Oдржана прва Конференција о родној равноправности на Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса

Уз учешће представника влада, парламената, локалних самоуправа, женског предузетништва и невладиног сектора, у Берлину је 19. септембра 2024. године, по први пут одржана Конференција о родној равноправности у оквиру Берлинског процеса ради унапређења људских права и демократизације друштва у циљу бржег прикључења земаља Западног Балкана Европској унији.

Република Србија је високо рангирана у више домена родне равноправности у Индексу који води Европски институт за родну равноправност и најбоље оцењена од свих земаља Западног Балкана у области родне равноправности, на припремном састанку ове Конференције одржане ове године у Црној Гори у Бару.

С тим у вези, на трећем панелу овог скупа, под називом: „Помирење као предуслов за приступање ЕУ – може ли феминистичка перспектива допринети значајноˮ учествовала је у име Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог др Биљана Стојковић, која је, поред осталог, нагласила да у оквиру Берлинског процеса питање помирења у региону треба разматрати уз веће учешће жена јер оне чине више од половине становништва на Западном Балкану.

 

Препоручујемо...