Министар Жигманов у посети покрајинским органима власти и институцијама

Делегација Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на челу са министром Томиславом Жигмановим, посетила је институције Аутономне покрајине Војводине и разговарала са председницом Владе Мајом Гојковић, председником Скупштине Балинтом Јухасом, упознала се са радом преводилаца на језике националних мањина, те одржала састанак са руководством Службе за управљање људским ресурсима покрајинске администрације.

Посета највишим органима покрајинске власти организована је у циљу наставка добре сарадње и договора о будућим заједничким активностима која се односе на заштиту, афирмацију положаја и права националних мањина, те доприноса позитивној видљивости и позитивном наративу о мањинама у АП Војводина и Републици Србији уопште.

Посета је започела сусретом са председником Скупштине АП Војводина Балинтом Јухасом у згради Скупштине АП Војводине. Двојица саговорника сагласила су се да је у Војводини досегнут висок степен заштите права националних мањина, али да посла на том пољу увек има, о чему су покрајински органи власти спремни да сарађују са ресорним министарством.

Министар Томислав Жигманов је у разговору нагласио да Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог гради политике према мањинским заједницама које су инклузивне и свеобухватне, спроводи праксе које имају за циљ континуирано присуство мањинских садржаја у јавности, радећи истовремено на решавању изазова, међу којима је посебно истакао развијање институционалне инфраструктуре националних заједница.

Министар је у разговору подвукао да је администрација АП Војводине високо сензибилисана када је реч о остваривању права националних мањина, наглашавајући постојање институционалних механизама који томе доприносе. Двојица саговорника разговарала су и о могућим заједничким активностима у циљу представљања до сада постигнутог на пољу заштите националних мањина и разматрања изазова у циљу позитивног разрешавања.

Председник Скупштине Балинт Јухас је истакао да виталну улогу у унапређењу мањинских права имају национални савети националних мањина, додајући да је добар моменат да се после шест година од усвајања измена и допуна Закона о националним саветима националних мањина, заједнички размотре и сумирају постигнути резултати и ефекти. Он је изразио задовољство због увећања буџетског оквира за рад националних савета од 17 одсто, о чему је говорио министар Жигманов.

Министар Жигманов се потом састао са запосленим преводиоцима на језике националних мањина у покрајинској администрацији и са њима обишао салу Скупштине АП Војводина и кабине у којима током седница раде, преводећи током заседања на језике националних мањина у службеној употреби – мађарски, словачки, румунски, русински и хрватски, али и обављајући друге преводилачке послове за покрајинску администрацију.

Делегација Министарства затим је имала састанак са руководством Службе за управљање људским ресурсима администрације АП Војводине, са којима се разговарало о примеру добре праксе вођења етно сензитивне статистике о запосленима у покрајинским органима власти и управе, што је системски решено. Помоћница министра из Сектора за националне мањине Биљана Марковић је у разговору истакла очекивања да би систем који примењују у АП Војводина могао да допринесе прикупљању етно сензитивне статистике, односно статистике о националној припадности запослених у државној управи на републичком нивоу.

Министар Жигманова је на крају посете Новом Саду примила председница Владе Маја Гојковић са којом је разговарано о моделима сарадње на унапређењу свеукупних људских права са акцентом на антидискриминацији, родној равноправности и социјалној инклузији Рома.

Министар Жигманов честитао је председници Владе АП Војводина на избору и изразио уверење да ће се институционална сарадња, посебно у области родне равноправности, наставити, посебно подвлачећи чињеницу да је у Покрајини већ формирано Координационо тело за ту област.

Председница Владе АП Војвидина је у разговору изјавила да Војводина предњачи када је реч о области људских и мањинских права, те да је покрајинска администрација веома ефикасна. Она је подвукла да је Војводина мултиетничан и аутентичан простор са веома богатим стваралаштвом када је реч о култури и традицији, где сви грађани живе слободно са међусобним уважавањем.

Државни секретар проф. др Рејхан Куртобвић је на састанку са председницом Владе Мајом Гојковић говорио о пројектима Министарства на којима би две институције могле заједно да сарађују, међу којима је и први Фестивал националних мањина, који ће подржати Покрајинска влада.

Препоручујемо...