Министар Жигманов разговарао са помоћником министра Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов разговарао је данас у Палати Србија са помоћником министра Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Кемом Сарачем о темама од интереса за унапређење положаја националних мањина у региону.

У разговору су учествовали и државни секретар проф др Рејхан Куртовић, као и чланови Вијећа националних мањина Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Давор Ебнер и Фрањо Ровер, те представница Мисије ОЕБС у БиХ Амела Тандара.

Министар Жигманов је током разговора изјавио да Република Србија гради политике које ће уважавати различитости међу националним мањинама, политике које подразумевају интеграцију, уважавање, позитивно препознавање, редовну комуникацију, као и стварање мултикултурног амбијента у простору јавности.

Министар Жиганов је додао да је Министарство спремно да подели своја позитивна искуства и праксе, као и да саслуша шта су решења у другим срединама за изазове које, свакако, и Србија има. Министар је додао да је у свом раду Министарство изградило јако добру сарадњу и са међународном заједницом, ОЕБС-ом, Саветом Европе, Делегацијом Европске уније у Србији и бројним организацијама Уједињених нација.

Помоћник министра Кемо Сарач представио је нормативни оквир заштите људских и мањинских права у БиХ, те нагласио да се тамошње Министарство, поред питања националних мањина, бави и питањима дискриминације, сарадње са верским заједницама, организацијама цивилног друштва и институцијама попут Црвеног крста. Истакао је жељу за сарадњом и разменом искустава, како на билатералном тако и на регионалном нивоу, у циљу достизања што виших стандарда заштите националних мањина.

Државни секретар проф др Рејхан Куртовић, који је недавно боравио у Сарајеву на регионалној конференцији посвећеној положају мањина у овом делу Европе где је пренео искуства добре праксе и представио систем заштите националних мањина у Републици Србији, подржао је на састанку изнету идеју да се организује регионална конференција која би се бавила, како је истакао, системом заштите мањина на Западном Балкану, стандардима, интеграцијом, изазовима и перспективама.

Састанку су присуствовале и помоћница министра за Сектор националних мањина Биљана Марковић и саветница у Сектору за људска права Тања Срећковић.

Фото: Министарство ЉМПДД

 

Препоручујемо...