Министар Томислав Жигманов честитао Илинден припадницима македонске националне мањине

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов честитао је председници Националног савета македонске националне мањине Зорици Митровић, организацијама и удружењима, као и свим припадницима македонске националне заједнице у Републици Србији њихов празник Илинден.

Овај празник, који је уједно и државни празник Северне Македоније, прославља се 2. августа и има посебно значење у историји овог народа, јер се истог дана прослављају два велика догађаја – први, сећање на 2. август 1903. године када је у Крушеву подигнут Илинденски устанак против османске власти у ком је учествовало 30.000 устаника, а други догађај је сећање на 2. август 1944. године када је у манастиру Прохор Пчињски одржано прво заседање Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније.

У време Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Македонци су имали статус конститутивног народа. Статус националне мањине у Републици Србији стекли су доношењем Закона о заштити права и слобода националних мањина из фебруара 2002. године, од када убрзано развијају своју мањинску институционалну инфраструктуру.

Највећи број Македонаца у Србију, а посебно у Војводину, дошао је након Другог светског рата са подручја данашње Северне Македоније и подручја северне Грчке, одакле су протерани током грађанског рата. Остварују Уставом и законима гарантована мањинска права у подручју неговања културе, образовања, информисања и службене употребе македонског језика и писма.

Према резултатима Пописа из 2022. године, у Србији живи 14.767 припадника македонске националне заједнице, што је за готово осам хиљада мање него на претходном Попису из 2011. кад их је било 22.755.

Спадају у групу територијално разасутих националних заједница, а највише их живи на територији Града Београда и у Јужном Банату – у местима Пландиште, Јабука, Глогоњ, Качарево и у Панчеву, где је дуго било седиште њиховог Националног савета, које је недавно премештено у Нови Сад.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог са поносом истиче да су Влада Србије и Покрајинска влада посвећени афирмацији вредности мултикултурализма, у чијој основи је подршка очувању и развоју националне самосвојности свих заједница. Стога ћемо и даље предано радити на обезбеђивању свих потребних предуслова – од примене закона, преко материјално-финансијских средстава до мањинских сензитивних политика – како би Македонци у Републици Србији успешно наставили развијати своје националне институције и животне перспективе припадника своје заједнице.

Препоручујемо...