Министар Томислав Жигманов честитао Курбан-бајрам

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов упутио је данас честитку за Курбан-бајрам свим носиоцима власти исламске заједнице и верницима муслиманске вероисповести у Републици Србији. Међу њима су најбројнији Бошњаци, следе Албанци, Турци, Ашкалије, Египћани, Горанци, као и део припадника ромске заједнице.

У честитки министра Жигманова се каже:

„Нека дух заједништва у покорности Створитељу – Алаху, који се у данима Бајрама кроз обред жртвовања и ходочашћа посебно наглашава, буде сваком човеку извор наде, благости, снаге и устрајности у промицању и чињењу добра. На том путу добра и општег просперитета, учи нас славље Бајрама, неопходно је жртвовати све пролазно за оно што је вечно. У том смислу, нека дух Курбан-бајрама оснажи сваког појединца и у домове свих муслиманских верника донесе смиреност, братску солидарност и истинско заједништво. Свим муслиманима у Републици Србији честитам Курбан-бајрам традиционалним поздравом – Бајрам шериф мубарек олсун!, уз жељу да ове дане проведу у љубави, миру и свеопштем благостању, у кругу породице и пријатеља.“

Курбан-бајрам је један од најзначајнијих и најрадоснијих благдана за све муслимане, а ове године слави се од 16. до 19. јуна. Реч је о муслиманском верском празнику који окупља људе у добру, учи их заједништву и позива на солидарност.

Прослава Курбан-бајрама има богате и разноврсне верске и културне садржаје, од којих је најпознатије клање курбана, то јест овна – чиме се подсећа на жртву Ибрахима, те дељење меса по трећини: прва трећина сиротињи, друга пријатељима и комшијама, а последња трећина породици.

Влада Републике Србије ове је године, као гест позитивног уважавања верске разноликости и поштовања права верника, по први пут донела Закључак којим се послодавцима препоручује да свим запосленим муслиманским верницима, који славе Курбан-бајрам, омогући да не раде и другог дана овог верског празника – у понедељак 17. јуна.

Препоручујемо...