Министар Томислав Жигманов честитао 17. мај, Дан украјинске националне заједнице

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов честитао је  17. мај, Дан украјинске националне заједнице, председнику Националног савета украјинске националне мањине Филипу Пронеку, представницима других институција ове националне мањине и свим Украјинцима у Републици Србији њихов празник, са жељом да успешно наставе да раде на очувању националног идентитета Украјинаца у Републици Србији.

Дан украјинске националне заједнице успостављен је као празник на дан када је 2003. године у Кули одржана Електорска скупштина Националног савета украјинске националне мањине у Републици Србији. Тога дана ова национална заједница добила је самоуправно тело које заступа њене националне интересе у области образовања, културног стваралаштва, информисања и службене употребе језика и писма.

На овај дан Украјинци славе своју културу, језик, песму, игру и своје порекло, показују да су спремни да чувају своју културну баштину и да су поносни на свој идентитет.  

На основу пописа из 2022. године, у Србији живи 3.969 припадника украјинске националне мањине. Они претежно живе на територији АП Војводина, у општинама Кула, Врбас и Инђија, те Новом Саду и Сремској Митровици.

Украјинска заједница своју културу чува и развија у шест културно уметничких и просветних друштава. Заинтересована деца, факултативно похађају наставу украјинског језика са елементима националне културе у основним школама у пет средина са највише припадника ове заједнице.

Уз финансијску подршку Владе Аутономне Покрајине Војводине на украјинском језику излазе месечни лист „Ридне Слово“ и дечји часопис „Соловејко“. Радио програме на украјинском језику емитују регионалне радио станице у градовима Врбас, Кула и Инђија. Украјинска редакција РТВ емитује две емисије на украјинском језику сваке недеље, а у оквиру Радио програма, садржаји на украјинском језику емитују се свакодневно, са додатним седмичним емисијама.

Кроз политику афирмације вредности мултикултурализма,  власти у Републици Србији и АП Војводини наставиће посвећено да раде на обезбеђивању свих предуслова за успешно развијање националних институција и перспектива припадника украјинске националне заједнице, као и других националних заједница у нашој земљи.

 

Препоручујемо...