Жигманов: Културна разноликост је богатство Србије

Поводом 21. маја, Светског дана културне разноликости за дијалог и развој, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов изјавио је да у Републици Србији живе бројне националне и верске заједнице, те да њихова културна разноликост представља богатство Србије.

Република Србија је, рекао је министар Жигманов, вишенационална, мултикултурална држава, у којој, уз већински српски народ, живе и припадници националних мањина и различитих религијских и језичких група, које се међу собом разликују по бројности, просторном размештају, етничким, религијским, језичким, културним, образовним, обичајним и другим посебностима.

Он је нагласио да управо то говори о значају заштите културне разноврсности за одржање мира и спокојног живота, без којих не можемо да говоримо о људском достојанству, заштити права и основних слобода сваког појединца. У таквом амбијенту дијалог и сарадња су неминовни и представљају претпоставку за даљи културни, економски и целокупни друштвени развој демократског и модерног друштва, истакао је министар Жигманов, додајући да смо на данашњи дан солидарни и са свима онима који због својих различитости трпе неправду широм света.

Без културне разноликости, толеранције, поштовања личности и дијалога, ниједна заједница не може да се развија, изјавио је министар Жигманов, додајући да су ове вредности срж модерног друштва.

Светски дан културне разноликости за дијалог и развој, 21. мај, установљен је на седници Генералне скупштине УНЕСКО-а 2001. године, како би се подстакла већа солидарност и јединство човечанства, унапредила културна  размена и тиме допринело постизању просперитета, одрживог развоја и мирног суживота. Посвећен је промовисању културолошких разноликости, неговању међусобног разумевања, толеранције и хармоније међу различитим народима. На тај дан, Генерална скупштина УНЕСКО-а усвојила је Декларацију којом су државе света прихватиле културну разноликост као заједничку баштину човечанства.

Препоручујемо...