Осуда говора мржње и злоупотребе слободе изражавања

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог са забринутошћу констатује да се у медијским наступима наставља са увредама и изливима мржње према политичким противницима и члановима њихових породица, чиме се кроз злоупотребу слободе говора, крше људска права и достојанство појединаца.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поздравља благовремену реакцију Вишег јавног тужилаштва у Београду којим је наложено Првом основном јавном тужилаштву да формира предмет и испита да ли има елемената кривичног дела у наводима Срђана Шкоре у којима су се вређали чланови породице председника Републике Србије Александра Вучића.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог апелује на све актере у јавном простору да се приликом јавних наступа суздрже од упућивања увреда, претњи и употребе говора мржње према политичким противницима, посебно члановима њихових породица, јер су супротни свим етичким нормама и моралним постулатима модерног друштва. Јавни наступи који заговарају мржњу воде стварању додатних тензија и дехуманизују појединца, што убудуће не смемо дозволити као друштво и као држава.

Препоручујемо...