Društveni dijalog „Ciljevi održivog razvoja – Srbija 2030“

10. maj 2021.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ukazala je danas na to da dijalog o ciljevima održivog razvoja Srbije do 2030. godine treba jasno da pokaže kakvu Srbiju želimo, dodavši da je današnji tematski skup način da se pokaže da je Ministarstvo „alat“ svim reformskim procesima.

Čomić je na tematskom dijalogu „Ciljevi održivog razvoja – Srbija 2030“, održanom u Palati Srbija, poručila da dijalog služi tome da zajedno pronađemo jasan odgovor koji će čuti svi ljudi – kako želimo da Srbija izgleda 2030, kolike da budu plate, koliko nasilja manje, koliko čistog vazduha, dobrog zemljišta, vladavine prave, nezavisnog pravosuđa, koliko da bude svega onoga što će život koji želimo da živimo učini kvalitetnim.

Ona je podsetila na to da su ciljevi održivog razvoja deo procesa integracija, kao i da se više od 85 odsto svega što je potrebno promeniti menja na lokalnom nivou.

Cilj je da isplaniramo evropski, realan, dobar život Srbije, rekla je Čomić i dodala da su zacrtani ciljevi održivog razvoja važni jer, „ko ne planira, taj planira neuspeh“.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je krovna politika evrointegrisanja Srbije jasan okvir za sprovođenje ciljeva održivog razvoja, na kome su važni, potrebni i poželjni različiti partneri.

Očekujem da ćemo i uz novu metodologiju pregovora i uz sve nove oblasti i finansijske instrumente moći da idemo ka nulama. Prvi put su nam ciljevi dostizanje nula – od nula zagađenja vode, vazduha i tla, do nula otpada, siromaštava i gladi, postizanja stoprocentnog vrednovanja prirodnog bogatstva, rekla je Joksimović.

Ona je podsetila i na to da je svetski samit u Parizu u decembru 2020. pokazao koliko smo rešeni i smeli, i da smo se na vreme uhvatili u maticu promena definisanu kroz sveobuhvatni zeleni dogovor u okviru EU i njen poseban deo koji smo potpisali deklaracijom u Sofiji – Zelena agenda za Zapadni Balkan.

Ciljevi održivog razvoja su postali deo tog procesa kroz novu metodologiju pregovaranja. Reč je o „klasteru četiri“, u kome se nalaze poglavlja o zelenoj agendi, održivom razvoju, digitalizaciji i energetici, istakla je ministarka.
Prema njenim rečima, tri poglavlja iz tog klastera predata su Evropskoj komisiji, a spreman je draft za četvrto, o energetici.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da u našoj zemlji postoji više prilika da se krene putem zelenog plana te, kako je naglasila, u tom cilju treba gurati zajednički i razvijati nove veštine.
Prema njenim rečima, rast bruto domaćeg proizvoda nije dovoljan pokazatelj i mera uspeha, jer poslovno okruženje mora biti uobličeno kriterijumima održivog razvoja.

Savetnica premijerke Slavica Dukić Dejanović je podsetila na Milenijumske ciljeve o transformisanju našeg sveta, dodavši da je cilj da donesemo strategiju održivog razvoja i jačamo rad na lokalu.

Preporučujemo...