Помоћник министра на представљању Извештаја о инцидентима мотивисаним трансфобијом и хомофобијом у Србији за 2023

Помоћник министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Александар Радосављевић присуствовао је  представљању годишњег Извештаја о инцидентима мотивисаним трансфобијом и хомофобијом у Србији за 2023. годину, који је урадила организација „Да се зна!“.

Радосављевић је, поздрављајући окупљене у име министра Томислава Жигманова, изјавио да је држава Србија, као потписница готово свих најважнијих међународних и регионалних уговора о људским правима и чланица уговорних тела, посвећена заштити и унапређењу људских права и борби против дискриминације.

Изменама и допунама Закона о забрани дискриминације из 2021. године, рекао је Радосављевић, унапређен је кровни Закон о забрани дискриминације, којим су забрањени сви облици дискриминације, навођење на дискриминацију, говор мржње, узнемиравање и понижавајуће поступање засновани на полну, роду, родном идентитету, сексуалној оријентацији и полним карактеристикама.

Међутим, истакао је помоћник министра, у друштву су и даље присутне хомофобија и трансфобија, које карактерише низ негативних ставова и предрасуда према LGBTIQ+ особама. Дискриминација према овој заједници има много облика у свакодневном животу, рекао је он.

Извештај „Трансфобија и хомофобија у Србији 2023“ представио је Бојан Лазић из организације „Да се зна!“ и том приликом навео да је ова организација током прошле године забележила укупно 85 оваквих инцидената. У оквиру тог броја, према овом извештају, било је 19 физичких напада, од којих је осам лица доживело и физичке повреде.

Као посебно забрињавајуће, састављачи извештаја су навели да, другу годину заредом, две трећине од овог броја инцидената остаје невидљиво за полицију, тужилаштво и судове.

Испред Поверенице за заштиту равноправности на скупу је говорила Јелена Котевић, шефица Одсека за сарадњу и европске интеграције ове независне институције, те Драгослава Барзут и Ана Петровић у име организација Грађанске иницијативе односно „Да се зна!“

Препоручујемо...