Националне мањине могу да допринесу помирењу, регионалној сарадњи и друштвеној стабилности Србије  

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов и министар без портфеља Усаме Зукорлић задужен за област помирења, регионалне сарадње и друштвене стабилности разговарали су данас у Палати Србија о начинима заједничког деловања на реализацији политика Владе Републике Србије које су из њихових ресора и домена.

Двојица министара, који и сами долазе из мањинских заједница, сложили су се да националне мањине могу умногоме да допринесу помирењу, регионалној сарадњи и друштвеној стабилности Републике Србије. У том контексту, министар Жигманов је подсетио да 10 од 24 националне заједнице у Републици Србији имају матичне државе које су чланице Европске уније, те да све државе у окружењу имају своје националне мањине у Републици Србији, што кроз програме прекограничне сарадње ствара потенцијал за развоју државе.

Саговорници су се сложили да је област помирења од изузетне важности за шта се странка из које долази нови министар без портфеља залаже и у свом имену. Министар Жигманов је подвукао да је на пољу помирења потребан стрпљив, мудар, тактичан и упоран рад. Двојица министара су се сложила да је пример помирења и интеграције мађарске националне заједнице у српско друштво узор којем треба да теже и остале мањинске заједнице у Републици Србији.

Министри Жигманов и Зукорлић дотакли су се и теме заступљености припадника националних мањина у органима јавне управе са најављеним конкретним предлозима, те питања интеграције појединих националних заједница и помирења унутар неких од њих. Министар Жигманов је у том контексту нагласио да деловање спрам појединих изазова увек мора да буде у широко консултативном процесу са другим надлежним и релевантним државним органима.

Министри Жигманов и Зукорлић изразили су решеност да заједничким радом интерсекторским деловањем, континуираном комуникацијом два министарства и међусобном подршком, дају свој пун допринос афирмацији људских и мањинских права и подстицању помирења и регионалне сарадње, што последично јача друштвену стабилност Републике Србије.

Државни секретар проф. др Рејхан Куртовић је на састанку истакао да су националне мањине велики ресурс и да је држава Србија, именовањем министара из редова националних мањина, препознала тај ресурс који може да да свој пун допринос на темама помирења, регионалне сарадње и друштвене стабилности.

Испред Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог на састанку су били присутни помоћница министра из Сектора за националне мањине Биљана Марковић, помоћник министра из Сектора за друштвени дијалог Александар Радoсављевић и саветник министра Марин Пиуковић.

Препоручујемо...