Дан оснивања Националног савета албанске националне мањине

 Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов честитао је припадницима албанске националне заједнице 3. јул, Дан оснивања Националног савета албанске националне мањине.

Према резултатима Пописа становништва из 2022. године, у Републици Србији живи 61.687 припадника албанске националне мањине. Од тог броја Албанаца, на последњем попису се 60.253 лица (97,68%) изјаснило да је исламске вероисповести.

Припадници албанске националне мањине изабрали су први пут свој национални савет на изборима за националне савете националних мањина који су одржани 2010. године. Као и остали национални савети националних мањина, Национални савет албанске националне мањине има статус правног лица и мањинско је самоуправно тело. Његово седиште је у Бујановцу, а средства за финансирање рада Националног савета обезбеђују се из буџета Републике Србије, јединица локалне самоуправе, донација и осталих прихода. Осим издвајања средстава за рад националних савета националних мањина, државни органи, различитих нивоа власти у Републици Србији, издвајају финансијска средства за рад институција које су од значаја за албанску националну мањину, као и за пројекте који афирмишу културу и образовање албанске националне мањине и информисање на албанском језику.

Припадници албанске националне мањине остварују своја права у области културе посредством учешћа у културним манифестацијама, деловањем културних установа, удружења, итд.  Међу значајније годишње културне манифестације албанске националне мањине у Републици Србији спадају: „Дани албанске комедије“, Фестивал рецитатора, Међународна смотра фолклора, Фестивал дечјих песама „Наша радост“ и „Музички октет“.

Припадници албанске националне мањине се школују на свом језику на нивоу предшколског, основношколског, средњошколског и високошколског образовања.

Информисање на албанском језику остварује се у Републици Србији посредством штампаних и електронских медија, као и посредством већег броја web-портала. Јавна медијска установа РТС почела је да емитује информативни програм под називом „Lajmet“ („Новости“) на албанском језику 1. октобра 2018. године. ТВ програм се емитује сваког дана од 19 часова, уз два репризна емитовања. Радио програм се реализује у форми петоминутних емисија, пет дана у недељи (понедељак-петак), у термину од 22.20. Радио програм на албанском језику емитује се и на ЈМУ Радио-телевизија Војводине, као и на Радио Бујановцу, Радио Прешеву и Радио Медвеђи. Телевизијски програм на албанском језику емитују ТВ Бујановац, ТВ Прешево, ТВ Алди из Прешева и ТВ Спект3 из Бујановца.

Албански језик и писмо су у службеној употреби у све три јединице локалне самоуправе на југу Србије у којима традиционално живе припадници албанске националне мањине – Бујановцу, Медвеђи и Прешеву.

Кроз политику афирмације вредности мултикултурализма, власти у Републици Србији наставиће посвећено да раде на обезбеђивању свих предуслова за успешно развијање националних институција и перспектива припадника албанске националне заједнице, као и других националних заједница у нашој земљи.

Препоручујемо...