenim zanosom odjekuje kroz vekove. Od iskona silni i večni Bog u punini vremena uzima telo čoveka kako bi nas nadario svojim božanstvom. Ova sveta razmena osposobljuje nas i sokoli da uzmemo učešća u tajni božanskog života, da se i u nama ljudima ovaplote duhovne i moralne vrednote mira, razumevanja, prihvaćanja i ljubavi.

U svetu obeleženom mnogovrsnim nemirima, ostrašćenostima, nepravdama, ratovima i strahovima, projavljuje nam se suština božićne tajne: „pohodio nas je Istok s visine, da obasja one koji sjede u tami i sjeni smrti; da upravi noge naše na put mira“ (usp. Lk 1,78-79).

U nastojanju da sa Mironoscem i mi budemo mironosci te graditelji pravednijeg društva na zasadama hrišćanskih vrednosti ljubavi, dijaloga i jednakopravnosti, želim svim pravoslavnim vernicima, kao i katolicima istočnog obreda, srećne božićne i novogodišnje praznike!

Hristos raždajetsja – slavite jego!

Mir Božji  – Hristos se rodi!

Ministar Žigmanov putuje u Zagreb na Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća

4. januar 2023.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovaće 6. januara u Zagrebu tradicionalnom Božićnom prijemu u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, zajeno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i Partijarhom srpskim Porfirijem, dok će sa hrvatske strane, kako je objavljeno u medijima, prijemu prisustvovati premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sa ministrima.

„Veoma mi je drago što je stvorena prilika da se, posle dve godine, makar i na marginama ovakvog jednog događaja, održe prvi ozbiljni razgovori na ministarskom nivou između dve države“, kaže ministar Žigmanov.

On je za medije potvrdio da zajedno sa Miloradom Pupovcem, predsednikom SDSS-a, radi na planu otopljavanja odnosa dve zemlje.

„Poziv ministru spoljnih poslova Srbije na tradicionalni Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagreb i njegov pozitivan odgovor, posledica je, čini se, našeg uspešno obavljenog posla“, rekao je Žigmanov.   

Ministar Tomislav Žigmanov je nedavno, 12. decembra 2022. godine, gostujući u emisiji „Pravi ugao“ kod Ljubice Gojgić na RTV Vojvodina, izjavio da bi voleo da njegovo imenovanje za ministra u Vladi Republike Srbije doprinese da se odnosi dve države poprave.

„Saradnja Srbije i Hrvatske ne bi smela imati alternativu (...) Žao mi je što odnosi Republike Srbije sa Republikom Hrvatskom nisu kao što su sa Republikom Mađarskom, Severnom Makedonijom ili Grčkom (...) Voleo bih i bio bih srećan kada bi moje imenovanje bio povod da se susretnu ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske“, rekao je pre skoro mesec dana ministar Žigmanov.

Najvažnija dostignuća Ministarstva u 2022. godini i najvažnije planirane aktivnosti u 2023.

4. januar 2023.

Iako je najveći deo 2022. godine, Vlada Republike Srbije bila u tehničkom mandatu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je tokom 2022. godine uradilo značajan posao na unapređenju zaštite ljudskih prava u Srbiji i to kroz:

1 .  Donošenje tri važne strategije (sa pratećim akcionim planovima)

 • Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva 2022-2030.
 • Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije 2022-2030.
 • Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2022-2030.

2.  Uspešno sprovođenje izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina

 • Po prvi put osnovan Nacionalni savet goranske nacionalne manjine.
 • Ukupno 24 nacionalna saveta nacionalnih manjina.
 • Svi su posle izbora održali konstituitivne sednice uz prisustvo predstavnika Ministarstva.

3.  Izradu Instrumenta za primenu principa „Da niko ne bude izostavljen“

 • Srbija je prva država članica Ujedinjenih nacija koja je princip „Da niko ne bude izostavljen“ iz Agende 2030 prilagodila svom normativnom okviru.
 • Obezbeđeno da se jasno čuju potrebe pripadnika najranjivijih grupa i uvaže njihovi stavovi, a njihova prava i položaj uvek unapređuju i štite.

4.  Nastavljen društveni dijalog sa Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine

 • U Bujanovcu 11. marta 2022. godine održan drugi po redu „Društveni dijalog u vezi sa Planom od 7 tačaka na temu integracija u državne institucije“ uz prisustvo najvažnijih predstavnika republičke vlasti, lokalne samouprave i međunarodnih organizacija.
 • Zajednički je dogovoreno da će se voditi računa o povećanoj zastupljenosti pripadnika albanske nacionalne manjine prilikom odlučivanja o prijemu u radni odnos u državnim organima i prilikom angažovanja lica van radnog odnosa

Najvažnije planirane aktivnosti Ministarstva u 2023. godini

 1. Izrada Strategije za praćenje i unapređenje ljudskih prava u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030. godine.
 2. Formiranje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva.
 3. Završetak izrade novog Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.
 4. Nastavak  kontinuiranih dijaloga sa Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine u vezi sa Izveštajem od 7 tačaka, na preostale teme.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI