Државни секретари

Проф. др Рејхан Р. Куртовић

Проф. др Рејхан Р. Куртовић рођен je 12.10.1986. године у Сјеници, у правничкој пордици (отац судија, дугогдишњи председник суда, мајка адвокат).

У родном граду завршио је основну школу и гимназију. Дипломирао је 2009. године на Правном факултету, 2012. године одбранио је магистарску тезу под називом ,,Улога националних савета у остваривању права припадника националних мањина“.

Докторску дисертацију одбранио је 2014. године, на тему ,,Мањинска права и слободе у новом  међународном поретку и легислативи Србије”.

Универзитетску каријеру започео је 2010. године на Правном факултету Униврзитета у Новом Пазару где је биран за асистента на јавно-правној групи предмета. 

Године 2014. биран је у звање доцент на Правном факултету Универзитета у Новом Пазару.

Следеће године биран је у звање доцента на Универзитету у Травнику где предаје правну групу предмета.

Од 2016. године предавач је на Универзитету за пословни инжињеринг и менаџмент у Бања Луци, где предаје на  Правном факултету.   

2019. био је предавач по позиву на Правосудној академији у Београду.

 2019. био је изабран за руководиоца Департамана за правне науке Унивезитета у Новом Пазару.   

 2020. биран је у звање ванредног професора на Универзитету у Новом Пазару.

2020. био је изабран за председника Скупштине општине Сјеница.

 2021. изабран је за члана Савета Унивезитета у Новом Пазару.

2022. изабран је за потпредседника Странке правде и помирења.

 2022. постављен је за државног секретара у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

 2024. биран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије.

 2024. именован је за члана Радне групе за унапређење изборног процеса у Републици Србији.

На фукцији државног секретара у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, поново је  од 16. маја 2024. године. 

Био је члан различитих државних делегација у Уједнињеним нацијама, ОЕБС-у и другим међународним организацијама.

Аутор је више од 30 научних и стучних радова и учесник преко 50 научних конференција.Члан је научних одбора домаћих и страних стручних и научних часописа. Рецезент је неколико монографија и књига.

Ожењен је и отац је четворо деце.

 

 

Др Иван В. Бошњак

Иван В. Бошњак рођен је 4. новембра 1974. године у Зрењанину. Одрастао је у Меленцима где је завршио основну школу „ Др Бошко Вребалов“. Након Зрењанинске гимназије 1993. године уписао је Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду. Током студија био је активан у организацијама студената ФВМ, Студентског града и Универзитета. Звање дипломираног ветеринара стекао је 2000. године. После стажирања и стручног испита 2001. године, засновао је стални радни однос у Јавној ветеринарској станици „ Зрењанин“.

Војни рок одслужио 2002. године у Школи резервних официра ветеринарске службе са чином резервног потпоручника.

Почетком 2004. године са братом оснива и води приватну ветеринарску станицу. Звање магистра ветеринарских наука стекао 2010. године, а докторску дисертацију одбранио 2016. године на Факултету ветеринарске медицине Универзитета у Београду. Усавршавао се и пословао у области менаџмента квалитета, безбедности хране и заштите животне средине. Од 2015. године био је предавач у Високој пољопривредној школи струковних студија у Шапцу, а од 2018. године и у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји.

Др Бошњак је члан НО Института за сточарство Земун – Београд и акредитовани предавач Националне академије за јавну управу. Током 2021. и 2022. године био је ангажован као консултант од стране Савета Европе, СКГО и РРА „Бачка“ за израду стратешких докумената. У априлу 2024. године стекао је и звање научног сарадника.

Кроз друштвено политички ангажман у оквиру Српске напредне странке каријеру је отпочео 2012. године избором за посланика Скупштине АП Војводине и члана Одбора за пољопривреду, а затим је исте године изабран за градоначелника Зрењанина.

На функцију државног секретара у Министарству државне управе и локалне самоуправе именован је у две Владе председника Александра Вучића, 2014. и 2016. године , у кабинетима потпредседнице Владе др Кори Удовички, те министарке Ане Брнабић. Од 2017.  у првој Влади Ане Брнабић, и по трећи пут исту функцију врши у кабинету министра Бранка Ружића. Током мандата завршио је Високе студије безбедности и одбране као полазник 5. класе при Школи националне одбране, затим Дипломатску академију при Министарству спољних послова,  а усавршавао се  и на више курсева и обука у земљи и иностранству.

Влада Републике Србије председнице Ане Брнабић именовала је 15.12.2022. године др Ивана Бошњака за државног секретара у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Министар Томислав Жигманов поверио му је одговорност за функционисање Сектора за друштвени дијалог и Сектора за сарадњу са цивилним друштвом. У Влади на чијем је челу Милош Вучевић, на исту функцију поново је именован од 23. маја 2024. године.

Од 2021. године поседује дозволу за пилота ултра лаке авијације.

Говори енглески и руски језик.

Ожењен је и отац три ћерке.