Борба против предрасуда према ЛГБТИ+ особама

Поводом обележавања 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије (IDAHOT DAY), Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог подсећа да сви људи имају једнака права, без обзира на сексуалну оријентацију, родни идентитет, пол, род и полне карактеристике, због чега је важно превентивно деловати на све облике дискриминације ЛГБТИ+ особа.

Србија је, као потписница готово свих најважнијих међународних и регионалних уговора о људским правима и чланица уговорних тела, снажно посвећена заштити и унапређењу људских права и борби против дискриминације, нагласио је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов. Међутим, како је констатовао, у друштву су и даље присутне хомофобија и трансфобија, које карактерише низ негативних ставова и предрасуда према ЛГБТИ + особама.

Изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, који је усвојен 2021. године, унапређен је кровни Закон о забрани дискриминације, којим су забрањени сви облици дискриминације, навођење на дискриминацију, говор мржње, узнемиравање и понижавајуће поступање засновани на полу, роду, родном идентитету, сексуалној оријентацији и полним карактеристикама, подсетио је Жигманов. 

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог ће кроз Савет за праћење спровођења Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период од 2022. до 2030. године наставити да прати напредак у извршењу мера предвиђених Стратегијом. Уједно, апелује на све друштвене актере да  континурино раде на промоцији механизама и пракси за сузбијање дискриминације и постизање равноправности и социјалне инклузије у циљу разбијања стереотипа и предрасуда према ЛГБТИ + особама и стварања толерантнијег грађанског друштва.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије обележава се 17. маја, на дан када је 1990. године хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације.

Препоручујемо...