Државни секретар др Иван Бошњак на трибини о правима жена

Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог др Иван Бошњак учествовао је на трибини посвећеној правима жена, на којој је ближе говорио о Закону о забрани дискриминације и Закону о родној равноправности у контексту људских права жена и њиховог положаја на тржишту рада.

Представљајући оба закона, државни секретар Бошњак је нагласио да је равноправност жена и мушкараца у нашем друштву уставна категорија на коју се оба закона ослањају. Одговарајући на питања публике о родно осетљивом језику, др Бошњак је подсетио да је реч о мањем сегменту Закона о родној равноправности. Он је подсетио да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, идућу у сусрет ступању на снагу одредби о родно осетљивом језику, организовало три друштвена дијалога,  по један у Београду, Новом Саду и Новом Пазару, са циљем ближег упознавања јавности са поменутим одредбама Закона и у покушају да се дође до бољег разумевања.

Захваљујући се министарки Татјани Мацури што је на почетку свог мандата препознала значај сарадње и међусобне подршке два министарстава, др Бошњак је нагласио да је Министарство чији је државни секретар спремно и убудуће да користи инструмент друштвеног дијалога како би се дошло до консензуса у друштву када је реч о темама од друштвеног интереса.

Скуп је организовало Удружење „Маме су закон“ у завршници реализације пројекта ”Породиљско одсуство – право, а не привилегија“, уз подршку Европске Уније. На скупу су одржане две панел дискусије. Централна тема оба панела била су радна права мајки у Србији и у Европској унији.

Препоручујемо...