Нови станови за нови почетак и инклузију социјално угрожених у друштво

Помоћница министра из Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности Нина Митић учествовала је данас у Ваљеву у церемонији уручивања уговора о донаторској помоћи и кључева 20 станова намењених социјалном становању корисницима програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“.

Обраћајући се окупљенима, помоћница министра је истакла да заједничким снагама најбоље делујемо на побољшању и инклузији маргинализованих група у свим друштвеним сферама у Републици Србији.

Она је нагласила да одговарајућим стамбеним решењима осигуравамо будућност и просперитет најосетљивијим категоријама становништва, као што су жене жртве насиља и деца.

Уз помоћ овог пројекта, рекла је Нина Митић, створени су најзначајнији предуслови за почетак новог живота за кориснике и допринело њиховом просперитету. Она је позвала на наставак активности и мера које доприносе побољшању услова живота и интеграцији маргинализованих социјалних група у нормалне животне токове наше заједнице.

Помоћница министра је подвукла да Влада Републике Србије води одговорну политику у свим секторима друштва, да се стратегијама, и посебним сегментима које оне покривају, унапређује запошљавање и социјална политика, образовање, посебно младих, брига о здрављу и становање, што је све снажна подршка маргинализованим групама.

У церемонији отварања у Ваљеву учествовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, министар за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Горан Весић, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Пламена Халачева, директорка Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији Микела Телатин, председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић и други.

Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији’’ доприноси већој социјалној инклузији жена и мушкараца, девојчица и дечака који су изложени сиромаштву и социјалној искључености, омогућавајући им да достојанствено живе и активно учествују у друштву. Циљне групе којима се Програм бави су припадници ромске популације, жене жртве породичног насиља, млади који напуштају систем социјалне заштите и особе са инвалидитетом.

Фото: УНОПС

 

Препоручујемо...