Министар Жигманов пружио подршку повезивању омладине из региона кроз Плазма Спортске игре младих

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов присуствовао је у Сплиту финалном турниру Плазма Спортских игара младих и том приликом изјавио да повезивање младих из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније кроз спорт заслужује пуну подршку државних власти.

Министар је нагласио да физичке активности, кроз бављење спортом, дух такмичења, фер-плеја, као и главна вредност – међусобно повезивање и умрежавање младих из Србије, Хрватске, БиХ и Словеније – њих преко 300 000, више је него довољно за подршку коју државне власти треба да дају Спортским играма младих, којима – додао је министар – одлично управља и води их Здравко Марић, оснивач СИМ-а.

Спортске игре младих, према броју учесника, најмасовније је аматерско спортско окупљање деце у Европи. Ове године, током шест месеци такмичења у матичним земљама, уз укупно учешће од 329.000 најбољих младих спортиста региона, на финални турнир у Сплит дошло је њих 824, који су се такмичили у десет спортских дисциплина.

У Републици Србији је било 200 спортских догађаја у 100 различитих општина и градова са 120 000 учесника, а делегацију на финалном турниру чинило је близу 300 такмичара из 42 града и општине.

Од ове године, по први пут се екипама из Србије, Хрватске и БиХ, придружила и екипа из Словеније. Општи је утисак да су медаље мање важне, док је дружење и пријатељства која се рађају међу младима нешто највредније што они носе са ове традиционалне манифестације.

Церемонији затварања Плазма Спортских игара младих у Сплиту, поред министра Жигманова присуствовали су и други министри у Влади Републике Србије, министар спорта Зоран Гајић, министар без портфења задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић и министар без портфеља задужен за област унапређења развоја недовољно развијених општина Новица Тончев, као и бројне друге званице из света политике, спорта, културе, уметности…Као амбасадори следећих игара најављени су бивши фудбалери Србије и Хрватске Александар Коларов и Шиме Врсаљко.

Фотографије: Томица Булатoвић и Плазма Спортске игре младих

Препоручујемо...