Џемаил Прушевић из Новог Пазара започео једногодишњу праксу у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов уручио је данас Уговор о стручном оспособљавању Џемаилу Прушевићу (25) из Новог Пазара који је на конкурсу добио прилику да стажира годину дана у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог кроз ОЕБС-ов Програм стручне праксе за младе из јужне и југозападне Србије у 2024/2025. години.

Пожелевши добродошлицу младом мастеру архитектуре, који је по сопственој жељи дошао да се упозна са радом јавне управе у нашем Министарству, министар Жигманов је представио структуру и садржај делатности сектора у Министарству,  истичући да у њему ради велики број високообразованих и компетентних људи од којих млада особа жељна знања може много да научи. Министар је додао да су области рада Министарства сложене и морају се темељно упознати и разумети како би се могло добро радити. 

Захваљујући министру на гостопримству и указаном времену, Џемаил Прушевић је изјавио да су његова очекивања од једногодишње праксе велика, те да су, у два дана колико је присутан, постала још већа, додајући да се радује времену које је пред њим и свему што ће овде да научи.

Државни секретар проф.  др Рејхан Куртовић је рекао да се одавно залаже за праксу да свршени студенти обиђу државне органе и упознају се са радом државних институција и виде како оне функционишу.  Без обзира на врсту образовања, рекао је државни секретар Куртовић, добро је за сваког академског грађанина да зна како функционише систем, процедуре, протоколи и начини поступања, речју, како држава функционише, што додато оснажује младог човека и доноси му корисно искуство.  

Џемаил Прушевић почео је праксу у Сектору за националне мањине у којем му је добродошлицу пожелела помоћница министра Биљана Марковић. 

Мисија ОЕБС-а у Србији, у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, пету годину за редом спроводи Програм стручне праксе за младе стручњаке из јужне и југозападне Србије у 2024/2025. години. Програм подржава боље разумевање рада државних институција, инклузију и веће учешће младих жена и мушкараца из мањинских, и мање развијених заједница из јужне и југозападне Србије у јавној управи Србије. Текући циклус спроводи се уз подршку Владе Норвешке, Републике Турске и Савезне Републике Немачке. Након спроведеног конкурсног поступка изабрано је десет стажиста који ће 12 месеци обављати праксу у девет државних органа.

Програм стручне праксе обавља се у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарству државне управе и локалне самоуправе, Министарству за европске интеграције, Народној скупштини, Канцеларији Повереника за заштиту равноправности, Канцеларији за јавне набавке, Агенцији за борбу против корупције,  Координационом телу Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и Националној академији за јавну управу.

Фото: Министарство ЉМПДД

Препоручујемо...