Pravo na mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov učestvovao je danas na Trećoj međunarodnoj konferenciji o mentalnom zdravlju i dobrobiti dece i mladih koja se održava u Beogradu u organizaciji UNICEF-a i tom prilikom istakao da je pravo na mentalno zdravlje osnovno ljudsko pravo i preduslov za ostvarivanje svih ostalih prava.

Obraćajući se na panelu „Osiguranje pristupa dece i mladih u Srbiji kvalitetnim multisektorskim uslugama u oblasti prevencije i zaštite mentalnog zdravlja“ ministar je dao pregled postignutog u jednogodišnjoj implementaciji Memoranduma o saradnji, koji je zajednički potpisalo šest ministarstava, u cilju podrške mentalnom zdravlju adolescenata i mladih u Srbiji.

Prethodno je istakao da je Ministarstvo u tri navrata, 2021, 2022. i 2023. godine, organizovalo društvene dijaloge na temu mentalnog zdravlja, što je na kraju rezultiralo formiranjem Tima za mentalno zdravlje u čiji sastav ulaze najeminentiji stručnjaci iz ove oblasti. 

U okviru Plana aktivnosti memoranduma o saradnji, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog imalo dve značajne aktivnosti –  rad na unapređenju normativnog okvira u oblasti antidiskriminacije, gde su na predlog Ministarstva unapređeni obrasci za izradu analize efekata propisa na društvo, čime je umanjena mogućnost da se donese bilo koji novi propis koji bi sadržao odredbe diskriminatorne za neku od osetljivih grupa stanovništva, uključujući i one koje se odnose na korisnike psihijatrijskih usluga.

Drugi deo, rekao je ministar, odnosi se na praćenje primene preporuka UN u oblasti mentalnog zdravlja. Republika Srbija prošla je kroz četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda u maju prošle godine i u oblasti mentalnog zdravlja dobila preporuku da nastavi sa jačanjem napora na unapređenju mentalnog zdravlja i blagostanja, kao i da nadalje promoviše pismenost i svest o mentalnom zdravlju kako bi se poboljšalo razumevanje, posebno kroz obrazovne kampanje i programe.

Sve ove aktivnosti, rekao je, u suštini ističu neophodnost destigmazacije korisnika psihijatrijskih usluga, odnosno njihovog uključivanja u život. On je dodao da su mnogi tabui savremenog doba srušeni, a odnos prema osobama sa psihičkim smetnjama od strane društva jedan je od preostalih tabua. U korpusu ljudskih prava, zaštita mentalnog zdravlja podjednako je važna kao bilo koje drugo pravo, jer pravo na mentalno zdravlje je, pre svega, ljudsko pravo, rekao je ministar.

On je naglasio da stigmatizacija, koju po pravilu prati autostigmatizacija, narušava pravo na ravnopravnost, poštovanje, na kraju i lečenje, dodatno je opterećujuća kada se radi o mladim ljudima. S jedne strane imamo uznemirujuće podatke o porastu psihičkih bolesti među mladima, dok s druge strane i dalje nailazimo na okorele društvene norme koje mlade sprečavaju da o svojim problemima otvoreno govore i potraže pomoć. Nadam se da ćemo međuresornom saradnjom uspeti u našoj nameri da izazove koji su pred nama u oblasti zaštite prava na mentalno zdravlje mladih zajednički prebrodimo, rekao je ministar Žigmanov.

Treću međunarodnu konferenciju otvorio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar koji je rekao da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja i da je zdrava Srbija prioritet Vlade Srbije, a zdrava deca naša najveća investicija u budućnost.

Na skupu su govorili, u ime domaćina skupa, Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Fabio Skano, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, i u ime mladih Džana Naumović, članica Omladinskog odbora UNICEF-a.

Uvodno izlaganje imao je dr Gabriele Fontana, regionalni savetnik za zdravlje UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, a na panelu su, pored ministra Žigmanova, govorile i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka za brgu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, i predstavnice Ministarstva zdravlja, Ministarstva turizma i omladine, te Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, svako iz svog ugla delovanja, ali sa istom porukom da su deca i mladi budućnost i da je mentalno zdravlje mladih prioritet na kojem mora da se deluje intersektorski, i u saradnji sa međunarodnim organizacijama, udruženjima građana i jedinicama lokalne samouprave.

Preporučujemo...