Министар Жигманов разговарао у Хагу са високим комесаром за националне мањине ОЕБС-а

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов сусрео се јуче са високим комесаром за националне мањине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Кајратом Абдрахмановим у његовој канцеларији у Хагу.

У отвореном и срдачном разговору,  комесар Абдрахманов је најпре честитао министру Жигманову на поновном избору за министра, уз жеље да настави све, како је рекао, успешно започете активности и процесе на пољу остваривања и заштите права и друштвеног положаја националних мањина у Републици Србији, које је Абдрахманов оценио високо позитивним.

У наставку разговора, министар Жигманов је представио актуелно стање и планове Министарства у подручју националних мањина, које је од интереса и високог комесара ОЕБС-а, при чему је посебно истакао израду Акционог плана за остваривање права националних мањина, као и програме које Министарство спроводи заједно са Канцеларијом ОЕБС у Србији.

Министар Жигманов је нагласио важност успешно завршених избора на републичком и покрајинском нивоу, посебно из визуре политичке партиципације националних мањина. Број изабраних народних посланика и број министара у новој Влади Републике Србије из редова националних мањина високо одражава национални састав становништва, рекао је министар Жигманов. Слична је ситуација када је реч о доносиоцима одлука у телима власти у Аутономној Покрајини Војводини. Такво позитивно разрешење избора последица је опредељења победника избора – Српске напредне странке и председника Републике Александра Вучића – о потреби стварања, према националним мањинама, инклузивних институција власти које ће водити рачуна о мултиетничком саставу становништва, додао је министар.

Високи комесар Абдрахманов је рекао да често истиче Србију као добар пример интеграције националних мањина, као и добар законодавни оквир, те мере и политике које су усмерене на задовољавање интереса и потреба националних мањина у Републици Србији. Коначно, разговарало се и о изазовима у примени закона, питању сразмерне заступљености националних мањина у јавној управи, као и о корацима који се предузимају на плану економског развоја и развоја инфраструктуре у подручјима у којима живи значајан број припадника националних мањина.

Министар Жигманов је позвао Високог комесара Абдрахманова да поново посети Београд, што је домаћин сусрета и прихватио. Састанку је присуствовала и амбасадорка Републике Србије у Краљевини Холандији Ксенија Миленковић.

Препоручујемо...