Србија дубоко привржена заштити и унапређењу права и положаја националних мањина

Република Србија дубоко је привржена заштити и унапређењу права и положаја припадника националних мањина. Основе мањинске политике чини пуна интеграција националних мањина у друштвени живот, уз даље очување и развијање њихове националне и културне посебности.

Ово су данас у Варшави, где је у току Конференција о људској димензији, поред осталог, поручили чланови делегације Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, обраћајући се учесницима 9. пленарне сесије под називом „Толеранција и недискриминација ИИ“.

Делегација Министарства, у саставу државни секретар проф. др Рејхан Куртовић, помоћнице министра Снежана Тркуља и Нина Митић, учествовала је на поменутој сесији која укључује специфичне теме: права лица која припадају националним мањинама и питања Рома и Синта.

Република Србија као вишенационална, мултикултурална држава, у којој према последњем Попису становништва из 2022. године живи око 13% становника који се изјашњавају као припадници националних мањина, из различитих религијских и језичких група, може послужити као добар пример нормативне и институционалне праксе заштите мањинских права, рекао је проф. др Рејхан Куртовић, вођа делегације.

Представљајући резултате рада Министарства, др Куртовић је рекао да је бројним стратешким планским документима посебна пажња посвећена нарочито рањивим и осетљивим мањинским заједницама, уз додатан развој и успостављање механизама заштите њихових права ка путу потпуне интеграције. У том контексту, др Куртовић је истакао да се већ дужи низ година државни апарат Републике Србије заснива на принципу инклузивности који подразумева да су припадници националних мањина заступљени на највишим нивоима законодавне и извршне власти.

Најзначајнији партнер властима у процесу представљања, спровођења мањинске политике и интеграције у свим друштвеним структурама припадника националних мањина су национални савети националних мањина, којих након успешно спроведених избора 2022. године, има укупно 24. Подршка раду националним саветима огледа се и у пружању финансијске подршке из буџета Републике Србије, као и из буџета аутономне покрајине, јединица локалне самоуправе, те других видова донација и осталих прихода.

Др Куртовић је подвукао да је Република Србија посвећена испуњењу највиших могућих стандарда у области људских и мањинских права и успоставила све механизме праћења, извештавања о спровођењу препорука надлежних тела Уједињених нација, Савета Европе, ОЕБС-а и других релевантних међународних организација. Он је додао да Влада Републике Србије изражава дубоку преданост процесу реформи у области владавине права, знајући да она представља основну вредност сваког демократског друштва и један од приоритета политике Европске уније.

Десетодневна конференција о људској димензији у Варшави, која се ове године у сарадњи са председавајућим ОЕБС-а, Малтом, одржава у периоду од 30. септембра до 11. октобра 2024. године, посвећена је људским правима и основним слободама на подручју ОЕБС-а, као и импликацијама актуелних догађаја и трендова на безбедност региона.

 

нгг_схортцоде_0_плацехолдер

Препоручујемо...