Министар Томислав Жигманов отворио Самит цивилног друштва 2024

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов изјавио је данас, отварајући Самит цивилног друштва 2024 под називом „Прилагођавање променама у простору за грађанско деловање“, да Министарство препознаје важну улогу коју цивилно друштво има у најразличитијим областима друштвеног деловања, подстичући, креирајући, али и спроводећи бројне активности од директног значаја за грађане и грађанке.

На годишњем скупу пројекта „За снажније грађанско друштво“, министар је подсетио да је прошле године основан Савет за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, да су, на предлог Министарства, раније формиране Контакт тачке за сарадњу са цивилним друштвом у органима јавне управе сва три нивоа власти, те да је у изради апликација Календар јавних конкурса, у циљу повећања транспарентности финансирања организација цивилног друштва из буџетских средстава.

Као министарство континуитета, рекао је Жигманов, настављамо са активностима које се тичу и унапређења сарадње два сектора и стварање подстицајног окружења за развој и деловање цивилног друштва у Републици Србији. У складу с тим, међу бројним другим активностима у које укључујемо организације цивилног друштва, тренутно финализујемо други двогодишњи Акциони план за спровођење Стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период 2022 -2030. године.  У изради и овог Акционог плана активно су укључени, у својству чланова радне групе, представници 16 организација цивилног друштва, а кроз консултативни процес дајемо прилику и свим другим заинтересованим организацијама да дају своје предлоге и коментаре и тиме креирамо план будућих активности који ће допринети стварању унапређеног окружења за успешнију сарадњу са органима јавне управе и развој цивилног друштва, рекао је министар Жигманов.

У свом обраћању, директорка Мисије USAID у Србији Брук Ајшам честитала је Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог на, како је истакла, конкретној и инклузивној подршци Савету за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, основаног прошле године. Она је додала да је снажно цивилно друштво суштински елемент јаке демократије.

Ричард Холи, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији истакао је да је један од основних принципа ове организације подстицање инклузивног и партиципативног процеса доношења одлука, а Биљана Дакић, директорка пројекта „За снажније грађанско друштво“ истакла је да ће наставити да охрабрују организације цивилног друштва да ефикасније комуницирају са грађанима.

Скупу у Београду присуствовали су и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог др Иван Бошњак, помоћник министра у Сектору за цивилно друштво Жарко Степановић, те представници бројних организација цивилног друштва који су учествовали у потоњој дискусији. Самит су организовали „Partners Global“, Партнери Србија, Грађанске иницијативе, ДТ институт и Европски центар за непрофитно право, уз подршку USAID у Србији и Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

 

Фото: „PartnersGlobal“ 

Препоручујемо...