Министар Томислав Жигманов разговарао са шефом Канцеларије Савета Европе у Београду Јаношем Бабичем

 Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов честитао је данас новом шефу Канцеларије Савета Европе у Београду Јаношу Бабичу на именовању те му пожелио успешан рад и додао да Влада Републике Србије високо цени чињеницу што тзв. Косово није примљено у чланство Савета Европе.

Министар је у разговору подвукао да су људска и мањинска права, питање антидискриминације и заштита рањивих категорија становништва високо уграђени у правни систем Републике Србије, која је потписала и ратификовала сва документа Савета Европе која се односе на ове области, те да Влада Србије посвећено ради на имплементацији истих као и редовном извештавању тела СЕ о примени споразума.

Као одговорна држава, додао је министар Жигманов, Република Србија са пажњом прима, привржено ради и поступа по препорукама тела СЕ. Редовно учествујемо у радним и стручним телима и на форумима као заинтересована страна дајемо свој допринос, нагласио је.

Сарадњу са Канцеларијом Савета Европе у Београду министар Жигманов је оценио као успешну, професионалну и коректну и подвукао да је за Министарство драгоцена подршка Канцеларије у виду ангажмана експерата, представљање примера добре праксе и евалуације постигнутог. Министарство је спремно да настави добру, партнерску сарадњу на пројектима који су у току, а тичу се области људских права, антидискриминације, социјалне инклузије Рома и Ромкиња, мањинских права и борбе против тортуре.

Шеф Канцеларије Јанош Бабич је подвукао да Канцеларија у Београду као и администрација СЕ у Стразбуру има дугорочну сарадњу са Владом РС и Министарством те да је жеља да се та сарадња настави. Нема отворених питања о којима се не може разговарати, рекао је Бабич, додајући да постоје бројни пројекти на којима су власти РС показале посвећеност на имплементацији ратификованих уговора.

Шеф Канцеларије СЕ у Београду се захвалио Влади и Министарству што препоруке из Стразбура не схватају као критицизам већ као добар основ за разговор и повод за унапређење стања. У контексту недавног боравка Саветодавног комитета СЕ у Србији, шеф Канцеларије је пренео позитивне утиске и позвао Министарство на отворену и сталну међусобну комуникацију са његовом Канцеларијом.

Теме разговора, којем су присуствовали државни секретар проф. др Рејхан Куртовић, помоћница министра Нина Митић, саветнице у Сектору за људска права Снежана Тркуља и Светлана Ђорђевић, односиле су се на израду новог Акционог плана за заштиту националних мањина, механизме имплементације препорука тела Савета Европе, као и успостављање контакт тачака за пројекте које Министарство има са СЕ.

Што се тиче АП за заштиту националних мањина, државни секретар Куртовић је нагласио да је Министарство у израду тог важног документа укључило националне савете националних мањина са циљем да се у АП укључе њихове потребе, јер се различите националне мањине суочавају са различитим изазовима. Државни секретар је додао да се очекује и формирање у новом сазиву Савета за националне мањине Републике Србије.

 

Препоручујемо...