Tестови за стипендије за изузетно надарене ученике по први пут и на језицима националних мањина

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поздравља иницијативу  Министарства просвете да се тестови за стипендије за изузетно надарене ученике ове године по први пут преведу и на осам језика националних мањина – босански, бугарски, мађарски, румунски, русински, словачки, хрватски и албански језик. Реч је, иначе, о језицима на којима се у просветном систему Републике Србије одвија целовита настава од првог до завршних разреда средњих школа.

С тим у вези, Министарство просвете обавестило је средње школе у којима се настава одвија на неком од језика националне мањине да је у току пријављивање ученика средњих школа на конкурс за стипендије за изузетно надарене ученике и да ће сви тестови, који су део те конкурсне процедуре, бити преведени и на језике националних мањина на којима се изводи целокупна настава. Средства за превод обезбедио је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. На овај начин биће остварена једнака могућност свим ученицима без обзира на језик школовања за приступ стипендијама за изузетно надарене ученике, чиме се подиже и квалитет права на образовање на матерњем језику.

Више информација о стипендијама за надарене ученике и начину пријаве сви заинтересирани могу преузети са линка Министарства просвете: https://prosveta.gov.rs/skolski-i-studentski-zivot/stipendije/stipendije-za-izuzetno-nadarene-ucenike-i-studente/.

 

Препоручујемо...