Društveni dijalog „Međugeneracijska solidarnost“

8. decembar 2021.

U Beogradu je danas održan društveni dijalog „Međugeneracijska solidarnost“, 22. po redu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Koncept ovog društvenog dijaloga, zasnovan na popularizaciji solidarnosti, uvažavanju i poštovanju različitih starosnih grupa, ujedno i na ideji da se kroz integraciju starijih i jačanje njihove ekonomske nezavisnosti spreči njihova dalja diskriminacija i isključenost u svim segmentima društvenog života, okupio je veliki broj predstavnika državnih organa i institucija, civilnog sektora i eksperata u ovoj oblasti.

Kultura starenja je ljudsko pravo, a starenje je privilegija, ali se vrlo retko posmatra na taj način, rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i dodala da su „srebrna ekonomija“ i „srebrno preduzetništvo“ osnova za međugeneracijsku solidarnost.

Ona je podsetila da se ljudima kada odu u penziju smanjuju prihodi, ali da im se ne smanjuju troškovi i da se razvijanjem „srebrne ekonomije“ razvija potpuno novi sektor zbog procentualno većeg učešća nastarijih u društvu i zadovoljavanju njihovih potreba.

Stvaranje društva jednakih mogućnosti, društva koje jača solidarnost, uvažava i prihvata razlike bez barijera, društva koje brine o svakom svom stanovniku, jeste i biće jedan od glavnih ciljeva rada svih institucija Republike Srbije, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

 Pitanje međugeneracijske solidarnosti je pre svega pitanje naše društvene kohezije, kao preduslova za pravedno i inkluzivno društvo. Imajući u vidu trenutnu demografsku sliku i očekivane tendencije u pogledu prirodnog priraštaja i starenja stanovništva uopšte, ovo je veoma važno polje na kome treba i u budućnosti raditi, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da mi kao društvo imamo veliku prednost i potencijal, shodno našem kulturnom identitetu, dobroj tradiciji i običajima iz prošlosti koji podrazumevaju poštovanje starijih i odnose solidarnosti i razumevanja, ako takav odnos očuvamo i unapredimo u godinama koje dolaze.

Učesnici dijaloga na kraju skupa usvojili su obavezujuća postupanja i saglasili se o neophdonosti uključenja međugeneracijske solidarnosti u sve javne politike kako bi se svim generacijama, kroz aktivno učestvovanje u kreiranju i sprovođenju politika, dala mogućnost da ostvare svoj potencijal.

Ulaganje u mlade generacije postaje sve važnije, jer uspeh mladih omogućava društvu da podrži one starije koji zavise od tuđe pomoći. Upravo zbog toga visoka nezaposlenost mladih, prerano napuštanje školovanja, nesigurnost zaposlenja, problemi su koje kreatori javnih politika u Republici Srbiji moraju efikasnije rešavati, jer direktno utiču na kvalitet života svih generacija, kaže se između ostalog u obavezujućim postupanjima.

Saglasnost o postupanju

Preporučujemo...