Представљен Предлог смерница за доделу нефинансијске подршке организацијама цивилног друштва

Државни секретар др Иван Бошњак отворио је прошлог петка скуп са представницима организација цивилног друштва на ком је представљен Предлог смерница за доделу нефинансијске подршке органа јавне управе организацијама цивилног друштва, и том приликом изјавио да је циљ израде документа да пружи најбоља решења у погледу процедура и критеријума доделе ове врсте подршке.

Смернице су резултат активности планираних Акционим планом за спровођење Стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период 2022-2030. године, као и потребе препознате у извештајима о финансирању организација цивилног друштва из буџетских средстава из претходног периода.

Предлог смерница за доделу нефинансијске подршке органа јавне управе организацијама цивилног друштва представила је Милена Недељков, шефица Одсека у Сектору за сарадњу са цивилним друштвом. Посебан осврт ставила је на предлог критеријума према којима ће се додељивати простори за рад организацијама цивилног друштва. Емина Нуредиоска, експерткиња Европског цента за непрофитно право представила је Анализу и компаративни преглед праксе и регулативе нефинансијске подршке државних органа у земљама региона.

Присутне организације цивилног друштва дале су значајне сугестије и предлоге за унапређење регулативе и предложене критеријуме за доделу простора организацијама цивилног друштва на начин који би омогућио правичну доделу простора за спровођење активности које подижу квалитет живота шире друштвене заједнице.

Активности у процесу израде Смерница за пружање нефинансијске подршке организацијама цивилног друштва се реализују у оквиру пројекта „За снажније грађанско друштво“ који је подржан од стране Америчке агенције за међународни развој и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Препоручујемо...