Наставак успешне сарадње са Саветом Европе  

 Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов разговарао је јуче са делегацијом Савета Европе на челу са Клаусом Нојкхиром, директором координације програма СЕ, о сарадњи на досадашњим пројектима и плановима за будуће активности у циљу примене заједничких вредности као што су борба против дискриминације и говора мржње, родна равноправност и остваривање права националних мањина.

Министар Жигманов је оценио да су искуства у сарадњи са Саветом Европе више него позитивна и захвалио на подршци коју СЕ пружа кроз експертску помоћ и примену конкретних програма на пољу антидискриминације, родне равноправности и мањинских људских права.

Законска решења у области заштите од дискриминације и родне равноправности, рекао је он, донела су иновације на тим подручјима, као и у области интеграције Рома. Подсетио је да постоје координациона тела за те области, којима председава премијер или његов заменик, и која координишу све активности у областима о којима је реч.

Државна секретарка др Стана Божовић такође се захвалила на подршци СЕ и нагласила да је питање заштите људских права питање напретка и прогреса једне земље, и у том контексту навела да је Србија у области родне равноправности, борбе против насиља и дискриминације свој законодавни оквир усагласила са СЕ.

Државни секретар проф. др Рејхан Куртовић је рекао да Министарство види Савет Европе као снажног партнера у циљевима које желимо да постигнемо. Додао је да Република Србија данас више него икад посвећује пажњу борби против дискриминације, а наше различитости, рекао је, видимо као богатство. Подсетио је да у Србији живе 24 националне мањине, које су велики ресурс за једно друштво. Циљ нам је, додао је др Куртовић, да тражимо што више тачака везивања ради бољег заједничког живота на овим нашим просторима, за шта имамо подршку са највиших нивоа власти.

Директор координације програма Клаус Нојкхир такође се захвалио на досадашњој доброј сарадњи за коју је навео да је била плодоносна и да се много постигло. Он је додао да се СЕ ослања на улогу Министарства када је реч о заштити мањина и антидискриминацији.

У делегацији Савета Европе били су Јанош Бабић, шеф Мисије Савета Европе у Београду, Торстен Афлебах, шеф одсека за спровођење програма за инклузију и антидискриминацију, те Јована Шарчевић, службеница на програму из Директората за координацију програма у Стразбуру.

нгг_схортцоде_0_плацехолдер

Препоручујемо...