Министар Жигманов разговарао са шефом Мисије ОЕБС у Србији

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов разговарао је данас у Палати Србија са амбасадором Јаном Братуом, шефом Мисије ОЕБС у Србији.

На почетку сусрета, министар Жигманов захвалио је амбасадору Братуу на досадашњој успешној сарадњи и подршци Мисије ОЕБС у Србији реформским процесима, нарочито у подручју људских и мањинских права, антидискриминације и родне равноправности, те изразио уверење да ће се добри и сараднички односи наставити и у новом мандату Министарства.

Током разговора, двојица саговорника дотакла су се важних тема и питања која улазе у делокруг рада Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, пре свега тема које се тичу права и друштвеног положаја националних мањина. У том контексту, министар Жигманов је најавио даљне активности на изради новог Акционог плана за националне мањине, изразио спремност Министарства за наставак рада на спровођењу Плана од 7 тачака у општинама на југу Србије, поменуо очекивано формирање новог сазива Савета за националне мањине и дефинисање теме за финансијску подршку националним мањинама кроз Буџетски фонд за националне мањине Републике Србије. Поменута је и израда Стратегије за људска права, као и теме које се тичу родне равноправности и антидискриминацијских политика.

У разговору са амбасадором Братуом, министар Жигманов је истакао да ће Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, заједно са Владом Републике Србије, наставити посвећено да ради на имплементацији демократских стандарда и вредности и начела људских и мањинских права, што су и носећи принципи Европске уније, са циљем да ти напори донесу добробит и корист свим грађанима Републике Србије.

Испред Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог састанку су присуствовали државни секретар проф. др Рејхан Куртовић, помоћник министра Александар Радосављевић и самостална саветница у Сектору за националне мањине Љиљана Бекчић.

Препоручујемо...